Kızıl Geyikler Doğaya Salınıyor

Kızıl Geyikler Doğaya Salınıyor
Koruma altındaki kızıl geyikler Samsun'da yetiştirilerek doğaya salınıyor

Atatürk Orman Çiftliğinden 1984 yılında getirilen bir çift kızıl geyik ile kurulan Vezirköprü Geyik Üretme İstasyonu'nda bugüne kadar yetiştirilen 129 kızıl geyiğin 84'ü doğaya bırakıldı.

Türkiye'de sayıları azalan kızıl geyiklerin çoğaltılması için Vezirköprü ilçesindeki Kunduz Ormanları içinde yer alan geyik üretme istasyonunda çalışmalar sürüyor.

"Bugüne kadar 84 geyik doğaya salındı"
Atatürk Orman Çiftliğinden 1984 yılında getirilen bir çift kızıl geyik ile kurulan istasyondaki geyik sayısı 40 yılda 129'a çıktı. Doğal yaşam alanında yetiştirilen bu geyiklerden 84'ü , Samsun Çorum, Gümüşhane ve Giresun'da doğaya bırakılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Samet Yılmaz, istasyonda geyik üretiminin 40 yıldır devam ettiğini söyledi. Geçen yıl 4, 2022 yılında 8 geyiği doğaya bıraktıklarını, bu yıl da 8 ila 10 arasında geyiğin doğaya salınmasını planladıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "İstasyonumuzda Atatürk Orman Çiftliğinden 1984 yılında getirilen bir erkek ve bir dişi kızıl geyik ile üretime başlandı. Bugüne kadar 84 geyik doğaya salındı. Alanda 45 kızıl geyiğimiz var. Bunların 6'sı erkek, 26'sı dişi, 13'ü ise yavrudur. Ülkemizde koruma altında olan kızıl geyiğin popülasyonunu artırmak için üretim çalışmamız devam ediyor.

84 hektar büyüklüğündeki alanımızda kızıl geyiklerin sayısının artırılması için her türlü imkan bulunuyor. Etrafı tel örgü ile çevrili alanı sürekli takip ediyoruz. Yemlerini, sularını eksik etmiyoruz. Devamlı koruma altındalar. Bekçimiz de 24 saat görevde. Bu şekilde geyikleri korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz." Yılmaz, istasyondaki gebe dişi geyiklerden bu yıl 10 yavru beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir