“MADENLERİMİZ DOĞRU İŞLETİLMİYOR”

“MADENLERİMİZ DOĞRU İŞLETİLMİYOR”
   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; TBMM de Madenlerin işletilmesi ve madenlerde çalışan işçilerin sorunlarını konuştu

Milletvekili Zeybek, “Enerji ve yer altı madenlerimiz, Dünyadaki gelişen teknik ve teknolojinin ülkemizde yeteri kadar uygulanmadığını; bu nedenle yer altı zenginliklerimiz istenildiği kadar işlenilememekte ve ekonomimize değer katamamaktadır.

    Ülkemizde, yer altı madenlerin çıkarılmasında eski teknolojilerin kullanılması verimi düşürdüğü gibi maliyetleri de artırmaktadır. Dünyada kullanılan teknolojinin çok gerisindeki bir teknoloji ile madenlerimizi işletmeye devam edersek; burada düşük verim ve iş güvenliği riskinin yanında verimli işletmecilik beklemek hayal olur.17 yıllık iktidar, sermaye, bürokrasi oligarşisinin ülkemizin yeraltı madenlerinin işletilmesi ve enerji kaynaklarının dağıtımında yaşanan olumsuzlukların en önemli sebebi; tek kişinin talimatlı yönetmesinden kaynaklanıyor.”

12 EYLÜL FAŞİZMİ,DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERİ YOK ETTİ

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;    1980 öncesi yaklaşık 1000 işçinin çalıştığı, evine ekmek götürdüğü Yeni çeltek kömür madeninde; Oligarşi, Hükümet, işveren ve bürokrasi çalışanlara yeterli ücret vermemenin yol ve yöntemini ararken, işçilerin örgütlü mücadelesi galip gelmiş, yeterli ücret alımıyla üretim fazlalığı gerçekleştirilmişti.  Yeni çeltek kömür işletmesindeki işçi örgütlenmesini; Yeraltı Maden İş Sendikasının Başkanı Çetin Uygur ve Yeni çeltek şube temsilcisi Osman Fahri Şanlı gibi yiğit işçi önderlerinin varlığı işletmede çalışanların hakkını almasını ve yeterli üretim yapmalarını sağlamıştı. Sendikanın genel tavrı; “üreten biz yönetende biz olacağız” mücadelesi ile ocağı yağmalamak isteyen anlayışın önünde en büyük engeldi. 1980 öncesiYeni çeltek maden ocağında çalışan işçiler 15 ton kömüre bedel maaş (9 bin TL) maaş alırken bugün maden ocağında çalışanlar (3-4 bin TL) maaş alıyorlar.

  12 Eylül Faşizmi, işçiye haklarını vermemek, demokrasiyi yok etmek, insan hak ve özgürlüklerini engellemek için yapılmıştı.Demokratik hakların yok edilmesi yanında işçinin, köylünün, emekçi kesimlerin ekonomik ve demokratik haklarını gasp etmiş, üreten kesimlerin üretme azimleri kırılmıştır. Ürettiği kendine yeten ülke durumundan, her şeyi ithal eder ülke durumuna getirildik. Bir ülkenin başına gelebilecek en büyük belanın 12 Eylül faşizmi olduğu toplumun emek kesimleri tarafında kabul edilmektedir. Ülkemizin getirildiği süreçte, işçi emeğinin karşılığını, üretici ürünün değerini alamamakta ve sömürü düzeni azgınlaşarak oligarşiye hizmet etmeye devam etmektedir.

 TEKNOLOJİK GELİŞMELERLE MADENLERE YATIRIM YAPILMALI

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; Bugün ülkemizde yeraltı zenginliklerimizin yer üstüne çıkartılması ve işlenilmesi süreçlerinde; çalışanların örgütlülüğü yok edilmiş, İktidar, sermaye ilişkisi taşeron sistemini yaygın hale getirmiştir. Çalışanların ekonomik, sosyal hakları ile birlikte iş güvenliği ve sağlıklı çalışma koşulları ortadan kaldırılmıştır. Tüm bu şartlar altında maden ocaklarımızdaki verimin düşmesinden sorumlu; 17 yıldır ülkemizi yöneten iktidardır. Maden ocaklarında çalışan ve yeterli ücret alamayan işçilerin zor ve güvensiz ortamda hak ettikleri ücretlerin bir kısmı ise taşeron firmalar tarafından zamanında ödenmektedir.

 Bu sömürü düzeni devam ettikçe, ileriki dönemlerde sarı sendikaların olmadığı, devrimci, demokrat sendikaların olduğu bir dönem içerisinde; ülkemizin daha özgür, daha demokratik ve halkçı düzenin olması kaçınılmazdır. Yeraltı zenginliklerimizi üretim ve istihdamdan yana kullanırken, günün şartlarında kullanılan teknolojik gelişmelerle birlikte çalışanların iş güvenliği, sağlını korumak ve emeklerinin karşılığını almaları ile ithalat yoluna girmeden gerçek değerlerimizin işletimi ve kullanımı sağlanacaktır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir