ERTAN SAĞLAM

ERTAN SAĞLAM

KENTE DÖNDÜNÜZ MÜ?

KENTE DÖNDÜNÜZ MÜ?

Kentsel dönüşüm projeleri önemli ve bir o kat değerli bir konudur. Çevrenin yenilenmesi, güzelleşmesi bakımından önemlidir. Ama alt yapısı hazırlanmadan yapılan bilinçlendirmeden yapılan çalışma başarısız olur.

Geçenlerde Çarşamba’da yapılan Kentsel Dönüşüm çalışmalarını öğrendik. Kavak dibi Mevkiinden başlayıp yeni mahalle yani eski Mezbahane bölgesini kaplayan bölgelerde kentsel dönüşüm projesi başlatılmıştır.

Ama geçen hafta Cemil Şensoy Kültür Merkezinde yapılan toplantının başarılı olmadığını kargaşalı olduğunu ve toplantının başarısız olduğunu öğrendik. Oralarda yaptığım incelemelerde vatandaşlar öfkeli, evlerini vermek istemiyorlar.

Varoş bölgemiz olan bu bölgede insanlarımız hayatları boyunca biriktirip elde ettikleri mal varlıklarını bir hiç uğruna vermek istemiyorlar, anladığım kadarıyla evlerinin değerinin altında para verdiklerini düşünüyorlar. Doğrudur da ve sonuna kadar da haklıdırlar.

Vatandaş ömrünü vermiş, küçükte olsa kafasını sokacak bir yuva yapmış. Onun değerini ödeyemez ve bilemezsiniz . Çünkü o evlerde ne hatıralar ne emekler vardır. Aynı bölgenin ırmak karşısındaki evlere bakınız. Oralar nasıl alındı, oralara imar nasıl verildi. Irmak zemini olmasına rağmen çok katlı nasıl oldu bilmiyoruz bilemiyoruz.

Orası nasıl değerlendiyse, oranın toprak ve fiyat değeri neyse dönüşüm projesine aynı değeri verebilir misiniz? Kentsel dönüşüm bölgesindeki vatandaşlarımız kendilerinin mağdur edildiğini ve kandırılmak istenildiklerini düşünüyorlar. Toplantıda herkes tek tek belediyeye gelsin öyle görüşülecek denilmiş.

Acaba neden?
Siz onların mal varlıklarının değerini verdiniz de onlar karşı mı çıktı. Kira desteğinin 300 TL civarında olduğunu duyduk. Çarşamba’nın neresinde 300 TL kira var. O kadar insanlar nerelerde konaklayacaklar, bu bir handikaptır.

Kentsel Dönüşüme de karşı değilim ama hak-hukuk var. Anladığım kadarıyla oradaki insanımız haksızlık olduğu kanısında.
Oralarda yapılan değer-fiyat çalışmalarını bilmiyoruz. Hangi bilirkişiler nasıl çalıştı bilmiyorum. Ama birebir de de ikna olmayacaklar gibi görünüyor.

Birçok sorular kafalarda cevap bulmamaktadır. İnsanların kafaları karışık yılların emeğini heba etmek istemiyorlar. Tabi ki herkes hakkı bölümünce alacaktır. Ama bu insanlarımıza da bazı güzelliklerin toleransı verilmesi şarttır deniliyor ki yeni ev alacaksınız ama üzerine borçlanacaksınız denilmiş.

O zaman devlet vatandaşına kolaylıklar sağlamalıdır diyorum. Bu sıkıntılı bir süreçtir. Bu işe girenlerin siyasi ömrü yeter mi bilinmez. Çarşamba’da kentsel dönüşüm özellikle o bölgelerimizde başarılı olur mu bilmem onu zaman gösterecektir.
 

Bu konuyu iyi irdelemek, alt yapısını iyi yapmak gereklidir. Ben yaptım olacak zihniyeti de yanlış olur düşüncesindeyim. Gerçek temel şu insanlar mağdur olacağından, kandırılacakları endişesini taşımaktadırlar buraları kimler yapacaklarsa insanlara teminatını tam vermelidir. Buralar büyük kentler gibi değildir.

Küçük bölgelerde bu çalışmalar uzun soluklu sıkıntılı olabilir düşüncesindeyim. İyi bir çalışma grafik çalışmasını da gördüm ama insanlarımızın iknası ve mağduriyeti konularında iknası çok zordur diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ERTAN SAĞLAM Arşivi
SON YAZILAR