Kazı Ekibi Araziden Döndü

Kazı Ekibi Araziden Döndü
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan ve öğrenciler Kutay Bektaş, Aylin Taşçı, Serap Taşkıran ve Tülay Genç, üç ay yoğun bir tempoda çalıştıkları kazıdan döndüler

 

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde yer alan Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nda (Smintheion’da) 1980 yılından bu yana Prof. Dr. Coşkun Özgünel’in başkanlığında sürdürülen bilimsel kazılarda OMÜ Öğretim Üyesi Davut Kaplan da ekibin bir üyesi olarak yaklaşık 10 yıldır görev yapıyor. Bu sene devem eden kazılara Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün ilk öğrencileri de katıldılar.

Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan bu yılki kazıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “2012 kazı sezonunda yapılan çalışmalar ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan kutsal alanda, İ.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş olan görkemli Apollon Smintheus Tapınağı’nın çevre düzenlemesi, Troas Bölgesi’nin en eski yerleşmesi olan ‘Kalkolitik Gülpınar Yerleşmesi’ ve ‘Mozaikli Ev’ olarak isimlendirilen alandaki kazı ve onarım çalışmalarında dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı. Zaten tapınak, Anadolulu (İzmirli) büyük ozan Homeros’un İlyada destanında anlattığı Troia Savaşı sahnelerinin yer aldığı görkemli bir yapıdır. 1980 yılından günümüze dek geçen süre içinde ise Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında gerçekleştirilen kazı ve özellikle yenileme çalışmaları ile Smintheion’un çehresi hızla değişmektedir. Restorasyonun ardından, geniş platform üzerinde yükselen sütunlarıyla ziyaretçileri karşılayan, İon stilinde inşa edilmiş tapınakta, yine Anadolulu olan mimar Hermogenes’in plan tasarımı (pseudodipteros) uygulanmıştır. Tapınağın üst mimari yapısında, Akhalar ile Troialılar arasında geçen Troia savaşlarını anlatan mitolojik sahnelerin işlendiği friz blokları bulunmaktadır. Homeros’un İlyada’da anlattığı Troia savaşının can alıcı konuları, bu frizde adeta bir resimli roman gibi işlenmiştir. Böyle bir yapının korunması ve restorasyonu için gelecek yıllarda da çalışmalara devam edilecektir. Bu senenin en önemli bulgulardan birini de Roma dönemi kalıntıları altında kalmış olan ve yaklaşık olarak İ.Ö. 5.500-4.500 yılları arasına tarihlendirilen bir Bakır Çağ (Kalkolitik) yerleşmesi oluşturur. Troas bölgesinin bu en eski yerleşimi, bilim adamları ve ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Çünkü Smintheion, Troas bölgesinin ilk köy yerleşmelerinden birine de ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Kalkolitik döneme ait günlük yaşam konusunda bilgi veren konut ve depo yapıları da ortaya çıkarılmıştır.”

kazi-ekibi-araziden-dondu1.jpg

kazi-ekibi-araziden-dondu2.jpg

kazi-ekibi-araziden-dondu3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel