İSTİKLAL MÜCADALESİNİYÜREĞİMİZDE HİSSEDECEĞİZ

İSTİKLAL MÜCADALESİNİYÜREĞİMİZDE HİSSEDECEĞİZ
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarihte uzun bir yolculuğa çıkmak ve Samsun'un bizimle yaşayan tarihini hatırlatmak için 19 Mayıs 1919 gününü “Panaroma 1919 Müzesi” ile ölümsüzleştiriyor.

 Eski Yaşar Doğu Spor Salonu'nun bulunduğu yerde yapılan müzede işçiler hummalı bir çalışma ile Kurtuluş Destanımızın anlatıldığı bu müzeyi Samsunlular ile buluşturmak için ter döküyor.

ONLAR DA PANORAMA 1919'UN İŞÇİ EMEKTARLARI

  Spor salonunun şimdi içinde ve dışında hummalı bir çalışma hakim. Her kırılan taş,dikilen her demir işçiler için bir anlam, bir önem taşıyor. Çünkü emekleri sonrasında ortaya çıkacak müzenin İstiklal Mücadelesini anlatacak olması çalışan işçileri de heyecanlandırıyor.

KARADENİZ'İN İLK VE TEK PANORAMA MÜZESİ

Karadeniz'in ilk ve tek panorama müzesi olacak Panorama 1919 Müzesi ile ilgili olarak bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,“Panoramik, yani sizi sağınızdan, solunuzdan, üstünüzden tamamen kuşatan kubbe halinde bir resim. Samsun'da açılışını yapacağımız bu müze, üstü kapalı olan tek panoramik müze olarak Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olma özelliği taşıyacak. O gün 1919'da Samsun'da yaşanan İstiklal Mücadelesi bugün bu müzede resmediliyor. Samsunlular buraya geldiklerinde Samsun'a çıkılana dek verilen mücadeleyi,vatan için ne canların feda edildiğini, toprağa dökülen kanların al bayrağımıza nasıl renk olduğunu bir film izler gibi Kurtuluş coşkusunu yüreklerinde hissedecekler" dedi.

PANORAMA 1919 19 MAYIS 2016'YA YETİŞTİRİLECEK

Projenin yaklaşık 11 milyon TL'ye mal olacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt da, İstiklal Mücadelesi'nin 97. yılı olan 19 Mayıs 2016 yılında Panaroma 1919 Müzesi'nin kapılarını ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi.

İŞİN SIRRI IŞIKLANDIRMADA

Panorama 1919'da görsel objelerden ziyade teknolojik imkanlar kullanılarak dijital gösteriler yapılacağını belirten Yurt,"Bunu yaparken 44 tane projektörden yararlanılacak. Dünya'da benzeri fazla yok. Müzeyi ziyaret edenler o ışıkların altında o gün verilen mücadeleyi ve o günkü tarihi birebir yaşayacak" dedi.

SENARYO DEĞİL ONAYLANMIŞ TARİH ANLATILACAK

İçeride anlatılanların bir senaryo olmayacağını ve tarihçilerden onay alınarak yansıtılacağını kaydeden Yurt, "Biz insanlara bir masalı ve senaryoyu sunmayacağız. Orada aktarılanların tamamı tarihçiler tarafından onaylanmış olacak. Biz zaten firmaya bu işi vermeden önce orada ortaya konulacak her hikayenin tarih bilimcileri tarafından onaylanması şartını getirdik. Çünkü hiçbirimiz tarihçi değiliz. Sadece kitaplardan okuduğumuz kadarıyla biliyoruz. Bu nedenle Atatürk'ün Samsun'a çıkışını,Kurtuluş mücadelesine giden süreçte nelerin yaşandığını üniversitedeki tarih profösörlerimiz onayladıktan sonra müzemizde anlatılacak" diye konuştu.

istiklal-mucadalesiniyuregimizde-hissedecegiz.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz