Menderes nehri böyle kirletiliyor, kimse ‘dur’ diyemiyor

Menderes nehri böyle kirletiliyor, kimse ‘dur’ diyemiyor
Aydın’ın Köşk İlçesi’nde Köşk Çayı’na zehirli atık ve asit bırakılması Ziraat Odası’nı harekete geçirdi.

İlçeye bağlı Ovaköy Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bir jeotermel firmasına ait kuyudan özel olarak Köşk Çayı’na döşenen çelik ve beton boru ile göz göre göre Köşk Çayının kirletilmesine hiçbir yetkilinin ‘dur’ dememesi çiftçileri adeta isyan ettirdi.

Gerek tarım, gerekse Çevre Müdürlüklerinin önlem alması için ilgili kurumlara yazı gönderilirken, kurdukları özel sistem ile çevreyi kirleten Mege Enerji Firması Yetkilileri, yaptıkları her şeyin yasal olduğunu ve zehirli atıkları yağmur yağdığında ve sulamanın yapılmadığı sezonda boşalttıklarını belirttiler.
Ülkenin en önemli tarım şehri olan ve dünyanın en kaliteli incirinin üretildiği Aydın’da çevre kirliliği ve denetimsizlik Büyük Menderes Ovası’nın en büyük sorunu oldu. İlgili kurum ve kuruluşların denetiminde olmasına rağmen Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Ovaköy’de açılan bir jeotermal kuyudan döşenen özel hat ile Köşk Çayı’nın kirletilmesi ve bu felakete kimsenin ‘dur’ dememesi herkesi şaşırttı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, çektiği özel hat ile Köşk çayına atık salan kuyunun yanında yaptığı açıklamada “Aydın’ın ekmeğini yiyip Aydın’dan para kazanıp Aydın’ı ve Aydınlıyı bu şekilde zarar vermek hangi vicdana yakışır. Ziraat Odası olarak kendilerine yazı yazdık. Buradan Çevre Bakanlığı ve Aydın Valiliği nezdinde tüm yetkililere sesleniyoruz. Ne olur bu felaketi durdurun” dedi.

“YETKİLİLER İLGİLENMEYİNCE HALKA ŞİKAYET ETTİ”
Köşk Çayı’nın yağmur yağdığı dönemlerde ve geceleri, renginin değişip kokusunun da çok kötü duruma geldiğini fark eden Köşk Ziraat Odası Yönetimi, çay boyunca yaptığı izlemede ilginç bir detay ile karşılaştı. Ovaköy Mahallesi sınırlarında bulunan ve Mege Enerji Firması’nca açılan bir kuyudan Köşk Çayı'na özel deşarj hattı döşendiğini tespit eden Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, deşarj hattından geceleri ve tatil günleri akıtılan zehirli atığı görünce bu durumu kameraya kaydedip fotoğrafladı. Gelen zehirli atıktan numune de aldığını belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “Devletin ilgili birimleri tarafından denetlenmesine rağmen bir firma bu şekilde çevreyi kirletebiliyorsa benim halktan başka şikayet edecek kimsem kalmadı” diyerek yaşanan bu çevre felaketinin görüntü ve fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesinden paylaşarak yetkililerden yardım istedi.

“ÇEKİM YAPMASINI ENGELLEMEK İSTEYEN ÇALIŞANLAR, OLADYAN MEGE FİRMASININ SORUMLU OLDUĞUNU SÖYLEDİLER”
Bölgede yapılan incelemede, jeotermal kuyu çalışmasının yapıldığı sahadan Köşk Çayı’na çekilmiş özel deşarj hattı olduğu görüldü. Olayla ilgili haber çalışması yapan gazetecilerin çekim yapmasını engellemeye çalışan jeotermal kuyusunda çalışan görevliler, olayda kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını belirterek kendilerinin sadece talimatla iş yaptıklarını ve Köşk Çayı’nın kirletilmesi olayının muhatabının Mege Enerji firması olduğunu belirttiler.

Köşk Ziraat Odası Yönetimi, Mege Enerji Firması’na 5868 Sayılı yasaya aykırı hareket ettiği gerekçesi ile 65983121/2015/30 sayılı uyarı yazısı gönderip yasal kovuşturma başlattı.
Konuyla ilgili açıklama yapmayacağını belirten Mege Enerji Firması yetkilisi yaptıkları her şeyin yasaya uygun olduğunu, şu anda herhangi bir tarımsal sulama olmadığını ve atık boşlatma işlemini havaların yağışlı olduğu günlerde yaptıklarını belirterek, haberi yapacak gazetecilerin önce jeotermal ile ilgili yasaları incelemesi gerektiğini belirtti. 

İBRAHİM KILINÇ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel