“KANSERDEN KORKMAYACAĞIZ”

“KANSERDEN KORKMAYACAĞIZ”
TÜBİTAK destekli, kemoterapi alan kanserli hastaların üç bileşenli bakım programı(HEWET) sona erdi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu ve Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi işbirliği ile Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı’nın koordinatörlüğünde yürütülen, TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Kemoterapi alan kolorektal kanserli hastalara 3 bileşenli bakım programı HEWET’in etkinliğinin değerlendirilmesi’ konulu projenin kapanış konferansı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Proje kapsamında yapılan ev ziyaretlerinde hastaların durumları gözlem altına alındı. Kemoterapi semptomlarına ait incelemeler yapıldı.2014 yılı Şubat ayında başlayan proje ile 30 hastaya ev ziyaretinde bulunuldu. Toplamda ise 100 hastaya ulaşıldı.

“kanserden-korkmayacagiz”.jpg

“KANSERDEN KORKMAYACAĞIZ, GEÇ KALMAKTAN KORKACAĞIZ”

Kapanış konferansında konuşma yapan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehel, “İnşallah hasta olmayız. Samsun’da yaşayanların bir artısı var. Samsun ülkemizde olduğu gibi son 10-15 yıl içerisinde Türkiye’de sağlık alt yapısının en fazla geliştiği illerden bir tanesi. Sağlıkta Samsun’da kum saati tersine döndü diyebiliriz. Şu anda dünyada ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde kanser vakaları 100 binde 550’nin üzerinde. Bizim ülkemizde ise bu oran 250 civarında. Ancak bu vaka sayımız maalesef artacak. Fakat bundan korkmamız gerekiyor. Samsun’da Kanser Erken Teşhis Merkezleri(KETEM) var. Bu yerler tarama testleri yapıyor. Son zamanlarda buralarda tespit edilen vatandaşlar var. Bu vatandaşlar erken teşhis olduğu için normal hastalıkmış gibi tedavilerine devam ediyorlar. Yani biz kanserden korkmayacağız. Geç kalmaktan korkacağız” dedi.

 

“HEWET YERİNE BİR TÜRK İSMİ OLABİLİRDİ”

Sağlık alanında yapılan yeni çalışmalar ile Türkiye’de kullanılan yabancı projeler olduğu gibi Dünya’da da Türklerin bulduğu tetkiklerin kullanılabileceğini belirten Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan, “Sağlık noktasından bakıldığı zaman bir bütünüz. Kendimizi de ifade etmenin tek yolu hasta ve hasta yakınlarına yaptıklarımız ve bunları ortaya ifade etme şeklimizdir. Siz ne yaparsanız yapın. Eğer kendinizi ifade edip, bunu bir şekilde bir yerlere göstermezseniz biraz önce orada HEWET, yazıyordu ya belki de o Özkan olabilirdi. Ya da başka bir Türk ismi olabilirdi. Bir gün inşallah yurt dışındaki insanların, o programları bizim isimlerimizi anarak yaptığı testler, tetkikler olacaktır. İşte bunun önemine bu yayınlar, bu çalışmalar eklendiği zaman bir gün bunların projeleri, bizim projelerimiz TÜBİTAK’tan desteklenmiş, Dünya tarafından da desteklendiği zaman belki de tüm ülkeler bizim yaptığımız tetkikler ve testlerden yola çıkarak bunları yapacaklar. O zaman da biz milletimiz adına gerçekten bir şeyler yapmış olacağız” diye konuştu.

Projenin kapanış konferansında ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, Proje Koordinatörü Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu da kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından projenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Programa ayrıca Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mahmut Ulubay, Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Alaiddin Domaç, hastane çalışanları, hastalar ve hasta yakınları katıldı.

“kanserden-korkmayacagiz”1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık