Kurban Bayramı yaklaşırken Çarşamba’da hayvancılık

Kurban Bayramı yaklaşırken Çarşamba’da hayvancılık
Kurban bayramına sayılı günler kala Çarşamba’daki hayvan pazarında da hareketlilik yaşanıyor. Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürü Osman Akman konu hakkında açıklama yaparak, “Kurban bayramına hazırız” dedi.

 

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Çarşamba’daki kurban pazarlarında da hareketlilik oluşmaya başladı. Bu yıl önceki yıllara göre biraz daha uygun olan kurban fiyatları vatandaşların yüzünü güldürdü. Çarşamba’daki verili hayvan nüfusu ve Kurban Bayramı ile alakalı açıklamada bulunan Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman bu konuda Çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Akman yaptığı açıklamasında, “Çarşamba ilçemizde 50000 (elli bin) civarında büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu sayının ortalama 30-32 bini dişi 18-20 bini ise erkek sığırlardan oluşmaktadır.  Ortalama 20 bin civarında boğa altı inek bulunmaktadır. İlçemizde ayrıca 1000-1200 civarında manda, 8000 – 9000 civarında da koyun bulunmaktadır. Mevcut büyükbaş hayvan potansiyelinin ortalama olarak %15 ‘i kültür, %40’ ı kültür melezi,  geri kalan %45’i ise yerli ırklardan oluşmaktadır. 2012 yılı kurban kayramı öncesi tahmini 3500-4000 büyükbaş 1000-1500 küçükbaş kurbanlık hayvan bulunmaktadır” diyerek bayram öncesi kurbanlık nüfusunun Çarşamba için yeterli olduğunu belirtti.

Akman açıklamasında ayrıca Trakya bölgesine hayvan sevkiyatı yapmayı düşünen Hayvan yetiştiricilerini de uyararak,

 “Trakya bölgesine kurbanlık hayvan sevki yapılabilmesi için;

1-İşletmeye, sevk tarihinden 3 ay öncesinden sonra hayvan giriş çıkışı olmayacak.

2-İşletmenin 10 km yarıçap etrafında sevk tarihinden önce şap hastalığı çıkışı olmayacak.

3-İşletmedeki kurbanlık hayvanlardan sevk tarihinden bir ay öncesinden kan alınıp Anakara Şap Enstitüsüne gönderilmesi ve negatif sonuç çıkarsa Trakya bölgesine sevkine izin verilebilecektir.

Bölgemizde şap hastalığı çıktığından 2012 yılında Trakya bölgesine kurbanlık hayvan sevki yapılmayacaktır.”

Şeklinde bir açıklamada bulunarak bu bölgeden Trakya bölgesine hayvan sevkiyatı yapılamayacağını dile getirdi.

Akman yaptığı değerlendirmelerde Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü olarak hayvan sağlığı konusunda da önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek,“2012 yılında Bakanlığımız Brucella hastalığı ile ilgili 10 yıllık bir eradikasyon çalışması başlatmış olup, bu kapsamda ilçemizde 2012 yılında 3 aydan büyük 25.000 dişi sığıra konjektival brucella aşısı yapıldı. 1500 büyükbaş hayvana şarbon aşısı yapıldı. 4500 koyuna Brucella aşısı, 3100 koyuna ise PPR aşısı (koyun –keçi vebası) aşısı yapıldı. 1985 köpeğe ise kuduz aşısı yapıldı.       1 ocak - 1 haziran 2012 tarihleri arasında küpe ülke genelinde küpe affı uygulanmış olup bu tarihler arsında 18500 sığıra çift küpe uygulaması yapılmıştır. 1 Haziran’dan sonra ise 0-20 günlük buzağılara küpe uygulaması yapılmaktadır. 2012 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise ilçemizdeki özel veteriner klinikler tarafından 7350 dişi sığıra suni tohumlama yapılmış bulunmaktadır” diyerek açıklamalarına son verdi.

carsamba-hayvanciligi-bilgi.jpg

            

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber