LOJİSTİK KÖY'DE ARSA TAMAM, SIRA 45 MİLYON EURO HİBEDE

LOJİSTİK KÖYDE ARSA TAMAM, SIRA 45 MİLYON EURO HİBEDE
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Tekkeköy ilçesinde 672 dönümlük bir alanı uluslararası standartlarda Lojistik Köy yapmak için çalışmaları tamamladıklarını, OKA aracılığıyla Avrupa Birliği’ne sundukları proje ile 45 milyon euro hibe alma noktasında artık son

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Tekkeköy ilçesinde 672 dönümlük bir alanı uluslararası standartlarda Lojistik Köy yapmak için çalışmaları tamamladıklarını, OKA aracılığıyla Avrupa Birliği’ne sundukları proje ile 45 milyon euro hibe alma noktasında artık son noktaya kadar geldiklerini söyledi. 

 

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2014 yılı 3. Kalkınma Kurulu Toplantısını Samsun’da düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Amasya Üniversitesi Rektörü ve OKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Orbay, Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Doç.Dr. Emin Yaşar Demirci, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile kalkınma kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Amasya Üniversitesi Rektörü ve Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Orbay, “Son 1,5 yıldır kalkınma kurulunun gündemlerini kalkınma kurulu üyelerimizin görüş, öneri ve istekleri doğrultusunda oluşturuyoruz. En son Çorum’da yapmış olduğumuz toplantımızda bu kalkınma ajansının tarım bölgesi içersindeki 4 ilin temel istihdam ve gelir kaynağını oluşturan tarım ve tarıma dayalı sanayi oluşturmaktaydı. Bugün de bu kalkınma kurulunun toplantısının ana gündem maddesini bunun üzerine odakladık” dedi. 

 

“17 KASIM’DA OTOMOTİV FUARI İLE İLK FUAR SAMSUN’DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

OKA’nın Türkiye’de ilk güdümlü projeleri uygulamaya geçiren bir ajans olduğunu belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Kalkınma ajansları Türkiye’nin genelinde 26 bölge olarak oluşturuldu ve OKA da bunlardan birisidir. Kalkınma ajanslarımızın hedefleri ve amaçları bölgenin dinamitlerini harekete geçirmek ve o bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlayabilecek gerekli destekleri ortaya koymaktır. Bu anlamda OKA da 2009 yılından itibaren bu noktadan hareketle önemli çalışmaları bölgemizde gerçekleştiren ajanslardan birisidir. OKA Türkiye genelindeki diğer ajanslara da baktığımızda önemli mesafeler kat etmiş ve bu amaçla ortaya koyduğu çalışmalarla belirli hedefleri gerçekleştiren bir ajansımızdır. OKA, Türkiye’de ilk güdümlü projeleri uygulamaya geçiren bir ajanstır. İlk olarak Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’ni güdümlü proje olarak Kalkınma Bakanlığı’na sunan, onaylatan ve bunu da uygulayarak hayata geçiren bir ajanstır. Yaklaşık 14 milyon TL’lik bir yatırımın 7 milyon TL’si ajansımızın desteği ile gerçekleştirildi. Daha öncesinde fuarlarla anılan Samsun, şimdi Fuar ve Kongre Merkezi’nde sahip oldu. 17 Kasım’da otomotiv fuarı ile ilk fuar Samsun’da gerçekleştirilecek” diye konuştu.

 

“LOJİSTİK KÖY’DE ÖNEMLİ MESAFELER ALINDI”

Samsun’un Tekkeköy ilçesine kurulacak olan Lojistik Köy’de önemli mesafelerin alındığını ifade eden Vali Aksoy, “OKA TR 83 Bölgesi’nin Lojistik Master Planı kapsamı içersinde özellikle Samsun’da karayolu, havayolu, deniz yolu ve demiryolu bağlantısının olması nedeniyle Lojistik Master Planı’nda önerilen alternatif alanlar içersinde ilk sırada yer alan bölgede bir lojistik köy yapımı ile ilgili çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Samsun’daki yerel kurucular kurulu olarak İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgemiz ve Tekkeköy Belediyemizin kurucular kurulu olarak yer aldığı girişim ortaklık sonucunda bu lojistik köyde de önemli mesafeler aldık. Tekkeköy ilçemizin Aşağıçinik bölgesinde Büyükşehir Belediyemizin de imar konusunda çok büyük katkılarını alarak 672 dönümlük bir alanı uluslararası standartlarda Lojistik Köy yapılmak üzere çalışmalarını tamamladık. Yeri Milli Emlak’tan satın alınarak ilgili kurumlarımız adına tapuları gerçekleştirildi ve bu çalışmalar şuanda sonuçlandı. OKA aracılığıyla Avrupa Birliği’ne sunduğumuz proje ile 45 milyon euro hibe alma noktasında artık son noktaya kadar geldik. 2013 yılında idari uygunluk onayını aldık ve teknik uygunluk onayı ile ilgili çalışmalarda da son noktadayız. Yaklaşık 45 milyon euro hibe ile bölgemize, ülkemize böyle bir lojistik köyü kazandıracak olmanın mutluluğunu ve onurunu hep beraber yaşayacağız” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından divan oluşturuldu ve DAKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Emin Yaşar Demirci, Hakkari’de Meyvecilik ve Sebzeciliği Geliştirilmesi Mali Destek Programı hakkında bilgi verdi. Daha sonra kurum temsilcileri sunumlarını gerçekleştirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir