Kum-Çakıl için Belediyelere özel izin mi var?

Kum-Çakıl için Belediyelere özel izin mi var?
Dün yayımladığımız “Kum- Çakıl iddianamesi hazır” manşet haberimiz sonrasında iddianamede bahsedildiği gibi kum ve çakıl alma işlemi konusunda bilgiler gelmeye başladı

 Samsun İl Özel İdaresinin 2004-2012 yılları arasında kamu kurum ve kuruluşlar ile hiçbir özel şirkete kum-çakıl ve tüvanan alma izni verilmediği öğrenildi. Bu noktada gözler Çarşamba Belediyesinin ırmak yatağından çıkarttığı kumlara çevrildi. 

HABER MERKEZİ

2012 yılı Kasım ayında Sinop, Samsun il merkezinin yanı sıra Çarşamba merkezli olmak üzere Terme, Salıpazarı ve Tekkeköy ilçelerinde 40 ayrı noktaya yapılan operasyonda 38 kişi gözaltına alınarak tutuksuz yargılanmak üzere sonra serbest bırakılmıştı. Konu ile ilgili savcılık iddianame metnini hazırlayarak mahkemeye teslim ettiğini dünkü haberimiz de yayımlamıştık.

Haberimizden sonra Yeşilırmak ve Kızılırmak nehir yatakları üzerinden kum ve çakıl alma izinlerinin Samsun İl Özel İdaresinden alınabildiği iddia edildi. Konu hakkında yaptığımız araştırma neticesinde Kum ve Çakıl alma izinleri konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü ile Samsun İl Özel İdaresi İnsan Kaynakları ve İdari İşler Daire Başkanlığından konu hakkında telefonla geçtiğimiz aylarda yaptığımız görüşmelerde yasal izin olmadığı beyan edilmişti.

Haber Expres Gazetesi olarak telefonla arayarak bilgi aldığımız açıklamalara göre; (DSİ) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğünün 2004 yılı itibari ile, Samsun Valiliği Özel İdaresinin ise 31.12.2011 tarihi itibari ile hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna hiçbir ad ve nam altında Yeşilırmak, Kızılırmak nehir yatağından kum çakıl ve tüvanan alımına izin verilmemiştir denildiği, bu nedenle talep edilen bölgelerden malzeme alınması, bölge müdürlüğümüzce uygun görülmemektedir.

Ayrıca; söz konusu yerlerden her hangi bir malzeme alınması taleplerinin, Bölge müdürlüğümüz görüşünde her hangi bir değişiklik olmayacağı göz önünde bulundurularak izin verilmemesi gerekmektedir. Bu yasaklara rağmen bu malzemelerden kim izinsiz alırsa haklarında yasal işlemin mutlaka yapılacağı belirtilmiştir.    

Bu bilgiler ışığında Yeşilırmak ve Kızılırmak nehri yatağından kamu kurum ve kuruluşlarının ne DSİ 7. Bölge Müdürlüğünden ne de Samsun İl Özel İdaresi tarafından Kum-Çakıl alma izninin verilmediği belirtilirken; 2004, yılından 2012 yılına kadar aralıksız olarak çeşitli zaman ve yerlerden kum alımı yapan Belediyeler hakkında yasal hiçbir işlem yapılmaması tepkilere neden olmaya başladı. Haberimiz sonrasında bazı vatandaşlar, “Sadece bu isimler mi yasal olmayan şekilde Yeşilırmak yatağından kum çakıl alımı yapıyor sanki. Belediye hemen her gün Yeşilırmak yatağından kum ve çakıl alıyor ve hiç kimse hesap soramıyor. Irmaktan alınan kum ve çakılın ne girdi faturası ne de çıktı faturası olmuyor. Hesabını kimseye vermiyorlar. Belediyeler piyasaya da kendiişlerine de bu kumlardan kullanıyorlar. Burada haksız kazanç diğerlerinin kazandığından üç mislini buluyor. Bunların kılıfı hazır, Belediye kamu hizmetinde, halkın yol, kanalizasyon yapımında yani kamu yararına kullanılıyor diyorlar. Ama Yunus Emce Caddesi kamu hizmet alanı değil mi, Kanalizasyon dertlerinin olduğu bölgeler, İlkadım (Ali Fuat Başgil Mahallesinin kanalizasyonu yapıldı mı ki buralarda kum kullanıldı. Ya da Uzun Çarşının parkelerinde ne vardı da oraya yeniden parke yapıldı. Kimse bu nehir yatağından alınan kumların hesabını sormuyor. Girdisi yok ki çıktısı olsun. Kafasına göre kum depoları yapılıyor ve biriktirilen kumlar buralardan alınıyor. Bazen ise hiç depolara koyulmadan kullanılıyor. Buna yasal hiçbir yaptırım yok mu?” şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar.

Haber Expres Gazetesi olarak şu soruların cevaplandırılmasını bekliyoruz:

1- 2005 yılından bu yana Yeşilırmak nehri yatağından hiçbir şekilde kum-çakıl ve tüvanan alımı izini kimseye verilmiyorsa; Çarşamba Belediyesinin 12.12.2005 tarihli Gazetede çıkan habere de konu olan kum – çakıl alma işlemi yasal mıdır?

2- 2011 ve 2012 yılı içinde Kum ve Çakıl alımı için İl Özel İdaresi veya DSİ tarafından Yeşilırmak Kenarı sedde yapımı veya düzenlemesi adı altında dahi olsa Çarşamba Belediyesine kum-çakıl ve tüvanan alımı için izin verilmiş midir?

3- Sedde yapımı ve kıyı düzenlemesi adına DSİ veya İl Özel İdaresince yukarıda bahsedilen “İZİN VERİLMEDİĞİ” yönünde ki yazı ile bildirilen yasağa rağmen kime ve nasıl izin verilmiştir.

4- Yasak olmasına rağmen verilen izin Yeşilırmak nehrinin sağ ve sol tarafından sedde yapımı için kum alımına izin verilmiş ise bile bu mesafe kaç metredir. Irmak yatağının ortasına kadar izin var mıdır?

Bu soruların yetkili makamlarca cevaplandırılmasını bekliyor gelen cevabın bu sayfalardan aynen yayınlanacağını bildirir, yasak ise neden kamu kurumlarına özel izin veriliyor bu konuların halka da duyurulması çağrısında bulunuyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber