KESK Facia’yı Protesto Etti

KESK Facia’yı Protesto Etti
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Çarşamba İlçe Temsilcilik üyeleri, Soma’da gerçekleşen faciayı protesto etti

Çarşamba Zübeyde Hanım Meydanı’nda basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çarşamba Başkanı İbrahim Kablan, “Manisa'nın Soma ilçesinde özelleştirilen Soma Maden İşletmeleri AŞ. ‘ne ait maden ocağında meydana gelen patlamada resmi açıklamalara göre şu ana kadar en az işçi kardeşimiz yaşamını kaybetti, yüzlerce işçi kardeşimiz yaralandı, yüzlercesi yer altında kurtarılmayı bekliyor. KESK olarak hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı, yakınlarına sabırlar diliyoruz.” Dedi.

kesk1.jpg
Kablan açıklamanın devamında, “Ülkemizde her yıl binlerce işçi, daha fazla kar uğruna işçilere, emekçilere kölelik koşullarını dayatmakta sınır tanımayan bu düzen nedeniyle can vermektedir. Hiçbir denetime tabi olmayan, uzun mesai saatlerinde çalışmak zorunda kalan, sendikalaşmanın önü fiilen ve hukuki pek çok biçimde kesilen, güvencesizliğin ve taşeronluğun yaygınlaştırılması sonucunda ülkemiz bir işçi mezarlığına dönüşmüştür. Toprağın yedi kat altında ölüm çukurlarına dönüşen maden ocağında çalışan Soma Maden işçileri bugün özelleştirmenin, taşeronlaştırmanın bedelini canlarıyla ödemişlerdir. Faili biliyoruz, sorumlularını tanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

kesk2.jpg

 

Açıklamaya devam eden Kablan, “Bu katliamın faili sicili iş cinayetleriyle dolu, ellerinde daha nice maden işçisinin kanı olan Soma Maden İşletmeleri AŞ’dir. Bu katliamın sorumlusu, işçilerin emeğine ve hayatına el koyan bu taşeron düzenini yasal hale getirenlerdir. Sorumlular, bir cinayet şebekesi gibi çalışan sermayeye teşvikleri peşkeş çekerken işçileri ucuz bir maliyet haline getirenler, yaşamlarına üç kuruş değer biçenlerdir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş kazalarının önleneceği yanılsamasını yaratanlar, taşeron çalışmayı yaygın hale getirecek olan Torba Yasa’yı hayata geçirmeye çalışanlardır. Yüzlerce işçinin can verdiği bu katliamın sorumlusu iş cinayetlerine “kader” diyenlerdir, Sorumlusu AKP iktidarıdır. Derhal failler cezalandırılmalı, işçilerin sağlığı ve güvenliğini yok sayan başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere sorumlular hesap vermelidir. Artık daha fazla ölümlerin yaşanmaması için, TBMM’de tartışılan ve taşeronluğu yasal hale getirecek torba yasa derhal geri çekilmeli, taşeron çalışma yasaklanmalıdır! Acımız ve öfkemiz büyük. Artık yaşanan iş cinayetlerine, bir can daha yitirmeye tahammülümüz yok. Şimdi birliğimizi ve dayanışmamızı güçlendirerek, emeğimizin ve hayatlarımızın yok sayılmadığı bir yaşam için mücadelemizi omuz omuza büyütme zamanıdır. Şimdi katliamların hesabını inadına insanca yaşam diyerek sorma günüdür.” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup Zübeyde Hanım Meydanı’ndan sorunsuz ayrıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber