Mersin Balığı yeniden Yeşilırmak’ta

Mersin Balığı yeniden Yeşilırmak’ta
Tarım ve Orman BakanlığıBalıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Samsun'a tahsis edilen 5bin adet Mersin Balığı yavrusu Yeşilırmak’a bırakıldı

Çarşamba Köklük Mevkiinde gerçekleştirilen etkinlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Samsun'a tahsis edilen 5 bin adet Mersin Balığı yavrusuYeşilırmak’a bırakıldı.

mersin-baligi-2.jpeg

Programa katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarım ve Orman Bakanlığımız, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlümüzün bir vazifesi de tükenmekte olan veya azalmakta olan balıkların gerek iç sularda, gerekse baraj göllerinde balıklandırma çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bugün Sakarya Irmağında, Kızılırmak ve Yeşilırmak’ta eş zamanlı bir balıklandırma çalışması yapılmaktadır. Ağustos ayı içerisinde Samsun’da 25 bölgede pullu sazanı sularımızla buluşturmuştuk. Nesli tükenmekte olan bir balığımız olan Mersin balığımızla ilgili özellikle 3 ırmakta bir balıklandırma çalışması yaptık. 1970’li yıllarda bu balık türünün avlanılması kısıtlanmıştı. 1997 yılına kadar geldiğimizde avlanması tamamen yasaklandı. Nesli tükenen ve değerli bir balık. Bugün Yeşilırmakta bundan 20-30 sene önce konuştuğumuzda sorduğumuzda bu balığa arada birde olsa rastlanıldığı söylenirdi. Ama bugünlerde baktığımızda hiçbir şekilde mersin balığına rastlanılmıyor. Nesli tükenmekte olan balığı tekrar kazanmamız gerekir. İç sularda yeniden dengeyi sağlamamız gerekir. Mersin balığı tatlı suda yumurta bırakıp, yaşamını denizlerde devam ettiren ve denizle bağlantılı olan yerlerde bulunması gerekiyor. Amasya’da Tarım Bakanlığımızın üretim merkezi bulunmakta. Üretim merkezimizden 5 bin adet boyu 25-30 cm büyüklüğündeki balıklarımızı Yeşilırmak ile buluşturduk. Deniz kenarına yakın, yumurta bırakabilecekleri bir yer olarak burayı seçtik. Eskiden Mersin Balığı kralların birbirlerine hediye ettiği değerli bir balıktı. Bugün olmadığı için çoğumuz bilemeyebilir. Görüntüsü köpekbalığını andırıyor. İnşallah balıkçılarımıza buradan sesleniyorum. Kıyı balıkçılarımız bilinçliler ama bu balığı avlanamayın. Zaten balıkların üzerinde çipler var. Kimse demesin ki ‘ben bunu gördüm ama mersin balığı olduğunu bilmiyordum.’ Takip edilmesi için bu çipler takıldı. Sürdürülebilir bir avlanma için balıkların avlanma aralıklarına dikkat edilmelidir. Mersin balığı çeşidimiz çok geç büyüyen bir balık çeşididir. 6-7 yılda büyüyebilen bir balık türü. Değerli bir balık. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

balik333.jpg

Konuşmanın ardından programa katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çarşamba Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Kavraz, Çarşamba İlçe Emniyet Müdürü Barik Çiçek, Çarşamba İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Kemal Çelik, Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, şube müdürleri, müdürlük personelleri ve mahalle halkının katılımlarıyla Yeşilırmak Nehrine 5 bin adet Mersin Balığı yavrusu salındı.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber