Kılıç,Köse ve Dündar'lı AK Parti’ de neler olabilir?

Kılıç,Köse ve Dündarlı AK Parti’ de neler olabilir?
AK Parti de ilk gong sesi duyuldu. Bu sese göre AK Partiden Belediye Başkan Aday adayı olacaklar 21 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlıyor. Kısacası: AK Partide en sancılı süreç şimdi başlıyor. Kulisler de birbirinden farklı ve enteresan iddialar dikkat ç

AK Parti de ilk gong sesi duyuldu. Bu sese göre AK Partiden Belediye Başkan Aday adayı olacaklar 21 Ekim 2013 tarihinden itibaren başlıyor. Kısacası: AK Partide en sancılı süreç şimdi başlıyor…

Ha yapıldı, yapılacak, erken olacak, olmayacak muhabbetleri sonunda muhalefetle anlaşamayan AK Parti de hükümet olarak Başbakan Erdoğan yerel seçimlerin normal tarihinde yapılacağını açıklaması sonrasında iktidara geldikleri ilk yıldan itibaren ilk kez bu kadar gerilimli bir seçime hazırlanılıyor.

AK Parti ilk kez iktidara gelirken tertemiz ve sorunsuz, iç çekişmesi olmayan, sadece teşkilata bağlı ve Başbakan Erdoğan’ın izinde onun sözünden milim çıkmayan bir parti konumunda idi. Halk AK Partiye çok büyük umutlarla bakıyor ve ona ilk seçimde sonsuz ve o yıla kadar hiçbir partiye verilmeyen şansı veriyordu. İlk seçim sonunda Türkiye’ de esen rüzgar öylesine güçlü idi ki herkes kayıtsız şartsız AK Partiye inanıyor ve güveniyordu.

Peki şimdi ne oldu?

Özellikle 2009 ve 2010 yıllarında ki İlçe ve İl Başkanlığı seçimleri akabinde 2011 yılında yapılan Milletvekilliği seçimleri ve yaşanan süreçte bazılarının gözünü hırs öylesine bürüdü ki, makam ve koltuklar ve özellikle elde edilen siyasi güç bu makamlara gelenlerin kendilerini adeta zehirledi. İlk bozulmalar il ve ilçe teşkilatları ile Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanları arasında yaşanmaya başladı. Sonrasında ise 2009 Yerel seçimlerinde çok hevesli olmasına rağmen aday gösterilmeyenlerin muhalefet partinin başkan adaylarına destek verdiği konuşulmaya ve parti içinde ki huzursuzluklar ayyuka çıkmaya başladı.

Daha sonrasında ise; İlçe ve İl Başkanlarının Başkan ve milletvekili olma isteği ile teşkilatlar içinde eski yeni teşkilat mensuplarının kızışan iddialı perde arkası yarışları AK Partiyi her geçen gün biraz daha sıkıntıya itmeye başladı. Bu sürece Genel Merkez müdahil olsa da orası da bu oyuna ayak uydurunca özel anketlerden çareler aranmaya başladı.

Bu bulgulara paralel olarak eski ilçe ve il başkanları seçimi kaybedince kazanan yönetime adeta gizli den gizliye savaş açtı. Bu isimler özellikle Belediye başkanları ile öylesine birbirine bağlandılar ki; Ben seni seçmeseydim burada olmazdın dercesine birbirine ölümüne ve kayıtsız bağlanarak her ilişkilerinde yekvücut hareketler partiyi gün geçtikçe uçurumun kenarına itiyor.

Bu işlerin perde arkasında başka dedikodular da yer alınca halkın beyninde acabalar, teşkilatlarla belediyeler arasında uçurumlar oluştu. Böylelikle gölge teşkilatlar oluşturuldu ve mevcut İlçe ve il teşkilatları bazı milletvekillerinin de sayesinde yerle bir edildi. Sonuç olarak bu söylemler bu yaşanan sürecin kabaca özeti olsun.

Gelelim Mart 2014 Yerel seçimlerine. Yerel seçimlerde kimler Belediye başkan adayı olabilir, kimler olamaz e nedenleri, bahaneleri, iddiaları:

Önce Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ dan başlayalım.

YUSUF ZİYA YILMAZ: Başkan tek şartla adaylıktan vaz geçeceği gözleniyor. Başbakan 2015 Milletvekilliği yani Genel Seçimler de vekillik yolunu işaret eder ve kendisi çekilirse aday olmaz. Aksi takdirde Yılmaz’ın rakibi yine kendisi. Hakkında süren A Takımı davası olayın kilit noktası olacak gibi göründüğü konuşuluyor.

Yusuf Ziya Yılmaz olmazsa;

ASLAN KARANFİL: Adı her ne kadar kulisler de dolaşsa da o isimi birileri olur ya diyerek ortaya attı ve o isim de Ladik’li olmasına rağmen bu sebeple kabul pek fazla görmeyeceği aşikar olduğu iddia ediliyor.

MUSTAFA DEMİR: Kendisi hiç dillendirmese de 2011 Genel seçimlerinde gözden çıkartılacak isim denilirken birinci sırada gelmesi akıllarda hep soru işareti veriyor. Son dönemde olmadığı kadar ilçe ilçe gezen Demir’in gizliden gizliye çalıştığı dillendiriliyor.

CEMAL YILMAZ DEMİR: AK Partinin kurucularından MYK üyesi, Başbakanın en yakın tanıdığı isimlerden. Ancak onunda çoğu teşkilatla arası bir iyi bir kötü. Sevilen isim ancak Büyükşehir Belediye Başkanlığına en yakın olduğu kadar en uzak olan bir başka isim olarak lanse ediliyor. En güçlü aday isimlerden birisi olarak gösteriliyor.

 MUSTAFA ÇAKIR: Halk, köylerde ve hala çoğu ilçelerde sevilen ve Samsun’lulara her daim kapısını açık tutan isim. Ama onu her nedense Milletvekilliği dönemi dahil mevcut İl Başkanı Fuat Köktaş ve bazı çevrelerden istenmediği belirtiliyor. Ama Çakır özellikle Köylerinde oy potasına alındığı düşünülürse AK Partiye çok şey katacağı biliniyor. Onun handikabı AK Parti de ki belli çevrelerce istenmemesi. Bu yönünü çözerse aday olması ihtimal isimlerden birisi.

AHMET DEMİRCAN: AK Partiye geçtiğinden bu yana bir Milletvekilliğinde ilk sırada kah Büyükşehir Belediye Başkanlığında aday olarak gösteriliyor. Kapalı kutu. Eski Saadet tabanından gelmesine rağmen pek fazla adaylığı söz konusu edilmiyor.

SUAT KILIÇ: Son günlerini saymazsak Yusuf Ziya Yılmaz’ı en çok zorlayan isim.. Yaygın ve yerel medyanın gözdesi. Gençlik ve Spor Bakanlığı süresince yaptığı yatırımlarla eski İmar ve İskan Bakanı Mustafa Demir’i adeta sürklase eden isim. Gençlerin sevdiği ama bir o kadar da ani çıkışları ve tavırları nedeni ile çekinilen isim. Son Olimpiyatların kaybedilmesi sonrasında ki KINA muhabbeti kendisini çok yıprattı. Partili partisiz herkesin dilinde ve büyük bir eksi puanı hanesine yazdıran isim. Gelebilir mi?. Önce Bakanlıktan istifa etmesi gerekir. Çoğu partilinin istifa edeceği yönünde görüşü ağır basıyor. Yusuf Ziya Yılmaz’ın en güçlü ve en zor rakibi. Son konu ise akılları tamamen karıştırdı. Gazeteci Mehmet Baransu’nun attığı tvitler başına bela oldu. Yenilir yutulur iddialar değil. Konuyu tek Başbakan cevaplarsa netlik kazanır ki o ihtimalde sıfır olunca Kılıç’ın son olay canını çok sıkacak gibi göründüğü iddia ediliyor.

Samsun’a kuşbakışı durum bu gözlenirken henüz çok erken. Bu isimler dışında daha çok isim aday adayı olacaktır. Son karar her zaman olduğu gibi Başbakan Erdoğan’da…

ÇARŞAMBA’YA GELECEK OLURSAK:

HÜSEYİN DÜNDAR: Yaptığı yatırım ve hizmetlerle övüldüğü kadar teşkilatla arasında ki sorunlar nedeni ile de hakkında binlerce, yüzlerce şikayetlerin de Genel Merkeze ulaştığı ve can sıktığı iddiaları gündemde olduğu iddia ediliyor. Son olarak Genel Merkez’den gelen Sayın Kavaklıoğlu’nun ziyareti sonrası Dündar neşeli görünse de sorun büyük. Dündar’ın bir diğer sıkıntısının ise,  “Ben hizmet yaptım. Yıllardır yapılmayanı yaptım. Halkın içine girmeme gerek yok. Gülümsemek onlarla oturmak değil iş yapmak önemli mantığında olduğu iddiaları başka sorunu ama en büyük ve en güçlü aday Dündar…

Bu arada Hüseyin Dündar’ın Çarşamba yerine Başbakan tarafından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına da gösterilebileceği dillendirilmeye başladı. Bunu ilk kez bizler ortaya attığımızda yalanlanmasına rağmen geçen defa son anda değiştirilen Dündar’ın bu kez diğerlerinin yerine Samsun’a aday gösterilme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. İlk kez Fatih Öztürk’ün adını öne attığı Dündar’ı yine yarı yolda Fatih Öztürk’ün ya kaybedilirse hesabını sorarım sorusu nedeni ile güvenemediği için önerisini geri çektiği dedikoduları yıllardır sürüyor.

Samsun’ a genç ve çalışkan bir başkan arayan Başbakan Erdoğan sorunu çözmenin yollarını aradığı iddia ediliyor. Teşkilatları ve başkanları diğer adayları kırıp dökmeden…

MEHMET KÖSE: Hüseyin Dündar’ın hali hazırda Çarşamba’da ki en güçlü rakibi görünen Köse önce görevinden istifa etmesi gerekiyor. Köse adayım demiyor ama çoğu kesimler dillendiriyor, anketlerin sonucuna göre de yüksek puanlar alıyor. Her ne kadar İl yönetimi cephesinden Ersin Yılmaz, E.A. isimleri öne sürülse de İlçe de tutmadı.

Köse’nin Kavaklıoğlu ziyareti sonrasında ki tutumu merak konusu olurken, özellikle teşkilat ile Belediye başkanları arasında sorunları bulunan Çarşamba, Bafra ve Havza gibi ilçelerin ziyaret edilmesi çok manidar görünüyor. Belediye Başkanı Dündar ile İlçe Başkanı Köse’nin 2008 yılından bu yana küskün ve dargın olması, halkın önünde birbiri ile yan yana zoraki gelmesi en büyük sıkıntı olarak gösteriliyor.

Bu arada bir başka düşünce de ise ne Dündar, ne Köse aday gösterilmeyecek yerine yepyeni bir isimle yola devam edileceği yönünde olduğu iddia ediliyor. Şimdilik adını hiçbir şekilde öne atmayacağımız bir iki isim büyük bir uğraş veriyor.

SONUÇ OLARAK: Bakan Kılıç ve Başkan Köse İstifa edecekler mi? Bence her ikisi de istifalarını AK Parti Genel Merkezinin başkan ve yöneticiler ile bürokratlar için açıklayacağı tarihin son dakikasına kadar bekleyip istifalarını verecekler ve aday adayı olduklarını deklare edeceklerine kesin gözle bakılıyor. Ancak son ziyaretler ve bazı haberler bu düşünceleri birazcık tedirgin etmeye yetti. Bu isimler bu saatten sonra aday olurlar mı kesin olarak ileri ki günlerde paylaşacağız.

 

İkinci isim: Belediye Başkanı Hüseyin Dündar. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmayı düşünüyor mu?. Yakın çevreleri aynen şunu dillendiriyor. Evet Düşünüyor ve neden olmasın ki? diyorlar. Ancak kendisinin ise Samsun’da ki iş adamları, siyasi çevrelerin düşüncelerini bir türlü kıramadığı için çekimser. Samsun’da ki öylesine bir çark var ki bu çarkı kırabilir veya esnetebilirse kesinlikle Büyükşehir’e Dündar aday olacaktır

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel