MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

İstiklal Marşı'mız

İstiklal Marşı'mız

100 yıl önce "Milli marş" olarak kabul edilen İstiklal Marşı'mız bir bakıma bizim vatan türkümüzdür. Biz Türk'üz türkü söyleriz. Vatan türküsü olarak da İstiklal marşı'mızı söyler okur ve okuturuz. Küllerinden doğmuş bir milletin yedi düvele karşı yaptığı Kurtuluş mücadelesinin en şairane ifadesidir İstiklal marşı.

Milli mücadele dönemi'nde milletimiz nasıl kanlarıyla bir zafer destanı yazdıysa aynı onun gibi Milli şairimiz Mehmet Akif ersoy'da muhteşem kelimeleri ile İstiklal marşı'mızı yazmıştır. bu marşın her kelimesi hiçbir menfaat beklemeden samimi bir ruhla yazılmıştır. Yazılma hikayesi kısaca şöyledir; 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile Türk halkı kendi bağımsız hükümetine kavuştu. Bu hükümet kuruluşunun ilk 6 ve 7 ay içerisinde bir milli marşa ihtiyaç duymuştur. Bunun üzerine Milli eğitim bakanlığı İstiklal marşı için bir yarışma açtı ve birinciye para ödülü verileceğini ilan etti bu yarışmaya 724 şairin katıldığını Eşref Edip kitabında yazdı.

gelen şiirler incelendiğinde hiçbirinin istenilen marş için yeterli olmadığı düşünülüyordu. Son şiir gönderme tarihi 23 Aralık 1927 idi. Milli eğitim bakanı Hamdullah suphi'nin dikkatine Mehmet Akif'in yarışmaya katılmamış olması çekmiştir. işi soruştur Muş ve Mehmet Akif'in para ödülü konulması nedeniyle katılmadığını öğrenmiştir. bildirmiş ve yarışmaya katılmasını istemiştir. bunun üzerine Mehmet Akif şimdi müze olan Tacettin dergahında ki odasında marşı yazmaya başladı.

5 Şubat tarihinde gelen mektupla başlanan yazma süreci 16 Şubat'ta tamamlandı ve İstiklal marşı Kahraman ordumuza ithaf edildi. 1 Mart tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Milli eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından milletvekillerinin alkışları arasında defalarca okunmuş ve tüm takdirleri toplamıştır. 12 Mart 1921 tarihinde yani bundan 100 yıl önce milli marş olarak İstiklal marşı kabul edildi ve o gün bugündür tüm milletimizce büyük bir coşkuyla ve gururla okunmaktadır. Devamı ekte.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi