Kepçe Kulak sorununuz olmasın

Kepçe Kulak sorununuz olmasın
Toplumda farklı derece ve farklı tiplerde olmak üzere yaklaşık %5 oranında görülen kepçe kulak  herhangi bir sağlık sorununa neden olmamasına karşın önemli psikolojik sıkıntılara yol açabiliyor.

Kepçe kulaktan  ameliyatla kurtulabilirsiniz.

 

Atasam Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yazıcı Kepçe kulak ve ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi yöntemlerini anlattı:

Kepçe Kulak Nedir?

Kulakların kafadan dışarı doğru olması gerekenden daha dik şekilde uzanmaları ve özellikle karşıdan ya da arkadan bakışta belirgin olarak görülmeleri “kepçe kulak deformitesi” olarak adlandırılmaktadır.

 

 Toplumda farklı derece ve farklı tiplerde olmak üzere yaklaşık %5 oranında görülen bu durum tek ya da her iki kulakta birden izlenebilmekte ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmamasına karşın önemli psikolojik sıkıntılara yol açabilmektedir.

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Kimler İçin Ve Ne Zaman Yapılır?

Kulak yapısı yaklaşık olarak %85 oranında 5-6 yaş aralığında tamamlanır.Bu yaşlarda ameliyat olunması gelecekte daha doğal bir kulak yapısı sağlamakla birlikte erişkin dönemde de kolaylıkla uygulanabilir.Okul çağı dönem tercih edilmekle birlikte bu ameliyatın hayatın herhangi bir dönemlinde yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

 

Kepçe Kulakta Ameliyatsız Tedavi Seçeneği Var mıdır?

Kulak kepçesine yenidoğan döneminde ilk altı hafta boyunca bandaj ve veya kalıplarla şekil verilebilmektedir. Bu nedenle doğumda kepçe kulak veya kulak kepçesinin katlanması gibi bazı diğer görsel problemler saptandığında bantlama uygulaması önerilmektedir. Erken dönemde başarı şansı olan bu yöntemin altı haftadan sonra başarı şansı oldukça az olmaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tek ya da çift taraflı olarak yapılan otoplasti ameliyatları için küçük çocuklarda her zaman genel anestezi tercih edilmekte büyük çocuklarda ve erişkinlerde ameliyat lokal anestezi ya da sakinleştirici ilaçlar kullanılarak (sedasyon) yapılabilmektedir.

Özellikle kıkırdakların daha yumuşak olduğu erken yaşlarda kulak kepçesine dikişlerle şekil vermek daha çok tercih edilirken daha ileri yaşlarda diğer tekniklerin kullanılması gerekebilmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Nasıldır?

Ameliyat sonrasında ciddi ağrı şikayeti olmamakta, gerektiği durumlarda genellikle basit ağrı kesici ilaçlar yeteri olmaktadır.Hasta ameliyat günü taburcu olabilir. Ameliyat sırasında alınması gereken dikişler kullanıldıysa bunlar da birinci haftada yapılan kontrolde alınmaktadır.Hastaların ilk iki hafta sürekli takiben ilk bir ay boyunca yatarken kulakları uygun pozisyonda tutacak şekilde bandaj ya da kafa bandı kullanılması önerilmektedir.

Kepçe Kulak Ameliyatının Riski Var mıdır?

Otoplasti ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyat grubundadır. Ameliyat sonrasında kısa dönemde görülebilecek en sık problemler ameliyat sahasında kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyondur. Her iki problem de uygun tedavilerle ilave sorun olmadan çözümlenebilmektedir.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir