Kış kışlığını yaz yazlığını gösterecek

Kış kışlığını yaz yazlığını gösterecek
Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman olumsuz hava koşullarını ve Fresh Türkiye tarım fuarını değerlendirdi

 

HABER-FOTO: SERKAN KARAHAN

Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman 11-13 Ocak Tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Fresh Türkiye Tarım Fuarını değerlendirirken son günlerde ilçemizde de etkisi hissedilen olumsuz hava koşullarının Çarşamba Tarımına etkisi konusunda açıklamalar yaptı.

Akman yaptığı açıklamalarda, “Bu yıl 2.si düzenlenen ve 11-13 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen,  Fresh Türkiye adlı  ‘Yaş Sebze-meyve ve Organik Ürünler Fuarı’na, İlçe Müdürlüğümüzden bir ekiple ve 1-2 üreticimizle birlikte ziyaretçi olarak katıldık.  Bu Fuar Türkiye’deki yaş sebze-meyve üreticilerinin yanı sıra aynı zamanda yurt dışındaki tedarikçileri de misafir eden bir fuar. Son dönemde hal derneklerinin de desteklediği fuarın önemi gittikçe artmakta. Bu da şu açıdan önemlidir; üreticilerin ürettiği ürünleri daha fazla pazara ulaştırma, şansını meydana getirmektedir. Bu anlamda bizler de Çarşamba’da üretilen ürünlerin daha fazla pazar bulunması amacıyla bu fuarı  ziyaret ettik” dedi.

Fuarın Çarşamba Tarımı için önemli olduğunu dile getiren Akman açıklamalarının devamında, “Fuar da tabiki görüşmelerimiz oldu. Sonuç itibariyle, Antalya’da yapılan Growtech Tarım Fuarı’na bir stand açmıştık. Niyetimiz;  Fresh Türkiye Fuarı’na da stand açmak idi. Kış döneminde ilçemiz de çok fazla üretim olmadığı için, tamamen durağan döneme geçtiğimizden, orda gösterebileceğimiz sergileyebileceğimiz veya pazarını oluşturabileceğimiz bir ürün olmadığı düşüncesiyle stand açmaktan vazgeçtik. İlçemizde üretilen ürünleri tanıtmak amacıyla broşürlerimizi de alarak, bu fuarı ziyaret ettik. Fuarda kurulan standlarda bazı  görüşmelerimiz oldu. Özellikle ilçemizde son yıllarda önemli derecede gelişen ve iyi bir piyasa oluşturan kivi üretimi ile alakalı ciddi görüşmeler yaptık. Önümüzdeki üretim sezonu döneminde eylül-ekim ayları içerisinde, fuarda görüşme yaptığımız firmalarla tekrar bağlantı kurup, üreticilerimiz aracılığıyla veya bizim aracılığımızla bağlantılar kurup kivi üreten üreticilerimizin ürünlerini bu yönde değerlendirmesine yönelik  bir çalışmamız olacak. Görüştüğümüz firmalar daha çok yurt dışı menşeyli firmalar olduğu için bu da direk ihracata yönelecek ürünler anlamına gelmekte” dedi.

İlçenin tarımsal üretiminin temel dayanak noktasının pazarlama olduğunu dile getiren Akman , bu konuda yanlız kaldıklarını ilçediki üreticilerin ve müteşebbisleriden bu konuda kendilerine destekte bulunarak bu konuda çalışmalar yapmaları gerektiğini kaydetti.

Toprakların kışın suya doyması gerekiyor

Son dönemde kötüleşen hava koşullarının Çarşamba Tarımına etkisini de değerlendiren Osman Akman, “Kış kışlığını, Yaz yazlığını gösterecek. Karın yağması toprak ve bitki açısından da çok önemli. Kar topraktaki su doygunluğunu artıracak ki yaz aylarında, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında, torak rahat ettsin. Çünkü, sıcaklığın çok yüksek derecelere ulaştığı zamanlarda, kış aylarında yağan kardan kaynaklı su depolayan toprağın bu dönemlerde oluşan kuraklıklardan kaynaklı çatlama olasılığı azalır” dedi.

Akman Açıklmalarının devamında, “Bir yandan da meyve ağaçları kışı dinlerek geçirirler. Bunun ne gibi bir önemi var? Kışı dinlenerek geçiren ki bu kar yağışıyla alakalı bir olay. Kar yağışında bitkiler fizyolojik olarak çalışmalarını durdururlar dinlenme dönemine geçerler. Bu dönemde dinlenen bitki bahar dönemine ağaçlara su yürüdüğü denilen döneme daha güçlü girer. Topraktaki o karla beslenen bitki topraktaki suyu da daha verimli kullanır. Bahar ayına daha güçlü giren meyvenin ise verimi daha da artar. Bu  anlamda kışın kar yağması çok önemlidir” dedi.

Soğuk havaların Çarşamba’daki tarımsal üretimi çok fazla etkilemediğini dile getiren Akman açıklamalarına şu şekilde devam etti, “Şu dönemde bitkisel üretim olarak durağan dönemde olan Çarşamba’da meydana gelebilecek don riskinin çok fazla zarar vereceğini düşünmüyorum. Yoğunlukta marul üretiminin yapıldığı ovamızda, marul üretimimiz de zaten örtü altında. üreticilerimizde yine kısmen de olsa tedbirlerini alsınlar. Ancak çok ciddi anlamda bu soğukların özellikle örtü altı marul üretimine pek fazla zarar edeceğini düşünümüyoruz”diyerek açıklamalarına son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber