İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “İşletmeler kredi aşamalarını geçmekte zorlanıyor.”

İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “İşletmeler kredi aşamalarını geçmekte zorlanıyor.”
İYİ Parti’li Bedri Yaşar; “Ali Cengiz oyunlarıyla, rakamları sağa sola çekmeyle Türkiye'nin ekonomisi düzelmez.”

İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar; TBMM’de yaptığı konuşmada ticarette dengelerin alt üst olduğunu; kredi kullanmak isteyen işletmelerin zor şartlarla karşılaştığını; bu şartları kabul eden işletmelerden de “devlet banklarında” komisyon adı altında komisyon kesildiğini söyledi.

 

İşletmeler Bırakın Kredi Almayı; Kredi Uygunluk Aşamalarını Geçemiyor

 

İktidarın söylemlerinden çok yaşananlara ve uygulamalara bakılması gerektiğini belirten Bedri Yaşar; ticarette yaşanan gerçeklere de bakıldığında zaten zorda olan üreticinin, tacirin, işletmelerin kredi kullanmak istediklerinde pek çok zorlukla ve şartlarla karşılaştıklarını belirtti.

 

Bedri Yaşarkredi alımındaki yaşanan süreci şu şekilde özetledi:

 

“Örneğin sizin bankada 1 milyon lira limitiniz var, karşılığında da teminat mektubunu vermişsiniz, bu krediyi de kullanmak istiyorsunuz.

Devlet bankalarının size verdiği cevap şu: "Bu krediyi ne amaçla kullanacaksınız?

Eğer kullandığınız krediyi bir başka bankada mevduat olarak kullanacaksanız bu krediyi size vermiyoruz.

Verdiğimiz krediyi dolar hesaplarında değerlendirecekseniz bu krediyi yine vermiyoruz. Verdiğimiz krediyi bizim bankamızdan yazmış olduğunuz çeklerin karşılığı olarak değerlendirecekseniz verebiliriz, eğer bunun karşılığında değerlendirmeyecekseniz bunu da vermiyoruz.”

 

Devlet Bankaları Kredi Kullanım Komisyonu Alıyor

 

Bedri Yaşar devlet bankalarından kredi alma şartlarının zorluğunu aşan işletmelerin de kredi almayı hak kazandıklarında kendilerinden ayrıca, peşin olarak, yüzde 2 tutarında kredi kullanım komisyonu kesildiğini söyledi.

 

Kredi başında peşin olarak kesilen %2’lik kredi kullanım komisyonunun kredi alanların hareket kabiliyetini kısıtladığını belirten Bedri Yaşar, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

“Kesilen kredi komisyon bedelinin özelliği şu: BCH yani borçlu cari hesap kredisini üç günde kullansan, on üç günde kullansan, yirmi üç günde kullansan bunu aynen, peşinen ödüyorsunuz ama özel bankalara gittiğiniz zaman böyle bir uygulama yok. Üreticiyi desteklemek üzere yola çıktığınızı söylediniz ama bugün ticaretin çarklarını neredeyse durdurma noktasına getirdiniz.”

 

Ali Cengiz oyunlarıyla, rakamları sağa sola çekmeyle Türkiye'nin ekonomisi düzelmez.

 

2002 yılında AKP Hükümeti başa geldiğinde Türkiye ekonomisinin büyük ilk 18 ülke arasındayken; bugün ilk 20’de bile olamadığını belirten Bedri Yaşar; “Gerçekleştirdiğiniz icraatlarla bırakın ekonomide yükselmeyi sıralamada daha da düşmüşüz. Yapısal problemler çözülmediği sürece bu işin altından kalkılamaz. Ali Cengiz oyunlarıyla, rakamları sağa sola çekmeyle Türkiye'nin ekonomisi düzelmez.” dedi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir