İYİ Parti’den ‘Biyokütle Santrali’ tepkisi!

İYİ Parti’den ‘Biyokütle Santrali’ tepkisi!
İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanlığı tarafından Çarşamba ilçesinde yapılması planlanan ‘Biyokütle Enerji Santrali’ hakkında yaptığı basın açıklaması ile tepkilerini dile getirdiler

İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanlığı binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Recep Güleroğlu, İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı, çevre ilçe başkanlar ve partililer katılım sağladı.
iyi-parti’den-‘biyokutle-santrali’-tepkisi!-(1).jpg
Programda ilk olarak konuşan İYİ Parti Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere yaklaşık son 1 aylık bir süreçte kamuoyumuzu meşgul eden ve memleketimiz adına hassasiyet barındıran bir problemle karşı karşıyayız. İlçemiz Çarşamba’nın ülke tarımının beşiği niteliğindeki potansiyeli ve tarihine rağmen hesapsız, tutarsız ve olumsuz birtakım gelişmelere şahit oluyoruz. İYİ Parti olarak her fırsatta, gerek yerel siyasette gerekse genel siyasette üzerinde durduğumuz bir mesele olan üretim ekonomisi anlayışının yapı taşlarından bir tanesi tarımdır. Ülkemizin hatta dünyanın en seçkin ve özel ovalarından bir tanesi olan Çarşamba ovası, planlaması daha önce çeşitli sermaye grupları ve millet/memleket menfaatini arka plana atan yöneticilerin şekillendirmesi sonucu sanayii bölgesine evrilmek istenmektedir.  Ülkemizin sanayii alanında gelişim göstermesi, ilerlemesi elbette en büyük arzumuzdur. Ancak bunun planlı, mantıklı ve sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunda da hassasiyet göstermek mecburiyetindeyiz.  Ovamızın ekolojik gerçekleri hiçe sayılarak, insan sağlığı ikinci plana atılarak hayata geçirilmek istenen Biyokütle Enerji Santrali’ne karşı olduğumuzu ve bu hatadan dönülmesi için elimizden gelen mücadeleyi göstereceğimizi ifade etmek adına, partimizin kurumsal kimliğinin meseleye bakış açısı ve tavrını kamuoyuyla paylaşmak için bu basın toplantısını düzenliyoruz.  Memleket meseleleri siyaset üstü ve her türlü rekabetten ayrı tutulmalıdır. Bizler de söz konusu memleketimizin menfaatleri olduğu takdirde bir adım geri durmayacağımızı, mücadeleden imtina etmeyeceğimizi ifade etmek için buradayız. Bu basın açıklaması yürütülen mücadele için sadece bir adımdır. Daha etkili, daha yapıcı ve hemşehrilerimizin sesini duyurabilmek adına adımlar atmaya devam edecek, yasal çerçevelerde her türlü eylem ve protesto hakkımızı kullanacağımızı ifade etmek isteriz.” dedi.
iyi-parti’den-‘biyokutle-santrali’-tepkisi!-(3).jpg
İYİ Parti Samsun İl Başkanı Recep Güleroğlu ise, “Çarşamba Ovası’nın ekolojik gerçekleri, tarımsal potansiyeli zaten malumunuzdur. Bu konuda kamuoyunun herhangi bir bilgi eksikliğinin olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla biz vatandaşa rağmen, Çarşamba’ya rağmen inşaatına başlanan santral projesine neden tepki gösterdiğimizi ifade edeceğiz. Biyokütle Enerji Santrali projesine dair birçok iddia, söylenti ve bilgi kamuoyunda yer almaktadır. Tüm bunları bir kenara koyarak tamamen bilimsel ve ilgili kurumların verdiği veriler üzerinden konuyu ele alacağız.  Bu projenin emsallerinden bahsedilmektedir. Birçok şehrimizde bu emsalde santral tesisi yer almaktadır. Ancak burada farklı bir durum var ki, bizim de tepkimize neden olan başlıca sebeplerden ikisidir. Emsal olarak bahsedilen diğer santrallerin hiçbiri yerleşim bölgelerinin göbeğinde, nitelikli tarım arazilerinin kalbine yerleştirilmemiştir.  Bilimsel verilerde ifade edildiği üzere bahse konu santralin günde 630 ton katı atık yakacağı ifade edilmektedir. Bu atıkların fındık kabuğu, çeltik sapı, kavak kökü gibi ürünlerden oluşacağı ifade edilmektedir. Günde 630 ton katı atık yakacak bir santralin yıllık yakıt ihtiyacı yaklaşık 230 bin tondur. Her geçen gün geriye giden Çarşamba ve ülke tarımı göz önüne alındığında her yıl 230 bin ton fındık kabuğu, çeltik sapı benzeri ürünler nasıl elde edilecektir? Çarşambalıya rağmen, vatandaşın tepkisi ciddiye alınmadan inşaatına başlanan zehir santrali’nin günlük 630 ton yakıt ihtiyacından bahsediyoruz. Neticede bu miktarda ihtiyacın karşılanabilmesi ancak depolama vasıtasıyla planlanır. Sadece 1 aylık atığın miktarı 19 bin tondur. Bölgede tutulan 19 bin ton atığın oluşturacağı haşerat ve olası sağlık riskleriyle bölge insanı nasıl mücadele verecektir? Gördüğünüz üzere sadece bir çırpıda ifade edilen zararlar ve endişeler ortadadır. Bunlar gibi daha birçok olumsuzluğu buraya sıralayabiliriz. Biz İYİ Parti olarak insanımızın sağlığını hedef alan, bölge tarımımızı öldürecek olan bu mantıksız ve zararlı projenin karşısındayız. Parti olarak tavrımızı göstermekle birlikte bundan sonraki süreçte parti rozetimizi çıkararak milletimizle birlikte bu mücadeleye tüm gücümüzle destek vereceğimizin sözünü veriyoruz. STK’larımız ve vatandaşlarımız bilsinler ki, Samsunlu kimliğimizle verdikleri mücadelenin yanında bu ihanetin karşısındayız.” İfadelerini kullandı.

iyi-parti’den-‘biyokutle-santrali’-tepkisi!-(4).jpg
Program basın açıklamasının ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber