Köksal: “Kurbanlıklar Sağlık Kontrolünden Geçirilmeli”

Köksal: “Kurbanlıklar Sağlık Kontrolünden Geçirilmeli”
Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kurban Bayramı ile ilgili kurbanlardaki sağlık ve hijyen konusunda uyarılarda bulundu

Kesim yapılacak yerlerin kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda olması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Köksal, “Kurban bayramı münasebetiyle kurban kesiminde bulunacak kişilerin kesim sırasında kurban etlerinin tüketime hazırlanması aşamalarında bilinçli olmaları toplum sağlığının korunması açısından önem taşımaktadır” dedi.

Kurban kesilecek olan yerin zemininde su ve kanın birikmemesine önem gösterilmesi gerektiğini belirten Köksal, “Kesim yerinde kullanılacak suyun içilebilir nitelikte, yeterli miktar ve basınçta olmalıdır. Ete temas eden bıçak gibi aletler ile kesim işinde çalışanların ellerinin dezenfeksiyon ve temizliğinin sağlanması, kesim sonrasında oluşan atık ve artıklar ile yan ürünlerin hijyenik şartlara uygun olarak çevre ve toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde izale, bertaraf ve tahliyesinin sağlanması gerekmektedir. Kurban seminin yapılacağı yerde biriken çöplerin, insan tüketimine uygun olmayan et ve diğer kısımların ayrı bir yerde toplanarak en az 2 metre derinliğinde çukurlara gömülerek üzerinin kireçle kapatılması gerekmektedir” diye konuştu.

Hayvanlardan insanlara hastalık bulaşmaması için kurbanlıklara sağlık kontrolü yapılması gerektiğini ifade eden Köksal, “Hayvanlardan insanlara bulaşan ve halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıklar mevcuttur. Bu nedenle gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçilmesi ve bunların etlerinin tüketilmesi sağlık açısından büyük riskler taşımaktadır. Ayrıca hayvanların sağlıklı olması da tek başına yeterli değildir. Gıda kaynaklı 250’den fazla mikrobiyel hastalık ve zehirlenme vardır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Bu nedenle, hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi, ete mevcut mikroorganizma sayısını azaltmak ve mikroorganizmaların üremelerini ve toksin salgılamalarını engellemek için kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin serin yerlerde yapılması son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir