"MEM sorumsuz, bilgisiz ve kavgaya davet çıkartıyor"

MEM sorumsuz, bilgisiz ve kavgaya davet çıkartıyor
2014-2015 Eğitim - Öğretim döneminin başlaması ile birlikte Okul taşımacılığı yapan "C " plakalı araç servisleri arasında büyük gerginlik yaşanıyor. Terme'li servisçilere ihale veren Milli Eğitim ilçede gerginliği körüklemeye devam ettiği iddia ediliyor.
Başkan Bala, Milli Eğitimde ki yöneticiler görevini yapmıyor diyerek tepki gösterdi.
2014-2015 Eğitim - Öğretim döneminin başlaması ile birlikte Okul taşımacılığı yapan Çarşambalı  "C " plakalı araç servisçileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı ihalenin Samsun UKOME kararlarına aykırı şekilde yapıldığını belirterek Terme İlçesinden "C" plakası alan servislerin İlçede taşımacılık yaptığını belirterek tepki göstermeye başladılar. İhalenin yapılması ve servis taşımacılığının başlaması ile birlikte çözüm yolu arayan Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, Milli Eğitimin duyarsızlığından yakınarak olabilecek tatsız her türlü olaydan Çarşamba İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Mustafa Özdemir ve yöneticiler sorumludur dedi.

Çarşamba Okul taşımacılığında yaşanan Terme- Çarşamba "C" plakalı servis sorunları ve olası yaşanabilecek sıkıntılı süreci gazetemize açıklayan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, "Servis taşımacılığı yapan esnaf arkadaşlarımızın kanunlarla belirtilen uyulması gereken kurallar var. Esnaflarımız Trafik kanun ve servis taşımacılığı kanunlarında en başta uyması gereken konulardan bir tanesi Psikoteknik ve  SRC belgelerini almaları gerekmektedir. Servis kullanacak esnafların da B sınıfı ehliyetlerde en az 5 yıl deneyimleri olması gerekiyor. Bu konu da trafik görevlileri zaten gereken hassasiyeti ve önemi gösteriyor. Biz bu noktada belki bu belgeleri bizler vermiyoruz ama veren kurumlarla yakından görüşmeler yaparak gereken hassasiyeti ve çalışmaları yapıyor ve yaptırmaya eksiksiz çalışmalarını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

untitled-1.20141017132855.jpg

Başkan Bala, "Özellikle Çarşamba Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde servis taşımacılığı yapan esnaflarımızın dosyalarını kurum ihale sürecinde inceleyerek ihaleyi sonlandırıyor. Bu dosyaları bizim görme gibi bir durumumuz söz konusu değil. Fakat  bu belgeler için belli sürelerde eğitimler veriyoruz. Son olarak Halk Eğitim merkezinde ilçe Emniyet Müdürlüğümüzle koordineli bir seminer düzenledik ve bilgilendirdik. Milli Eğitim taşımacılık yapan personellerin dosyalarında Psikoteknik ve SRC Belgesi olmayanları çalıştırmaması gerekiyor. Planladığımız ayrıca bir psikolojik eğitim testimiz de olacak bu çalışmaları da sürdürüyoruz. Bu konuda da Samsun' dan yetkili bir eğitim görevlisi getirerek bu eğitimi ve testi de yaptıracağız. Bunların hepsinin nedeni Samsun' da geçen gün yaşanan servis kazası gibi üzücü olayların olmamasıdır" dedi.

Bu yıl en fazla sıkıntımız İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yaptığı servis taşımacılığı ihalesidir. Samsun UKOME kararları olmasına rağmen Milli Eğitim bu kararları görmezden geliyor demiyorum tam aksine görmek istemiyor hatta kararlardan, kanun ve yönetmeliklerden bilgileri dahi yok. Mesela ihale sürecinde Terme' den alınmış "C" plakalı araçlar olduğunu ve bunun yanlış karar alınarak yapıldığını dile getirdik fakat bizleri dinleyen olmadı ve Terme den "C" plakalı servislere ihale yapılması şimdilerde ilçe servisçilerimiz tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Konuyu defalarda İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Mustafa Özdemir' e ilettik ama çözüm aranmadığı gibi ısrarla Termeli servisçilere servis verilerek ilçe servisçileri ile sorunlu bir gündem oluşmasını bizzat kendileri başlatmıştır ifadelerini kullanan Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala şöyle devam etti.

Milli Eğitimin ihale süreci öncesinde taşımacılığın kesinlikle Çarşamba İlçe sınırları içinde Çarşambalı servisçilerden olması gerektiğini belirttik ifadelerini kullanan Bala, "20 Mart 2014 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının aldığı bir karar var. Bu kararda der ki; Alınan "C" plakalar hangi ilçeden alındı ise o ilçede taşımacılık yapmak zorundadır kararı var ve bunu Müdürlüğe bildirdik. Ancak Milli Eğitimin ihalesinin yapılması sonrasında gördük ki birkaç köyümüzde Terme "C" plaka yani biz onlara 7000 plaka diyoruz servisler hizmet veriyor. Bunun acil olarak sonlandırılmasını bekliyoruz bu haksız rekabete yol açıyor. Ayrıca ilçemizde Samsun ilçemize yeni "C" plakalar veriyor yetmiyor diyerek bahane olamaz. Eğer bu sorun çözülmezse ilçede kaos çıkar."

Bala, "Çarşambalı servis şoförlerimiz Termeli servislerin ilçede taşımacılık yapması nedeni ile diken üstündeler.  Bizim esnafımız haklı çünkü kendi bölgelerinde başka bir ilçeden gelen servisler taşımacılık yapıyor. Bizim esnaflarımızsa şunu iddia ediyor. Biz bu ekmeği yiyemiyoruz gelin siz yiyin der gibi bir olay ortaya konuşuluyor bu da ilçe servisçilerimizi sıkıntıya sevk ediyor. İşin aslına bakarsanız bu ihale yapılırken sözleşmelerde hangi ilçeden belgelerinin alındığına bakılıp  Çarşamba dışındakilerin alınmaması gerekiyordu.  İhalede etik davranılması gerekiyordu ama Milli Eğitim kendi yönetmeliğine göre doğru yapıyor. Ancak, Samsun Büyükşehir Belediyesinin çıkarmış olduğu bir UKOME kararları var. Bizlerde bu kararlara bakmazsak o zaman herkes başka ilçede taşımacılığa başlayacaktır ki bu da büyük çatışma ve kavgalara neden olacaktır. Bunun önüne geçilmesi için bu kararlar alınmıştır. Bu sorunu bugün düzeltemezsek önümüzde ki günlerde sıkıntı daha da büyüyecektir. Bu konu ile ilgili olarak İlçe Emniyet Müdürlüğümüz ve Jandarma Komutanlığımızla da görüştük ve sıkıntıları dile getirdik" diyerek açıklamasını şu sözlerle sürdürdü.

 Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, "Tüm bu konuları ayrıca Milli Eğitim Müdür vekili ile görüştük. Bizim meslektaşlarımız esnaflarımızın ekmeklerini direksiyondan kazanıyor. Bizim esnafımız Çarşamba' da Terme plakalı araç gördüğü zaman bizim esnafımız bunu kesinlikle affetmez. Biz şu anda arkadaşlarımızı sağ duyuya davet edip durdurmaya çalışıyoruz. Bu konularla ilgili arkadaşlarımızdan eylemler, iş bırakma istek talepleri geldi. Bizse  bu isteklerini bu sorunu uyuşmacı tavrımızla prosedür ve kanunlara göre takip ederek çözeceğiz sakin olun diyor ve oyalıyoruz. Terme araçları ilçede çalışmayacak bunun önünü keseceğiz diyerek sözümüzü verdik ve bekletiyoruz. Ama böyle vurdum duymazlıkla aynı işler devam ederse korkarım sonuç hiç iyi olmayacaktır. Bunun sorumlusu da vebali de kesinlikle İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Mustafa Özdemir ve yöneticilerinindir. Oda olarak Samsun'la da girişimlere girdik. Çözümü İl milli Eğitime olmazsa Milli Eğitim Bakanlığına kadar götüreceğiz. Çünkü bu çözümsüzlük esnaflar arasında kaos yaratmaktan öte bir olay değildir. Bunun başka açıklaması yoktur. Bizim görevimiz bizim esnafımızın hakkını korumak zorundayız.

Bu ihalede çok yanlışlıklar var. Bunun bir ayağı da Çarşambalı bazı esnaflarımız Terme' den "C" plaka alan arkadaşlarımız mevcut. Biz bu arkadaşlarımıza neden bu yatırımı yaptınız demiyoruz. Ayrıca bazı arkadaşlarımız servis sürücülerinin ikametlerini geçici olarak Terme'ye alarak prosedürleri yerine getiriyor. Bunların hepsi sıkıntılı süreç ve olaylardır. Bunların bu tür uygulamaları Çarşamba servisçileri ile Terme servisçilerinin arasında büyük bir kavgaya neden olabilir. Bunun önlenmesini sadece Milli Eğitim düzeltebilir ama onlar da hiç ilgilenmiyor, bilgileri kanunlardan, yönetmeliklerden ve UKOME kararlarını bilmemelerinden ve öğrenmemelerinden kaynaklanıyor. Son olarak ısrarla dile getirmek isterim ki büyük sorun var ve bu sorun mutlaka çözülmelidir. Aksi takdirde yaşanacak olumsuz her olayın müsebbibi kesinlikle ilçe Milli Eğitimdir. Acil bir çıkış yolu bulunmalıdır" ifadeleri ile açıklamasını sona erdirdi.

HABER- FOTO: Kenan GÜN- Ayhan GONCA

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber