Kabe’nin kapısında dua etmek bilene kolay

Kabe’nin kapısında dua etmek bilene kolay
Haccın farzlarını yerine getirerek ihramdan çıkan hacılar, şimdi Kabe’de sevdiklerine dua ile meşgul oluyorlar.

Peygamber Efendimizin hadislerinde yer alan Kabe’nin kapısı ile Hacer-ül Esved taşı arasındaki Mültezem denilen bölümde yapılan duaların Allah katında red olmayacağı bilgisi bütün hacıları buraya çekiyor.

Kapısı önünde Kabeye yüz sürüp göz yaşı dökerek dua eden binlerce hacı, gerçekleşmesini istedikleri arzularını söylüyorlar. Yoğun ilgi sebebiyle ancak 15 dakikalık bir gayret ve sabırla ulaşılan Mültezem’de (kabenin en kıymetli duvarı) 1-2 dakikadan fazla da kalmak kul hakkına girmek olarak değerlendiriliyor. Milyonlarca hacı adayının dua etmek için her an boş bırakmadığı Mültezem'de dua edebilmenin de ince detayları var.
Öncelikle Kabe’deki tavafınızı hızlı bitirmek gerekiyor. Yani 7 şaftı 20 dakikada tamamladıktan sonra Kabenin etrafındaki yakın halkaya giriliyor. Günün en sakin saatleri ise gece 23.00 ile 02.00 arası oluyor. Çünkü bu saatlerde Kabede tavaf etmeye gelenlerin sayısı azalıyor.

Hızlı bir tavaftan sonra Mültezem ve Hacer-ül Esved taşına ulaşmak kolay oluyor. Normal'de 45 dakika ile 1 saat 15 dakika arasında süren 7 şavtlık bir tavafı 20-25 dakika arasında tamamlarsanız Mültezem'de dua edebilir, Hacer'ül Esved'e ulaşmayı deneyebilirsiniz. Kısa sürede yapılan tavaflar Kabede tavaf eden insan sayısının az olduğuna işaret ediyor. Rük’nü Yemani köşesinden itibaren ziyaret etmek isteyen yeni hacılar Hacer’ül Esved’e gelmek için sıra oluştururlarken, işi bilen tecrübeli hacılar ise Kabe’nin kapısına gelip, çıkanların yoluna devam ettiği yerden kolayca giriş yapıyorlar. Türk hacıları Kabenin boş olduğunu anlayınca iç halkaya gecip Kabe’nin kapısına ulaşıyorlar. Burada dualarını eden hacılar bir boşluğunu bulduklarında, Afrikalı kadınlar da yoksa Hacer’ül Esved’e ulaşabiliyorlar. Afrikalı kadınlar cüsseli yapıları ile Hacer’ül Esved’e yanaştıklarında güçlü yapıları ile erkekleri bile geride bırakıyorlar. Önce Kabe’de itişip kakışmamayı kendisine şiar edinen Türk hacılar, ortam sakin ise Hacer’ül esved ziyaretini yapıyorlar. 25 dakikalık tavaftan sonra Mültezem'de dua etmek ise bütün hacılar için çok kolay. Ancak burada da uzun kalmayıp başkalarının haklarına riayet etmek gerekyor. Hızlı tavaf yapılan zamanlarda Kae’nin duvarına yüz sürüp ağlayarak niyazda bulunmak da zor olmuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir