Kanalizasyon kapağı bakışından "İnsanımıza verilen önem"

Kanalizasyon kapağı bakışından İnsanımıza verilen önem
Kanalizasyon kapağı bakışından "İnsanımıza verilen önem"

Haberin videosu için tıklayınız...

Mesele kanalizasyon kapağı değil mesele Avrupa ülkeleri ile ülkemiz arasındaki uçurum. Bu örneği basit bir şekilde değerlendirirsek kanalizasyon kapağına bile bu kadar emek sarf edilip başta insan güvenliği ve sağlığı olmak üzere araçların uzun ömürlülüğünü artırmaktır.

Avrupa ülkeleri sadece tek bir alanda yoğunlaşıp gelişmek yerine sistematik bir şekilde düşünüp birden çok alanda etkin olmayı hedefliyor. Bunu kanalizasyon kapağını ele alarak değerlendirirsek ülkemizde düzgün yol yok denecek kadar azken birde sağlıksız dizayn edilen kanalizasyon kapakları başta sürücüler olmak üzere yayalarında can güvenliğini tehdit eder bir yapıda olması çok düşündürücüdür.

Sadece görüntü amaçlı yapılan bu kanalizasyon kapaklarının şikâyetlere ve kazalara yol açtığı gözle görülür bir gerçek ve kanalizasyon kapaklarının neden olduğu zararları sıralayacak olursak sadece 2013 yılında kanalizasyon kapağı ve benzeri cisimlerle 9 bin 234, bu tarz cisimlerin etkisiyle araçlar yoldan çıkarak 13 bin 234 kaza olmuştur.  Kanalizasyon kapaklarının yol kaplaması seviyesinden yüksek veya alçak kotta olması kesin olarak yol kusurları kapsamında kabul edilmektedir.

Yeni kazalara meydan vermemek için kanalizasyon kapaklarının yol kaplaması seviyesinde olması zaman kaybedilmeden sağlanmalıdır. Kanalizasyon kapaklarının yol kaplaması seviyesinden yüksek veya alçak kotta olması nedeniyle hasar gören araçların ekonomik ömürlerinden çok değer kayıpları olmaktadır. Hasar gören araçların ikinci el fiyatları düşmektedir. Bu da hiç hasarı olmayan ama sırf kanalizasyon kapağı yüzünden aracı zarar gören vatandaşımızı mağdur etmektedir.

Avrupa ülkelerinde kanalizasyon kapaklarının yol kaplaması seviyesinde tutulmasına büyük özen gösterilmektedir. Kanalizasyon kapaklarının yol kaplaması üzerinde olması kabul edilebilir bir durumdur. Yeter ki nizami olsun. Kanalizasyon kapakları nizami değilse, araçlara verdiği zararlar ve trafik kazaları nedeniyle ekonomiye zarar vermektedir. Yani mesele sadece kanalizasyon kapakları değil milli ekonomi. Ama ülkemizde buna rağmen hala sağlıksız koşullarda kanalizasyon kapakları takılmaktadır.

Bu nedenle Türkiye' de ve özellikle ilçemizde ki kanalizasyon kapanları ile yollara konuşan tümsekler düşünüldüğünde ne milli ekonomi, ne de insan hayatına önemin pek fazla verilmediğini ortaya koymakta olup, düşüncenin ısrarla değiştirilmemesi de akıllara soru işaretleri getiriyor. Bu nedenle ilçemizde ki kanalizasyon kapaklarının bir an önce Avrupa standartlarına getirilerek hem araçların hasar görmemesi hem de insanların göz ve yaşam kalitesine yarayacak hale getirilmesi gerekmektedir.

Avrupalılar yaşayan her vatandaşının tek bir şikayetini bile dikkate alıp temiz ve dikkatli, titiz bir çalışma ile her bireyinin hayat standardını yüksek tutabiliyorsa, gelişen ve her gün artan teknoloji içinde Ülkemiz ve elbette ki İlçemiz araçları ve insanları bu kaliteli yaşam tarzından neden uzak tutuluyor?. Bu sorunun cevabını verecek henüz ne bir siyasetçi, ne de toplum psikoloji uzmanı çıkmadı. Halk artık bu yaşam kalitelerinin düzene sokulması için beklemeye devam ediyor ve tepkisini de göstermeye başlıyor.  En başta da dile getirdik ya; Mesele kanalizasyon kapağı meselesi değil Avrupa zihniyeti ve teknolojisi ile ekonomiye insan hayatına verilen değer meselesidir. Kaliteli ve mutlu bir Ülkede, ilçede yaşamanız dileklerimizle...

HABER- FOTO: Sema Nur KOÇAKER- Nuri ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber