ÇİN KESTANESİNE DİKKAT!

Samsunda uzun yıllardır seyyar kestane satıcılığı yapan Ferhat Aşçı, “Piyasa da Çin kestaneleri var ve biz kestane satıcıları olarak çok mağduruz. Yerli hakiki ve kaliteli kestanelerle mücadele ediyoruz” dedi.

‘Çin kestaneleri çok iri oluyor’

Kış mevsiminin soğuk akşamlarında vazgeçilmez lezzeti, asırlardır vatandaşların sevgi ve yoğun ilgisi ile damak tadı olan kestanenin son yıllarda 150 TL’den başlayan fiyatlarından dolayı ağız tadını kaçırıyor. Her ne olursa olsun kış mevsiminin ağız tadı kestanelerin fiyatı artsa da ilgiyi azaltmazken seyyar kestane satıcısı Ferhat Aşçı, Çin’den ithal edilen kestaneler ucuz ama vatandaşların ağız tadını yerli kestane fiyatlarından daha çok kaçırıyor diyerek şöyle devam etti.

1.jpg

Çin kestanesinin ilk bakışta yerli kestanelerin fiyatından daha uygun olduğunu söyleyerek, vatandaşların kestane alırken aldıkları esnafların tanıdık, güvenilir olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kestane alan vatandaşlarımızın mutlaka bilindik ve yerli kestane satan esnaflar olmasına özen göstermelidirler. Son yıllarda ülkemizin de başına bela olan ve piyasa da ucuza satışı gerçekleştirilen Çin kestanelerine karşı vatandaşlar duyarlı olmaları gerekiyor. Olmadıkları takdirde Çin kestanesi de tıpkı yerli kestanelere benziyor ama dediğim gibi pişemez, tadı olmayan tatsız tuzsuz ve paraları çöpe gidecektir. Çin kestaneleri, yerli kestanelere kıyasla daha uygun fiyattan satışa sunulduğu için ilgi görüyor ama halkımızı da derinden üzüyor. Esnaf olarak bizleri de hem üzüyor hem de uyarma gereği hissettiriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.2.jpg

Seyyar Kestane satıcısı Ferhat Aşçı, Çin kestanesini nasıl tanıyacağız diye soran vatandaşlarımıza şöyle tarif yapabiliriz diyerek devam etti. Aşçı, “Çin kestanesi yerli kestanelere göre çok iridir. Fiyatları da yerli ve kaliteli kestanelere göre daha uygundur. Çin kestaneleri ancak pişince anlaşılıyor. Tadı yok gibidir, pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanelerimiz ise fiyat olarak 150 -200 TL den başlayan fiyatlarla satılıyor. Biz aslında Sinop Kestanesini seviyor, ,beğeniyor ve satıyoruz ancak son yıllarda Sinop’ ta mevsimin de değişmesi ile kestane azalınca Aydın bölgesinden getirterek satışı yapıyoruz. Tadı, şekli, büyüklüğü Sinop ile hemen hemen aynı ve kaliteli kestanelerdir. Halkımızın da bunlara rağbet göstermesini isteriz” dedi.

3.jpg

‘Kestane satıcıları olarak bizlerde mağduruz’

‘Piyasa da Çin kestaneleri nedeni ile işin gerçeği biz satıcılar olarak çok mağduruz’ diyerek konuşmalarına devam eden Aşçı şöyle konuştu. Aşçı, “İnsanlar bilmedikleri için ucuz diye Çin kestanesi alıyorlar. Sonra da yiyemeyip çöpe atıyorlar. Çin kestanelerini vatandaşın gözle ayırt etmesi biraz zor. Ama fiyat farkından anlayabilirler. Güvendikleri yerlerden alırlarsa sıkıntı yaşamazlar. Bizim sattığımız kestaneler köpürmez ve gayet güzel, kestane şekeri yapılan kestanelerdir. Kebabı da güzel olur. Genel de kebapçılarda Çin kestanesi yoktur. Ama pazarcı arkadaşların bazıları maalesef para kazanmak uğruna Çin kestanesi satıyor. Çin kestanelerini ayırt etmenin bir diğer hususu da kestanenin kokusudur” ifadelerini kullandı.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir