Küresel Isınmaya Karşı Önlem Alınmalı

Küresel Isınmaya Karşı Önlem Alınmalı
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, küresel ısınmanın yaşadığımız dönem içinde büyük bir sorun haline geldiğini belirtti.

 

 Eski dönemlerde 150 yılda meydana gelen ısı değişikliğinin günümüzde 15 yılda gerçekleştiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu, “Bu durum, iyi bir dünya bırakmanın ötesinde bir varoluş savaş vermesi anlamına geliyor” diye konuştu

İklim değişikliğinin doğal bir olay olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu; “Dünya tarihine baktığımız da iklimler defalarca kez değişmiş. Ama bugün yaşadığımız ve problem haline gelmiş olan küresel ısınma çok hızlı bir değişimi gerçekleştirdiği için büyük sorun haline gelmiş durumdadır. Eski devirlere baktığımız da 150 yılda meydana gelecek ısınma biz son 15 yılda gerçekleştirdik. Ortalama olarak, +1 derece dünyanın ısısını artırmış durumdayız. Küresel ısınma olduğu zaman peki ne oluyor? Dünyanın her yeri ısınacak mı? Hayır ısınmayacak. Bazı yerler soğuyabilir. Bir sürü senaryo var bununla ilgili. Ama genel anlamda baktığımız zaman dünyada bugün normal olarak adlandırdığımız havaların normal olmaktan çıkması anlamına geliyor. Havanın normali yoktur, her yerde farklıdır” dedi.
Küresel ısınmanın nedenleri konusuna değinen Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu; “İnsanın yaptığı faaliyetler atmosferi kirletmemiz küresel ısınmanın nedenini oluşturuyor. Son dönem de milyonlarca yıldır toprağın altında birikmiş karbon dediğimiz kömürü, petrolü son 150-200 yıl içerisinde çıkarttık, birden bire hepsini yaktık, hepsini bitirmedik ama çok hızlı bir şekilde yaktık. Bundan çıkan karbonun hepsi atmosfere gitti ve atmosferde karbon kolay kolay kaybolmuyor. Ortalama karbondioksitin atmosferde kalma süresi 200 yıldır. Yani 200 yıl önceki verdiğimiz karbon da atmosferde duruyor hala. Bunlar güneşten gelen ışınları atmosfere yansırken kuzeye kaçmasını engelleyip tutuyorlar. Tuttuğu zaman da şemsiye gibi dünyanın daha fazla ısınmasına neden oluyor” diye konuştu.
Karbon emisyonlarını azaltmamız gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu; “Bugünden itibaren karbon emisyonlarını azaltmamız gerekiyor. Senaryolar çerçevesinde ortalama 5 derecelik bir artış gerçekleşirse dünya arık riskin ötesine doğru geçiyor. Bu iyi bir dünya bırakmanın ötesinde bir varoluş savaşı verilmesi anlamına gelir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel