Kardeş Şehirler Samsun’da buluştu

Kardeş Şehirler Samsun’da buluştu
Samsun Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir veya işbirliği protokolü imzalayan 6 yabancı şehrin katılımı ile “Kardeş Şehir Çalıştayı” düzenledi

 

16-17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Kardeş Şehir Çalıştayı’na Rusya’dan Novorossiysk, Ukrayna’da Odessa ve Donetsk, Bulgaristan’dan Varna, Bosna Hersek’ten Brçko ve Fransa’dan Grionde şehirlerinin temsilcileri katıldı. Şehirlerarasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi için düzenlenen çalıştay öncesi konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Yaklaşık 6-7 yıldır Samsun şehrimizin özellikle bulunduğumuz Karadeniz Bölgesi’nin karşı sahillerindeki Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan sahillerindeki şehirlerimiz ölçek itibariyle bize benzer sorunları, klimatik iklim benzerlikleri olan ticari, sosyal ve kültürel olarak iletişim içersinde olduğumuz takdirde önemli bir takım ortak işbirlikleri yapabileceğimizi düşündüğümüz şehirlerle diyalog geliştirmeye çalışıyoruz. Bunlardan bazıları ile çok güzel diyaloglar geliştirdik. Bunlardan iş birliği protokolümüz olan Odessa, yine Karadeniz’in en büyük liman şehri olan karşı sahildeki Rusya’nın Novorossiysk şehri, bunu takip eden Varna gibi şehirler ile diyaloglarımızı büyük bir heyecanla sürdürüyoruz. Bunları biraz daha tanımlamak ve tarif etmek gibi bir hevesimiz oldu. Bu ilişkilerin iyi niyet girişimi olmakta öteye somut projelerle her iki tarafa da fayda sağlayan, bu faydalar maddi olmayabilir. Bunlar kültürel faydalardır, bunlar sosyal faydalardır. Bunlar karşılıklı ülkelerarası ilişkileri dengelemek hatta ülkelerarası ilişkilere olumlu katkı vermek üzere dış ilişkilerinin yapmaya çalıştığı bir takım işlere katkı vermek üzere sağlanmış olan faydalardır. Hatta iş dünyasının karşılıklı el ele tutuşarak ortak iş yapmaya kadar gidebilecek faydalardır. Bunlar biz yerel ve kent yöneticilerin kentlerin sorunlarını karşılıklı tartışıp konuşarak bu sorunlara ortak çözümler bulma yönündeki faydalardır. Bugün burada çok önemli görüşmeler olacak. Bu görüşleri önemsiyoruz ve kayıtlara alacağız. Hepimizin birbirimizden faydalanıp yararlanacağımız bir şeyler vardır” dedi.

Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından 3 boyutlu Samsun tanıtım filmi izlendi. Daha sonra çalıştayda şehirlerarasındaki işbirliklerinin geliştirilmesi, karşılıklı proje üretimindeki ve yürütülmesindeki sıkıntılar ile çözüm yolları masaya yatırıldı.

Çalıştaya Bosna Hersek Uluslararası İlişkiler Uzmanı Adnan Azapagic, Bosna Hersek Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Svjetlana Civcic, Bosna Hersek Halkla İlişkiler Uzmanı Slavica Pavlovic, Bosna Hersek Ekonomik Gelişmeler Uzmanı Seval Sulijkanovic, Bulgaristan Varna Belediyesi Baş Başkan Yardımcısı Hristo Bozov, Ukrayna Odessa Uluslararası İlişkiler Müdürü Lisovska Alla, Fransa Grionde Meclis Üyesi ve Türkiye Sorumlusu İzzet Koç, Rusya Federasyonu Türkiye Diyalog Platformu Başkanı Ahmed Ahmedov katıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel