Karadenizin En Zengin Kentlerinden biri olabilir

Karadenizin En Zengin Kentlerinden biri olabilir
Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, 2012 yılını değerlendirirken 2013’e Çarşamba’da umutla baktıklarını dile getirdi.

 

FOTO-HABER  Serkan Karahan

2012 yılının son gününde Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Çarşamba Kaymakamlığı olarak 2012 yılı içerisinde yapılanları değerlendirirken, 2012 yılında yapılanların 2013 yılına umutla bakmalarını sağladığını dile getirdi. Yıldız , 2012 yılı için yaptığı değerlendirme açıklamasında şunları kaydetti, “2012’nin Çarşamba açısından her açıdan olumlu geçtiğini düşünüyorum. Bizi üzecek olumsuz olaylar görmedik. Özellikle önümüzdeki yıllar için 2012’nin temel teşkil ettiği kanaatindeyim. Hedef konuldu, belli bir yere gitme amacıyla toplumu motive etmeye çalıştık. Bunun için ekonominin daha iyi canlanması önümüzdeki yıllara göre bazı girişimlerin temel teşkil etmesi için çalışmalara yaptık” dedi.

Kaymakam Caner Yıldız, 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirirken, “jeotermal konusunda büyük mesafe katedildi. Şu anda mevcut petrol işlerine ait kuyunun özel idareye alınması ile ilgili girişimimizi yaptık. Yılın ilk ayında bu gerçekleşecek. Termal enerjiyle ekonomimiz çok büyük oranda etkilenecek. Sadece bu kuyu degil, onun dışında bu işle ilgilenen iş adamları da bize talepte bulunuyorlar. Termal enerjiyle birlikte bölge turizmden, tarıma kadar her alanda kalkınacak. İkincil olarak ekonomik açıdan önemli gördüğümüz bir başka olay ise, balıkçılık sektörünün geliştirilmesi. Çarşamba’da balıkçılığın fazla artı değerde olmadığını görüyoruz. Balıkçı barınağı yapma girişiminde bulunduk.  Balıkçı barınağını 2013 yılı yatırım kapsamına alınmasını sağladık. Bu konuda bir başka girşimimiz ise balıkçı kooperatifi kurmak oldu. Şimdi ise soguk hava deposu için kredi ve fon araştırması yapıyoruz. Balıkçı barınağının kurulmasını beklemeden de soğuk hava  tesisleri kurulabilecek” dedi.

Çarşamba Ovası’nda yapılan tarımı da değerlendiren Yıldız, “Tarımda ürün çeşitliliğinin artması için çaba gösteriyoruz. Özellikle kültür mantarı konusunda Karadeniz de Çarşamba’nın merkez olmasını arzu ediyoruz. Bu konuda 4 tane tesisimiz var; ikisi  faliyette, ikisi de yapım aşamasında. Bu sayının 10a çıkacağı düşünüyorum. Mantar için kompost üretimi önem arz ediyor. Kompost üretimi olmadan mantarın hiç bir anlamı olmaz. Çünkü mantar üretiminin %70-80’lik kısmını kompost oluşturuyor.  Burada kompost üretimi ile ilgili çalışma yapacağız. Finansman desteği gibi çeşitli yardımlarda bulunuyoruz. Kompost üretimi başladıgında  hem Çarşamba’ya, hem Karadeniz’e kompost gönderilecek. Bu da başka bir gelir kaynağı olarak Çarşamba’ya katkı sağlayacak. Diğer mantar çeşitleri konusunda da çalışma yapacağız. Diğer tarım ürünleri konusunda da çalışmalarımız olacak. Elma çeşitleri ve diğer tarım ürünlerinin çeşitlerinde de ihracata yönelik pazarı olan ürünleri değerlendirmek için çalışmalar yapılıyor. 2013’te Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte yapacağımız tesisle bu ürünlerin demostasyonunu yapacağız” dedi

Açıklamalarının devamında Yıldız eğitim alanında da açıklamalarda bulunarak, “Eğitimde güzel bir girişimde bulunduk. Çarşamba’daki liseleri özellikle bir yerde toplamak için şeker fabrikasının bir 230 dönümlük bir arsasını özelleştirme idaresinden istedik. Bu çalışma ile tüm liseleri bir araya getireceğiz. Spor salonlarından, sosyal alanlara modern tesislerde donatılacak. Böylelikle Çarşamba’nın çok uzun vadeli eğitim sorununuda çözüleceğini düşünüyoruz.Kampüs içersinde Sosyal Bilimler Lisesi gibi liselerin yanında yurtları da olacak. Bunun dışında 300 kişilik bir kız ögrenci yurdu yaptıracağız. Anadolu Lisesinin bahçesine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına talebimizi yaptık. Taşımalı eğitim konusunda sıkıntılı olan bölgelerimiz için yurt çok önemli olacak” dedi.

Açıklamalarında engellileri de unutmadıklarını dile getiren Yıldız,  “engellilere ilgili sürekli bir iş kaynagının bulunmasını arzu ediyoruz. Sepet üretme işi ile ilgli proje yapılıyor. Yine bütün engellilerimizi  akülü araçlarla donatmayı hedefliyoruz.  Bununla ilgili projemizi bitirme aşamasındayız. İhtiyacı olan tüm engellilere akülü araba vermiş olacağız” dedi.

Yaşlılar planlarımızın merkezinde

Yaşlılar konusunda yaptığı çalışmalarla bilinen Yıldız, bu konuda yapılan çalışmaları ise şöyle değerlendirdi, “Yaşlılara yönelik 25 tane ev yaptık. Yeni hazırladığımız proje ile birlikte 27 tane daha ev yapcağız. Bunların bir kısmı ev onarımı. Bunun hemen ardından 60 evin yapımı için de bir proje hazırladık. Yine yaşlılara yönelik evde bakım hizmetimiz var. Bu çalışmamızdan şu an itibari ile 50 vatandaşımız faydalanıyor.  Ayrıca bu vatandaşlarımız, aylık 150 lira da yardım da bulunacağız” dedi.

Yıldız son olarak, “Çarşamba çok verimli bir bölge. Çok fazla alanda ilerleme sağlanabilir. Büyümeye elverişli bir yer bundan kaynaklı çalışmalarımızı geliştirdiğimiz taktirde Çarşamba şu anki mevcut durumunun en az 8-10 katı daha fazla büyüyebilir. 2023’e varmadan inşaallah karadenizin en zengin kentlerinden biri olacak” diyerek sözlerine son verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber