Medyada Sektörel Eksiklikler

Medyada Sektörel Eksiklikler
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema öncülüğünde iletişim Fakültesinde gerçekleştirilen ‘sektör odaklı’ toplantıda sektörün ve Fakültenin yeni dönemde gördükleri eksiklikler ve sektörel sıkıntılar masaya yatırıldı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öncülüğünde “Sektörel eksiklikler ve ve sıkıntılar” konulu toplantıda sıkıntı ve eksiklikler katılımcı medya sektör temsilcileri ile Fakülte Dekan ve görevlileri katılarak sorun ve eksiklikleri masaya yatırdılar. Toplantıya İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Onur Bekiroğlu, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Nursel Bolat ve Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ömer Çakın, Doç. Dr. Sinan Kaya, Öğretim Görevlileri Doç. Dr. Ahmet Oktan, Doç. Dr. Filiz Erdoğan Tuğran, Dr. Öğretim Üyesi Ufuk İnal, Dr. Öğretim Üyesi Uğur Kılınç, Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti ve Haber Expres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker ile Cumhur Kocaoğlu katıldı.

2-001.jpg
“YEDAK adlı kuruluşumuz önemli bir rol oynamaktadır”
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünün her açıdan avantajlı kaynaklara sahip olduğunu söyleyen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, "Bizim radyo televizyon sinema bölümü, her açıdan avantajlı kaynaklara, geniş insan kaynağına ve önemli uygulama imkanlarına sahiptir. Halkla İlişkiler ve tanıtım bölümü, Radyo Televizyon Sinema bölümümüzün ışığında çalışmalarını sürdürmektedir. Nursel Bolat hocamızın bölüm başkanlığındaki hazırlık süreci, akademik ve bilimsel boyutta önemli aşamalar içermekte olup, öğrenim çıktıları ve ders içerikleri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Paydaşların görüşleri de bu süreçte değerlendirilmektedir. Akademik bilimsel boyutla bağlantılı olarak, iletişim alanında YEDAK adlı kuruluşumuz önemli bir rol oynamaktadır. İletişim fakültesi dekanlarının oluşturduğu İLTEK ve YEDAK gibi akreditasyon veren kuruluşlar, yükseköğretim nezdinde iletişim alanındaki hocalarla etkili bir işbirliği içindedir. Üniversitemiz, kurumsal akreditasyon sürecinde bilimlere yönelik taleplere yanıt verirken, Radyo Televizyon Sinema, bu aksiyonda öncü bir rol üstlenmektedir." diye konuştu.

3.jpg
“Doluluk oranı %100'e ulaşan bir bölüme sahibiz”
Öğrencileri sektöre daha iyi hazırlamaya çalıştığını İfade eden Radyo, Televizyon Sinema Bölümü Başkanı Nursel Bolat, "Bu sektöre eleman yetiştiren bölümüz, gazeteci sektörel paydaşlarımızı da davet ettik; bunun temel nedenlerinden biri de artık haberlerin görüntülü olduğu için radyo televizyon sinema çıkışlarını çekim, kurulum ve haberin hazırlanma sürecinde gazete ile işbirliği içinde olmalarıdır. Bölümümüz, 2012 yılında kuruldu ve ilk öğrencilerimizi 2016 yılında aldı. 3 doçent, 2 doktora öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi doktor ve 6 araştırma görevlisi ile doluluk oranı %100'e ulaşan bir bölüme sahibiz. Ancak, hepsini çok iyi bir uygulama biriminde çalışacak şekilde yetiştiremiyoruz. Temel bilgileri tam anlamıyla verdiğimizi düşünsek de, radyo televizyon sinema bölümünden mezun olan bir öğrencinin hangi yeterliliklere sahip olması gerektiğini sizlere listeledik. Dersleri çıkarmamızdaki temel neden tabii ki sektörün bu konudaki görüşleri olup, bu doğrultuda derslere sürekli güncellemeler eklemeye çalışıyoruz. Özellikle dijital alanda web tasarımı destekli grafik tasarım gibi konulara odaklanarak öğrencilerimizi sektöre daha iyi hazırlamaya çabalamaktayız." Dedi

“Samsun radyo, tv ve iletişimde sınıfta kalıyor”
Toplantıda yerel medya adına katılan Yeşilırmak Gazeteciler Cemiyeti ve Haber Expres Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erol Şeker, Medya sektörünün ve yerel medyanın en büyük sorun ve sıkıntısı halen eğitim sisteminde stajyer anlayışının geride olduğunu bu nedenle gelecek eğitim dönemlerinde stajyer eğitiminin ön plana alınarak öğrencilerin okul eğitiminin temel ve bilimsel öğretilerinin sahada da öğretilmesi ve sosyal hayat ile eğitim hayatının bütünleştirilmesi gerektiğine işaret ederek, Gelecek yıl eğitimde staj yani saha çalışmasının mutlaka ön plana alınması ve öğrencilerin sahada da duygusal, eğitimleri ile yaşayarak öğrenmelerinin gerektiğini dile getirdi.

“Samsun’un tanımı için gerekli yatırımlar yok”
Şeker, İletişim Fakültesinin yerel yönetici, siyasi ve kamu kurumları ile entegre şekilde eğitime katkıda bulunmasının gerekliliği için Rektör ve YÖK ile Kanunların iyileştirilmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca eğitimde radyo, televizyon, sinema alanında modern cihazlar ve uygulamalı eğitimle başarının daha da artacağı ve mezun olan öğrencilerin başka mesleklerden çok, bu alanda artacağı dile getirildi. Ayrıca yine özellikle bu alanlarda Samsun’da bu güne kadar başarılı radyo, televizyon, dizi, reklam ve etkinliklerin yapılmadığı gibi bunların sergileneceği büyük bir alanların da Samsun’a yapılmamış olması geç kalınmış bir açık olduğu belirtildi. Bu açık ve eksikliklerin yatırımların yapılarak en kısa sürede yaşama katılması adına sinema, film çekim alanları, radyo için alt yapıların acil yapılması gerekliliği dile getirildi. Toplantı yapılan konuşma ve değerlendirmelerin tutanak altına alınarak sona erdirildi.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber