MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

KİŞİLİK

KİŞİLİK

Günümüzde kişilik sahibi olmak herkese ideal olarak sunulan bir hedeftir. Kişilikle ilgili insanlar hakkında sakin, atak, uyumlu, öfkeli geçimsiz vb. gibi değerlendirmeler yapılabilmektedir. Bu değerlendirme yine kişinin kendi yapısıyla birebir örtüşmektedir.

Öte yandan insanların kişiliği genelde süreklilik gösterir. Ve insanlar genelde kişilik yapısına uygun davranır. Sakin biri, işinde sokakta, her hangi bir olay karşısında son derece sakindir. Çocukluğunda, yetişkinlikte, olgunlukta, hep sakin davranışlarıyla dikkat çeker. Kimi insan hayalcidir, gerçeklerden kaçar. Kimisi ise gerçekçi olup içinde bulunduğu durumu tüm olumlu ve olumsuz özellikleriyle kabullenir. Bazıları içe dönük olup sakin, sessiz, fazla konuşmayan, fazla arkadaşı olmayan, çevreleriyle pek iletişim kurmayan içine kapanık kimselerdir. Bazıları ise dışa dönük olup çok hareketli, sosyal, konuşkan, girişken, rahatına düşkün, arkadaş canlısı, yeri geldiğinde saldırgan, korkusuz insanlardır.

Bu ve benzeri kişilik özellikleri insanların birbirinden farklı olmasının da bir göstergesidir.  Diğer bir gösterge olarak da bu farklılıklar her ne kadar toplumun yönlendirmesiyle oluyor gibi gözükse de asıl tesir kişinin kendi kişiliğidir. Buna eski mizaç derlerdi… her kişinin mizacı farklı olur denirdi. Mizaç aslında bütün canlılarda, bütün varlıklarda yaratılıştan vardır ve etkindir. Bitkilerin mizacı farklıdır, hayvanların mizacı farklıdır, cansız dediğimiz canlıların bile mizacı farklıdır. Ateş hava su toprak denilen gruplanma aslında mizacı tanımlamaktadır.

Kişilik bunların hepsinin toplamı olan ve duyuş, düşünüş, davranış biçimlerini de belirleyen kendine has tesirlerin toplamıdır. Ateş grubundaki bir insan tipinde genelde enerjik bir yapı vardır. Cesur kimselerdir. İçi içine sığmayan tiplerdir ve genelde kendilerini bile kontrol edemeyecek derecede hareketlilerdir. Mizacı su grubunda olanlar mesela çok duygusal kimselerdir.  Empati yapmayı başarabilen bir gruptur ama biraz şüpheci yaklaşımları da vardır… Bu örneklerin hepsi tamamı değildir, hepsi de matematiksel doğrular içermez. Ama inanın mizacı da kişilik olarak etkiler.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi
SON YAZILAR