Kul: “Terme Boşaltılmadan Bu Santral Olmaz”

Kul: “Terme Boşaltılmadan Bu Santral Olmaz”
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçeye kurulması planlanan kömür santraline karşı olduklarını belirterek, ilçeye kesinlikle santrali sokmayacaklarını söyledi

Terme ilçesine yapılması planlanan kömür santrali için kesinlikle Terme ilçesine yaptırmamaya kararlı olduklarını belirten Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Pazartesi günü Terme Meydanı’nda Terme Çevre Platformu’nun basın açıklaması olacak ve herkesi davet ediyoruz. Buradaki ilk başlangıç olarak neler yapılacağı açıklanacak. Ama asıl ondan sonraki kısımda mitingler yapılacak. Bu konuda biz çok kararlıyız. Öyle görülüyor ki şirkette ÇED’e tekrar başvuru yapmış. Demek ki onlarda kararlı görülüyor ama Terme boşaltılmadan bu santral olmaz” dedi.

Şirketlerin böyle taleplerde bulunmasının normal olduğunu belirten Kul, “Ama önemli olan bizim nasıl bir tutum takınacağımızdır. Bu siyaset üstü bir olay. Yatırımcı yatırım yapmak istiyor, biz de yatırımın cinsine göre tavır alıyoruz. Biz tabii ki ilçemize yatırım gelmesini isteriz ama böyle bir yatırımı istemeyiz. Bu tür yatırımlar bütün dünyada tartışma konusu oluyor. Özellikle kömürün tartışmasız bir şekilde zararı her açıdan ortada olan bir şeydir. Bizim şehrimizde kömür madeni yok, başka bir yeri seçsinler” diye konuştu.

Santralin Terme’ye yapılması durumunda ilçenin yaşanacak durumdan çıkacağının altını çizen Kul, “Organik tarımın merkezi Terme, organik fındığın merkezide bizim Çamlıca dediğimiz yerdir. Onların projelerinde kül depolama alanı orası gösteriliyor. Bakanlıklarla görüşüyoruz ve kimsenin bu konuda yapılmasıyla ilgili desteği yok. Biz bu konuda herkesten yapılmamasıyla ilgili destek bekliyoruz. Turizm bölgesi olacak bir yere, üstelik bizim orada yaban hayatı koruma alanı var, sulak alan var, yani her şeyin olduğu yerde böyle bir yatırımın yapılmasını doğru bulmuyorum. İnsanların gözünü biraz para hırsı bürümüş gibi geliyor. Burada kesinlikle insanları düşünen bir yatırım değil, para düşünülerek yapılan bir yatırım olarak düşünüyorum. Böyle bir şeye biz kesinlikle müsaade etmeyiz. Biz bu mücadelemizin sonuna kadar gideceğiz. Ben Şenol Kul olarak da mücadelemi sürdüreceğim, belediye olarak da mücadelemizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Terme’ye kömür santralinin kurulmasının kesinlikle Terme meclisinden geçmeyeceğini ifade eden Kul, “Burada ast olan halkın, kamuoyunun, basının, çevrecilerin ve sivil toplum örgütlerin herkesin bir tavır koymasını istiyorum. Bu artık Terme’nin bir sorunu değil, bütün Samsun kamuoyunun hatta Samsun dışında Ordu’nun, Ünye’nin sorunudur. Terme’de turizm için her türlü şey var. Deniz var, orman var, göl var, ırmak var. Her şeyin olduğu bir yerde bu olmaz. Devlet tarım alanlarına konut bile yaptırmazken, hem tarım alanı olacak, hem kıyı kenarda olacak bir yere nasıl olunur. Şuanda alınmış bir izin yok. Şimdi onlar araştırmalarını yapıyorlar. Ama bunun şirket açısından olumlu sonuçlanacağını zannetmiyorum. Aklı başında insanlarda herhalde halkla inatlaşmazlar. Bu santralin kurulması bizim Terme meclisinden geçmez. Bununla ilgili biz hiçbir şeye olumlu olarak onay vermeyiz. Ben elimde bütün ne varsa onu kullanırım. Sonuna kadar da burada kararlıyız. Bu Terme’de olmamalı ve olmayacak diye düşünüyorum. Biz yasal çerçeve içerisinde şiddete başvurmadan barışçıl bir şekilde bunun sakıncalarını anlatarak, bunun buraya olmaması için her şeyi yapacağız. Böyle bir şey olursa biz yaşayamayız ve bu tür santrallerin devamı gelir. Terme’de bu işin önünü alamazsak artık Samsun’un her tarafı santral olur” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir