KİVİ’DE SEYRELTME DÖNEMİ

KİVİ’DE SEYRELTME DÖNEMİ
Çarşamba ilçesinde kivi üretimi yapan çiftçiler, seyreltme döneminde, küçükve gelişmemiş olan, ikiz olarak gelişen kivileri ayıklanarak verimin düşmemesi adına seyreltme işlemi gerçekleşiyor.

Çarşamba ilçesi Eğrikum Mahallesi’nde kivi üretimi yapan üreticiler, seyreltme döneminde yoğun çaba sarf ediyor. Ömer Öntürk’e ait olan kivi bahçesinde meyve seyreltmesi yapan işçiler, sabahın ilk saatlerinde bahçedeki yerini alarakhasat zamanı gelmeden omca üzerinde bulunan küçük, ikiz oluşmuş kivileri elle seyreltme işlemi yaparak hem meyvelerin irileşmesi hem de verimi artırılması sağlanıyor. Çarşamba İlçe Tarım Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ile birlikte kivi üreticisi  Ömer Öntürk’ün bahçesini ziyaret ederek, seyreltme dönemini yakından takip etti.

Çarşamba üretimde 1. Sırada

Çarşamba’da son 10 yıldır kivi üretiminin hızla artığını ve Karadeniz Bölgesi’nde Çarşamba’nın 1. Sırada yer aldığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Çarşamba’da 4 Bin 500 kivi üreticisi var, Son 10 yıldır ise dikim alanları artıyor. Getirisi de güzel bir ürün, bahçe sahibimiz zaten kivinin uzmanlarından. Çarşamba ilçesinde belkide ilk 3’de. Zaten bölgemizde kivi üretiminde ilçemiz 1. Sırada yerini alıyor. Bizde kiviyi Ziraat Odası olarak benimsedik. Çiftçilerimize kivi dikilmesi için önerilerimizde bulunduk. Devamlı söylediğim gibi fındığın alternatifi kivi. Maddi olarak hesap ettiğinizde fındığa göre 1’e 3 geliri yüksek ama bakımı çok incelik istiyor. Tarladan hiç çıkmamak gerekiyor. Baktığınız zaman tarlayı suluyorsunuz, hasat zamanı topluyorsunuz, tekleme dediğiniz çift gelişmişleri topluyorsunuz, budama zamanı var o da çok incelik istiyor, don dönemi var kışın don yaptığı zaman kivinin tamamen verimi düşüyor. Bölgemizde her gün daha artmakta gibi. Biz Yeşilırmak havzasının sağ ve sol şeridinde aşağı Karamustafalı sınırına kadar kivi dikilmesini önerdik. Allah razı olsun çiftçilerimizde dikiyor, ilgi alaka gösteriyor ama daha kivi yemesini öğrenemedik. Pazarlarda bakıyorsunuz portakal elma alıyorlar ama vatandaşımız kivi almıyor. Bir şey pahalıysa geleceği parlaktır” dedi.

“Yaklaşık 1 hafta 10 gün sürüyor”

Yaklaşık 20 yıldır kivi üretmek için mücadele verdiklerinin altını çizen  Tarla sahibi Ömer Öntürk, “150 Dönümlük alanda kivi yapmaktayız. Yaklaşık 20 yıldır, kivi ile mücadelemiz devam ediyor. Gayet güzel bir ürün. Herkese de tavsiye ettik. Çarşamba’nın tamamı Tarım İlçe Müdürümüz, Ziraat Oda başkanımızın teşvikleriyle Çarşambamız kivi cenneti gibi diyebiliriz. İlaçlarımızı gübrelerimizi verdik, Şimdi ki dönem tekleme, ikizi, küpesi, gerekli olmayanı yani seyretme dediğimiz tekleme ayrıştırıyoruz. Daha kaliteli bir ürün olması için bunları yapmamız gerekiyor. Her yıl yapıyoruz bunları. Şimdiki işlemimiz yaklaşık 1 hafta 10 gün sürüyor. Köye genelinde hepsi şimdi bu işlemleri uyguluyor. Bir bebek gibi ilgilenmek gerekiyor, kivi bahçesiyle. Çok incelikleri var, yani her dönemin ayrı bir önemi var. Biz şu an çalıştığımız için su veremedik. Sabah su vermemiz gerekiyordu. Su az olumca rengini değiştiriyor, her gün az da olsa 1 saat 2 saat su vermemiz gerekiyor. Günlük ilgilenmemiz gerekiyor. Fazla verdiğimiz zamanda zarar veriyor. Dengeyi korumamız gerekiyor. Geçen seneye göre bu sene verim biraz düşük gibi duruyor ama kalite daha iyi olacağını düşünüyoruz. Aynı tonajı alırız diye umut ediyoruz.” Şeklinde konuştu

“Beceri isteyen iş”

İşlerinin kolay ama beceri isteyen bir iş olduğunu söyleyen işçilerin çavuşu Zeki Çavuş “Çarşamba’dan Ömer Bey’e kivi seyreltiyoruz. Haliyle seyrelttiğimiz için daha iyi bir verim oluyor. Bu şekilde her yıl çalışıyoruz,  devam ediyoruz. Şuanda mesela hortumları, fiskeleri gibi sulama sistemleri var. İkizleri atıyoruz küpe dediğimiz olaylar, seyreltiyoruz. Bunun sıra fındığımız başlayacak. Bu şekilde devam ediyoruz. Zor değil aslında biraz beceri isteyen bir iş, başka bir sıkıntı yok. Kivinin tam kendi olan o tombul olan diyelim onları almamak gerekiyor. Diğerlerini aldık mı bir sıkıntı yok. Bunu herkese gösteriyoruz. Tabi ilk başta acemilik oluyor. Gösterdikten sonra sıkıntı yok. Zahmetli bir iş değil aslında biraz mantık işi. Diyelim bugün yarın meyve verecek olan meyvenin alınmaması lazım.  Zaten belli işte seyreltecek mal küçük, dengesiz yarın büyüdüğü zaman o kendini gösterecek şekilde alıyoruz. Bence güzel bir hasat çıkacak inşallah”diye konuştu.

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ- Kübra DAĞ

 

 

untitled-11-001.jpg

untitled-11-002.jpg

untitled-11-003.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber