“Kenevir Çiftçisini Küstürmeyin”

 “Kenevir Çiftçisini Küstürmeyin”
İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyon üyesi Bedri Yaşar; TİGEM’in görüşüldüğü komisyon toplantısında Samsun’da akıbeti belirsiz olan kenevir sorununu gündeme getirerek; sadece kenevir üreten ama alıcısı olmayan Samsunlu çiftçilerin yaşadığı mağdur

Kenevir alımında TİGEM Devreye girmeli; çiftçi mağduriyeti önlenmeli

Bedri Yaşar; 2016 yılında Cumhurbaşkanı’nın kenevir ekimini destekleyeceklerini açıklamasının ardından Vezirköprülü çiftçilerinin kenevir ektiklerini ancak alıcısı olmayan kenevirlerin çiftçilerin ellerinde kaldığını söyledi.

Bedri Yaşar konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“2016 yılında 27 çiftçimiz 70 dönüm (dekar) alanda kenevir ekimi yapıyordu, 2017 yılında 26 çiftçimiz 71 dekar alanda, 2019'da 58 çiftçi 428 dekar alanda, 2020 yılında 39 çiftçimiz 1.470 dekar alanda üretim yapıldı. 2020 yılında altyapı, bununla ilgili sanayi oluşmayınca maalesef, kenevir tohumunu özel sektör almadı; almadığı gibi yüklüce bir borç da Vezirköprülülerin sırtına bindi. Bu nedenle ;2021 yılında 5 çiftçi ile sadece 105 dekar alanda üretim yapılabildi. 2022 hedefi 30  ton üretim olarak açıklanan kenevirin emekleme dönemi bitmelidir. Samsun’un kenevirde cazibe merkezi olması için kenevir alımında biran evvel TİGEM devreye girmeli; çiftçi mağduriyeti derhal önlenmelidir. Ayrıca hükümetin kenevir alımı yaprak, üreticiyi piyasada yalnız bırakmamalıdır.”

Kenevir üreticisi küstürülmemelidir

Tekstilden kozmetiğe, boya ve vernik sanayinden otomotiv sektörüne, ilaç sanayinden bio dizeline, ısı yalıtım malzemesinden mobilya sanayine kadar, endüstri, ilaç, kozmetik ve savunma sanayi hammaddesi olan kenevirin dünyaca stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Bedri Yaşar; çiftçilerin kenevirden elini çekmemesi için Organize Sanayi Bölgesinde inşa edileceği söylenen fabrikaların biran evvel yapılması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir