Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

Kanal açık mı, kapalı mı olacak!?

Kanal açık mı, kapalı mı olacak!?

 

Bu gün sizlere hangi konuyu yazayım diyerek çok düşündüm. Çünkü konu sorun değil hangisini ön sıraya alayım diyerek düşündüm. Mecburen iki farklı olayı işlemektense bir konuyu gündeme getireyim dedim.  İkincisini yarına bırakalım.

Türkiye’nin her siyasetçi ağzını açtığında dile getirdiği 3. Ovasına sahip bir ilçeyiz Çarşamba Ovası olarak. Kimine göre 3, kimine göre 5 ama önemli olan tarımsal alanda dev bir ovaya sahibiz. İnsanı ekseniz büyür. Büyümemesi için yine bir insanın tahrip etmesi gerek.

Neyse bu Ova üzerine 1980’ ler de bir Sulama Kanal Projesi hayata geçirilmek istendi ve başlandı. Sonrasında kesintiye uğradı ve 200o li yılların başında yeniden gündeme gelmişti. Hatırlıyorum 2003 yılında emekli olup Gazetecilik mesleğine ilk adımlarımı attığımda siyasetçilerimiz Çarşamba ovasının önemini biliyoruz ve bu tarım ovasını tarımsal alanda sanayileştireceğiz. Bunun ilk adımı da sulama kanalı projesidir diyerek methiyeler ve göğüslerini gere gere anlatıyorlardı. Bu projeden yıllar sonra başlayan Bafra Ovası sulama kanalı projesi onaylandı başladı ve bitti.

Bizim Çarşamba Ovasının Sulama kanal projesi ise YILAN HİKÂYESİ BİLE OLAMADI GİTTİ.  Ve geçtiğimiz günlerde 18 yılda 4 kilometrelik bir kanal yapılabildiğini haberleştirmiştik hatırlarsanız. Dün ani bir gelişme yaşandı. Önce heyecanlandım iyi bu yönde ki baskı iyi olur dedim ki!?. Hay demez olaydım.

Ziraat Odaları Başkanlarının Ayvacık’ta gerçekleştirdiği İl Koordinasyon toplantısında herkes fındık fiyat ve rekoltesi sorunu masaya yatırılacak derken o konudan daha mühim ve tartışmalara neden olan SULAMA KANALI PROJELERİ sıkıntı oldu, tartışıldı. Sanki Çarşamba Ovasının projesi yapıldı bitti de Bafra Ovasının ki erken yapılmış ama hatalı olmuş. Keşke kapalı olsaymış

Bir Allah’ın kulu da çıkıp demiyor ki; Yahu başkan yapılsın da tek açık yapılsın. Kanalı çocuk sokmayın boğulmasın önlemi öyle alın diyemedi mi merak ediyorum. Yani konu kanal varmış ta KAPALI MI, AÇIK MI OLMASIYMIŞ.

Yazık demek ki bizim tarım arazileri üzerinde ki oyunlar hep böyle CANBAZA BAK der gibi hep başka yerlere baktıra baktıra bu hale geldi. Koskoca Ovada tarım alanında yapılacak ne tarımsal sanayi kaldı, ne de yavaş yavaş tarım kaldı.

Hani bu ovaların Şeker Pancarı, nerede Soyası, nerede tütünü, çeltik ahları oynuyor.  Yahu bunları yatırın masaya gerçek gündem oluşturun. Siyasilerin eline ayağına yağ bal sürmeyin yeter. Çiftçi bitti. Suç aslında Ziraat Odalarının değil ki. Odaların başkan ve yönetimlerinin elini ayağını bağlayan kimse kusura bakmasın ama önce Milletvekilleri sonrasında ise Hükümettir. Hükümet Türkiye’ de tarımı bitiriyor. Bizim çiftçiler uyuyor.

Şimdi ki oyuna bakın. Sulama kanalı kapalı mı- açık mı olmalıymış. Yuh be açığını yaptırın kapatmasını da başka vakit bir ara yaptırırsınız. 18 yılda 4 km. ayıbını kapatmadan başka şekilde ayıp  kapattırmayın siyasetçilere yeter. Bu ayıbı kim üstüne alması gerekiyorsa onlar alsın siz çiftçiyi en kısa sürede ayağa kaldırın yeter.

Mutlu ve (sağ) – lıcakla kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi