Malezya uçağı füzeyle vurularak düşürülmüş

Malezya uçağı füzeyle vurularak düşürülmüş
Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların bulunduğu Donetsk bölgesinde 298 kişi taşıyan Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi uçağın füzeyle vurularak düşürüldüğü belirlendi

Amerikan istihbarat yetkilileri, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a gitmekte olan MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 tipi uçağın karadan havaya atılan bir füzeyle vurulduğunun belirlendiğini açıkladılar. Yetkililer, 283 yolcu ve 15 mürettebatı bulunan uçağın havada infilak ettikten sonra Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Hrabove köyü yakınlarına düştüğünü söyledi. Uçağın 17.15 sıralarında Rus ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında aylardır çatışmaların yaşandığı bölgede, Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düştüğü belirlendi. Uçaktan sağ olarak kurtulan olmazken uçağın parçalarının da geniş bir alana yayıldığı bildirildi. Hrabove köyü sakinleri uçağın kokpiti ile bir motorunun 1’er kilometre arayla bulunduğunu, kuyruk kısmının da 10 kilometre uzakta bulunduğunu söylediler. Olay yerine giden arma kurtarma ekiplerinin de cesetlerin bulunduğu noktaları beyaz bayraklarla işaretledikleri öğrenildi.

UKRAYNA VE RUS AYRILIKÇILAR BİRBİRLERİNİ SUÇLUYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Petor Poroşenko olayın bir terör saldırısı olduğunu ifade ederek olaydan Rus ayrılıkçıları sorumlu tuttu. Poroşenko ayrıca Ukrayna’nın bir uçağı vurmadığını da belirtti.

Ukrayna Güvenlik Servisi Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında geçen telefon kayıtlarını yayınlayarak sorumluluğun ayrılıkçılara ait olduğunu ifade etti. İlk telefon kaydında ayrılıkçıların lideri Igor Bezler’in Rus istihbarat yetkilileriyle yaptığı konuşmada bir uçağı vurduklarından bahsediyor. İkinci kayıtta ise iki Rus yanlısı ayrılıkçının konuşmasında, bir isyancının diğerine uçağın düştüğü bölgenin 25 kilometre kuzeyinde roket saldırısı gerçekleştirdiklerini söylediği yer alıyor. Ancak bu kayıtların doğruluğu henüz teyit edilmedi.

Ayrılıkçıların liderlerinden Andrei Purgin de yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun uçağı düşürdüğünden emin olduklarını ifade ederek bir ayrıntı vermedi. İsyancıların Buk tipi füze rampalarına sahip olup olmadıklarını bilmediğini söyleyen Purgin, füze rampasına sahip olsalar bile kullanmasını bilmediklerini savundu.

Geçtiğimiz günlerde ise Ukrayna’ya ait 2 askeri uçak düşürülmüş ve Rus ayrılıkçılar olayı üstlenmişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı düşürülen Sukhoi-25 tipi jet uçağının karadan havaya füzeyle düşürüldüğünü açıklamıştı. Ukrayna ayrıca askeri nakliye uçağının ise Rus topraklarından atılan füzeyle düşürüldüğünü söylemişti.

Uçakta bulunan 283 yolcudan 154’ünün Hollanda vatandaşı, 27’sinin Avustralyalı, 23’ünün Malezyalı, 9’unun İngiliz , 4’ünün Alman ve 4’ünün de Belçikalı olduğu belirlenirken 50’den fazla yolcunun henüz uyrukları ve nereli oldukları belirlenemedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Siyaset