Kerküklü profesör Musul'daki tehlikeye dikkat çekti

Kerküklü profesör Musul'daki tehlikeye dikkat çekti
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) öğretim görevlisi olarak çalışan Kerküklü Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, Musul operasyonunda yer alan ülkelerin pastadan pay alma peşinde olduğunu belirterek, “Türkiye Musul’da olmalı” dedi

Üniversite eğitimini Kerkük’te tamamladıktan sonra Türkiye’de akademik hayatına devam eden Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, Musul’da yaşanan savaşla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dedesi Osmanlı döneminde Musul'un üst düzey yetkililerinden olan OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, Musul'a düzenlenen operasyonlarla yaklaşık 700 bin kişinin göç edebileceğini söyledi. Bu göç dalgasının adresinin ise Türkiye olduğunu belirten Prof. Dr. Kevseroğlu, Türkiye'nin bölgede olması gerektiğini dile getirdi. 36 ülkenin şu an Musul'da olduğunu söyleyen Kevseroğlu, herkesin pastadan pay alma peşinde olduğunu ifade etti.

"Asıl hedef insanları kurtarmak değil"
Şu an Musul'daki olayların önceden Orta Doğu ve İslam alemini bozmak için düzenlenmiş bir plan olduğunu belirten Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu, "Bu plan domino taşları gibi ilk önce Irak ve Mısır'da başladı. Libya ve Suriye'de oldu. İnşallah Allah bu planı bozar ve taşlar yerine oturur. DAEŞ çeşitli örgütlere mensup unsurlar tarafından oluşmakta. Belli bir zihniyete sahip değil. İçinde Saddam'ın üst düzey askerleri de var. Bunun kontrollü ve çok eskiye dayanan bir olay olduğunu düşünüyoruz. Burada asıl hedef insanları kurtarmak değil. Burada esas amaç bağcıyı dövmek değil, üzümü yemektir. Musul zengin bir petrol kaynağıdır. Irak'ın en büyük ikinci şehridir. Petrol Süleymaniye'de yok, Erbil'de yok. Onun için Kürtler, Musul ve Kerkük için uğraşıyorlar. Musul için bazı Kürt yetkililerin açıklamaları var. 'Musul ve Telafer'i kurtarsak biz orada kalırız' şeklinde ifadeleri var. Musul, Kerkük'ten sonra gelen önemli bir petrol kaynağıdır. Basra'nın güney bölgesinde Şiiler, İran at oynatmaya çalışıyor" dedi.

"Bunlar keyfinden orada değiller"
36 ülkenin çıkarları için Musul'da olduğunu belirten Kevseroğlu, "36 tane ülke şu an müşterek olarak savaşa katılmak için orada bulunuyorlar. Bunlar keyfinden orada değildir. Belirli bir amaç için oradalar. Olay pastadan pay kapma meselesidir. Musul'da çoğunlukla Araplar var. Ondan sonra Türkmenler var. Asimilasyon olayları oldu orada. Baas partisi 1988'de Türkmenlere karşı büyük bir katliam yaptı. Birçok Telaferli idam edildi. Evlerinden edildiler. Şu anda bir sürü Telaferli aç susuz yaşıyor. Biz birbirimize karşı kimin Şii, kimin Sünni olduğunu bilmezdik. Şu anda Telafer'de Sünni ve Şii birbirini vuruyor. IŞİD'den daha fazla birbirine zarar verdikleri söyleniyor. Abartılı olabilir ama acı bir cümle" diye konuştu.

"Osmanlı kalsaydı böyle olmazdı"
Bölgeden yeni bir göç dalgasının olabileceğini belirten Kevseroğlu, "Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) açıklamasına göre 700 bin kişinin göç etmesi bekleniyor. Ya Türkiye'ye göç edecekler ya da Suriye düşünülüyor. Suriye'den zaten göç ediyor insanlar. Kürt bölgesi 'biz daha kimseyi istemiyoruz' diyor. ABD yetkilisi açıklama yapıyor. 'Kimin gelip gelmeyeceğine Irak karar verebilir'. Kardeşim orada 36 tane ülke at oynatıyor. Bunlar Irak'tan izin aldılar mı? Türkiye'nin kendisini savunması lazım. Uluslararası kanunlar da öyle diyor. O ülkenin egemenliğine zarar vermemek kaydıyla. Türkiye'nin bölgede olması gerekiyor. Türkiye kendini savunacak. Musul halkının bir kısmı, Osmanlı oradan çekilirken ağlıyordu. Ama bir kısmının da İngilizler beyinlerini yıkadı. O zamanlarda Iraklı aydınlar Osmanlı'nın oradan çıkmaması gerektiğini söylüyordu. Türk’ün Türk’e her zaman özlemi vardır. Dedelerimiz şunu söylerlerdi; 'Osmanlı kalsaydı böyle olmazdık'. Misak-ı Milli sınırları içerisinde Musul, Süleymaniye, Erbil, Kerkük vardı. Benim dedem de oranın büyük yetkililerindendi. Osmanlı kalsaydı böyle olmazdı. Yakınlarımızdan birçok kişi idam edildi" şeklinde konuştu.

"İbadi'nin Türkiye'ye kaşı yaklaşımı çok yanlış"
Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin Irak halkını fazla temsil etmediğini belirten Kevseroğlu, "İbadi'nin Türkiye'ye kaşı yaklaşımı çok yanlış. İbadi hükümet olarak zayıf kalıyor. Irak halkını çok fazla temsil etmiyor. Kendi aralarında da anlaşamıyorlar. Mecliste de anlaşamıyorlar" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir