MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı

Bayramlar dini ve milli hislerimizi coşturan, akrabalık bağlarını kuvvetlendiren, komşuluk ilişkilerini daha da sağlamlaştıran, yoksulu yetimi sevindirmek, küs olanların barıştığı müstesna günlerdir. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi kadar onu ifa ederken gözetilmesi gereken ilkeler ve amaçlar da önemlidir.

Yaratılana şefkat ve merhamet, insana saygı, çevrenin korunması, israftan kaçınma, müslümanın her zaman göstermesi gereken temel duyarlılıklardır. Kurban kesimi esnasında bu hususlara azami ölçüde riayet etmemiz hem dini hem de insani sorumluluğumuzdur.

Kurbanlık kesmenin önemi; Allah'a yakın olmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban kesilmesi dini terim olarak, Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan, hayvanı usulüne uygun olarak kesmek demektir. Akıllı, büluğ çağına girmiş, yolcu olmayanve dinen zengin sayılan her müslüman, Allah'a yakın olmak ve onun rızasını kazanmak niyeti ile kurban kesmekle yükümlüdür. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmiş hayvan türleridir. Bunların erkek ve dişi olmalarında bir fark yoktur. Koyun ve keçi bir kişi için, sığır ve manda 7 kişiyi aşmamak üzere ortak olarak kesilebilir. Kurban olmaya bir engel ve kusurunun olmaması şartı ile koyun ve keçi cinsinden hayvanlar 1 yaşını doldurduktan sonra kurban olarak kesilebilir.

Kurban kesme günleri bayram namazı kılındıktan sonra bayramın ilk 3 günüdür kurban sahibi kurban etinden kendisi ev halkı ve misafirlere yiyebileceği kadar etin bir kısmını fakirlere bir kısmını akrabalara verebilir veya ihtiyacı yok ise tamamını fakirlere verebilir. Kurban sahibi kurbanın derisini, yününü evde kullanabileceği gibi bir başkasına da verebilir. Kurbanımızı incitmeden kesim yerine götürelim. Onu güzelce sol yanına yatıralım, ayaklarını sağlam bir ip ile bağlayalım, yönünü kıbleye çevirelim, bekletmeden dua ederek "Bismillahirrahmanirrahim Allahu Ekber" diyerek keskin bir bıçakla keselim.

Çok değerli okuyucularımız Kurban Bayramınızı kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi