Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Mesele; DEVLETÇİ yapının unutulmamasıdır

Mesele; DEVLETÇİ yapının unutulmamasıdır

Samsun'un Valisi Osman Kaymak'ı ÇÖ-ZE-Mİ-YO-RUUUM. Hatta anlamıyor, anlayamıyorum...
Neden anlamıyorsun derseniz?
Vali olarak belki de çok iyi bir kişi ve kişilik olabilir!? Belki de harbiden sıradan vatandaş gibi ve öyle hissediyor, halk adamı imajını iyi veriyor?
Belki de Cumhurun reisi Recep Tayyip Erdoğan halkla hem hal oluyor diye halka koşuyor. Belki de Samsun' da her şey kontrolüm de güvenilir, güçlü, kontrollüyüm mesajı vermek için yapıyor. Ne bileyim? Nedeni ne ola ki anlamadım gitti. İleri de daha büyük mevkilere gelebilme hayali mi olsa gerek ki!?
Dedim ya çözemedim bir türlü vesselam...
Ama bildiğim kadarı ile Samsun Valileri arasında halkın çok sevdiği ender isimlerden Vali Osman Kaymak. Bana göre de Köylü Mehmet amca gibi sevecen, halk adamı görünümlü, yerinde durmuyor görüntüsünde sevilen hatta Samsunluların Osman Amcası... Her neyse dedim ya! ÇÖ-ZE-ME-DİM Sayın Vali'yi. Mesela geçmişimde birazcık Suluova'lılık vardır bilirsiniz. Orada ki eş, dost, akraba dahil kendisini Suluova' dan sordum. Sonrasında Bayburt'tan, Rize'den, Of'tan.
Herkes iyi adamdır, kalenderdir, halk adamıdır, dost canlısıdır, çözüm üreten yumuşak kalplidir dediler. Harbiden geldiği günden bu yana görüşmediği kişi sayısı elin parmakları kadar sanırım. Görüşmedikleri içinse birileri iyi referans vermemiş olsa gerek. Yoksa onları da görmezden geleceğini sanmam.
Hatta o kadar rahat ve huzur veren bir Valimiz var ki; Dedim ya çözemedim  Sayın Valiyi...
Gelen gideni harbiden aratıyormuş.
Harbi aratıyor. Mesela; gözler arıyor o sert bakışlı Hasan Basri Güzeloğlu'nu, yeminle arıyor naif, güler yüzlü duruşu su gibi olan Hüseyin Aksoy'u, her ne için çekerseler çeksinler Valilerin öncülerinden, her seferinde sizden biriyim diyen eski Vali İbrahim Şahin'i, hele hele yıllardır unutmadığım gözlerimin gülümsemelerle aradığı emekli Mustafa Demir eski Vali'yi. Ama anlamadım, çözemedim Sayın Osman Kaymak Vali'yi.
Bir bakıyorsunuz Samsunspor için kendini ateşe atıyor, bir bakıyorsunuz bambaşka iş için... Acaba nedenini bilmesem de düşünüyorum suç bende mi? Çözemedim dedim ya!
Herkes soyadı gibi Kaymak gibi adam diyor, diyor tamam iyi adam, iyi Vali diyeceğim ama asıl çözemediğim:
Her konuyu mükemmel sahiplenen, çözüm yolları sunan, atılgan, çevik Samsun Valisi Osman Kaymak...
Neden önceki gün Samsun'a tabiri caizse en rezil günün yaşanmasını adeta seyretti. Çözemedim.
Herkesin şehre geldiğin de gördüğü ve imrendiği
sahili, treni, doğu, batı parkı vs vs vs varken...
Çözemediğim Vali, pazar günü sıradan vatandaş gibi olayları adeta seyretti. Tepkilerin çığ gibi artması üzerine twitter' dan halka mesaj yolladı, sabır diledi.
Şehrin şehr-i emin'i kendisi değil mi ki; bunların yaşanabileceğini görmedi mi, göremedi mi?. Bürokratları ne yapar, uyarmadılar mı ki; suskun ve tepkisiz kalmasının acısını, hazin sonu gencecik çocuklar yaşadı.
Bu olayda Sayın Vali Osman Kaymak'ı ne biz, ne Samsun ne Türkiye çözemedi...
Sorunun tek sorumlusu sadece Sayın Vali Kaymak değil, hemen her sınavda sınav özürlü OMÜ Rektörlüğü ve yönetimleri ile memlekette hayati bir sınav varken yine çocukların emeklerinin heba olmasına, yine halkın çile çekmesine, eziyet ve işkence görmesine sessiz kaldı. Mutlu musunuz?
Aylarca çalışıp yırtınan gencecik ailelerin çocuklarının ekmek kapısı ve geleceklerine yön verme mücadelesi için koştukları sınav için Samsun dışından da binlerce gencin aileleri ile şehre akın edeceğini Vali ve şehrin yöneticileri nasıl bilmez, bunları göremez?
Bu yaşananlar yalnızca çocukların ümit ve hayallerini değil, onlarca, binlerce ailenin de yüreğini, umudunu, heveslerini yıktı, yaktı. Mutlu musunuz? Mutlu olmalısınız. Çünkü Türkiye gündemine oturdunuz. Harikasınız.
Boşa demedik baştan beridir Vali Osman Kaymak'ı çö-ze-mi-yo-rum...
Devleti temsil edenlerin kimlerle oturup kalktığından çok yaptıkları ile anılması beklenir.
Bu yazılara bir kesim ukalalık yaparak Vali'ye düşmanmışız gibi algıya hazırlanacağını da biliyorum. Yusuf Ziya Yılmaz'ı, Zihni Şahin başkanı hedef göstermeye çalışan uyanıklar....
Dert kişiler değil Devlet yöneticiliği ve devlet adamlığıdır.
Devlete hizmet edenler görevinin bilincinde olmalı, olmak zorundadır. Devlet adamı görevini unutmaz, görmemezlik yapamaz. Devlet görüp, duyar, çözüm üretir. Halkı mağdur etmez, etme hakkı yoktur...
Ha yangından mal kaçırır gibi şimdiden görebiliyorum:
Bu yazımla birlikte sabahın köründe telefona, makamına koşup kimse hemen Valiye şaklabanlık yapmasın. Mesele Vali Osman Kaymak'ın şahsına münhasır olay değil.
Mesele aksine Samsun'un dertlerini bilmeyenler değil bilenlerle yola gitme düşüncesinedir.
Mesele bu duyarlılığı unutarak başka yerlerden imdat çeken bürokrasi mantığınadır.
Mesele; DEVLETÇİ yapının unutulmamasıdır.
Samsun'lular ve Samsun'un hep birlikte çözebileceği devlet adamlığı ile devlet hassasiyetiyle yola çözüm yolu ile devam diyebilmemiz umuduyla...
Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi