MENİSKÜS YIRTIKLARIKABUSUNUZ OLMASIN Artroskopi yöntemi ile tedavi mümkün

MENİSKÜS YIRTIKLARIKABUSUNUZ OLMASIN Artroskopi yöntemi ile tedavi mümkün
Gençlerde koşma, futbol ve basketbol gibi sporlarda ani gelişen darbeler yada diz dönmesi gibi ters hareketler sonrası yırtık gelişir.

Dizde şişlik,ağrı hareket kısıtlılığı hatta kilitlenme olur. Ağrı başlangıçta oldukça şiddetlidir  bu nedenle hastalarda acil servis başvurusu sıktır.İlerleyen evrelerde dizde şişlik ve  kilitlenme olabilir

İlerleyen yaşlarda menisküs dokusu, elastik yapısını kaybetmesi ve yıpranmasına bağlı olarak daha kolay yırtılır.

İşte bu yarattığı ağrı ve kilitlenmeye yol açan Menisküs Yırtıklarından artroskopi ile kurtulmak mümkün.

 

Atasam Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji  Uzmanı Op. Dr. Taner Kaya MENİSKÜS Yırtıklarını ameliyatlı ve ameliyatsız  tedavi yöntemlerini anlattı:

 

Menisküs nedir? Ne işe yarar?

Menisküs diz eklemi içerisinde yer alan ve diz kireçlenmesini önleyen oldukça önemli bir organdır. Dize binen yükün dengeli bir şekilde dağıtılması ve şok emilimi yapar. Bu sayede  kemiğe ve kıkırdak dokusuna binen yükü azaltır, darbelerden korur ve hasar almasını önler. Aynı zamanda diz ekleminin kayganlığını artırarak harekete yardımcı olur.

Menisküs nasıl yırtılır ve hastalar ne şikayetle gelir?

Genç hastalarda travma dediğimiz koşma,futbol ve basketbol gibi sporlarda ani gelişen darbeler yada diz dönmesi gibi ters hareketler sonrası yırtık gelişir. Dizde şişlik,ağrı hareket kısıtlılığı hatta kilitlenme olur. Ağrı başlangıçta oldukça şiddetlidir bu nedenle hastalarda acil servis başvurusu sıktır.

İlerleyen yaşlarda menisküs dokusu elastik yapısını kaybetmesi ve yıpranmasına bağlı olarak daha kolay yırtılır. Hastalar çok basit hareketler sonrası dizlerinde ağrı geliştiğinden yakınırlar. Ağrı  başlangıçta hafif seyirlidir ancak zamanla artar. İlerleyen evrelerde dizde şişlikve kilitlenme olabilir.

Tanı nasıl konulur?

Hasta şikayetlerini iyi birşekilde dinledikten sonra menisküs yırtığına tanı koyduracak özel fizik muaeyene yöntemlerini kullanıyoruz. Muayene sonrası tanıda en önemli görüntüleme yöntemi olan MR cihazından faydalanıyoruz. Mr hem tanıda hem de tedaviyi planlamada bize yardımcı oluyor.

Yırtık sonrası dizde kireçlenme olur mu?

Menisküs dizde kıkırdağı ve diğer dokuları koruyan bir doku olduğu için hasarlanması durumunda çoğunlukla dizde kireçlenme dediğimiz tıbbi adı artroz olan hastalık ortaya çıkar. Artroz  dizde ağrı,şişlik,  hareket kısıtlılığı hatta yürüme güçlüğüne neden olur ve hayat kalitesini oldukça düşürür.

 

Menisküs yırtıkları tedavi edilebilir mi?

Erken evre küçük yırtıklarda diz çevresi kasları güçlendirici egzersizler başlanır. Kısa süreli dizlik kullanımı, ağrı ve ödem için çeşitli ilaçlar başlanır.  Yine prp dediğimiz bir tür kök hücre tedavisi de burada bize yardımcı olmaktadır.

Daha büyük ve ileri evre yırtıklarıartroskopi dediğimizkapalı ameliyat yöntemi ile tamir ediyoruz. Bu ameliyat oldukça konforlu; ameliyat  sonrası hastaları aynı gün yürütebiliyoruz ve erken dönemde işine dönebiliyor hatta spor yapabiliyor. 

Geç kalmış ileri derece yırtıklar maalesef tamir şansını kaybediyor. Bu nedenle diz ağrılarını ihmal etmemek erken dönemde hekime başvurmak çok önemli.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir