İşte Yüksekova Havalimanı'nın ismi

İşte Yüksekova Havalimanının ismi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari Yüksekova Havalimanı’na "Selahattin Eyyubi Havalimanı isminin" verildiğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari Yüksekova Havalimanı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bir hakkari türküsü der ki ırak yollar yakın olsa, bir güzel hakkım olsa lokman hekimolsa baksa dillere dillere. Irak yolları yakın etmek için buradayazı. Hakkari’yi yüksekovayı yakın kılmak için buradayız. Hakkarinin karlı dağları selam olsun, güzel suyuna toprağına güneşine selam olsun. Çukurca, Şemdinli’ye Yüksekova’ya selam olsun. Abdullah-ı Şemdini’ye, Seyyid Taha-yı Hakkari’ye selam olsun. Bütün seyitlere manevi öncülere selam olsun. Güzel ki Hakkari kilimlerini dokuyan, analarımıza, bacalarımıza selm olsun. Hakkari’nin yaylarını, ovalarını şenlendiren yiğit Hakkarilere selam olsun. Dün, Çankakkale’deydim. Çanakkale’de hitap ederken, bugün Hakkari’ye geleceğimi söyledim. Bütün vatandaşlarımıza bu ülkeyi, inancımızı, ezanı Muhammediye’yi savunmak için Çanakkale’de şehit düşenler için selam verdim. Yarın Hakkari’ye gidiyorum selamınızı götüreyim mi dedim onbinlerce vatandaşımız Hakkari’ye selam olsun. Bir ün Çanakkale’de, Tekirdağ’da diğer gün Hakkari’deyiz Şırnak’ta. Uzak hiçbir kardeşimiz yoktur. Allah dostluğumuz,u kardeşliğimiz daim etsin. Bu kardeşliğe darbe vurmak isteyen olursa onlara karşı bizi bir kılsın, iri kılsın diri kılsın. Dağlar şahit olsun, Çanakkale’de ecdadımız bu milletin onuru için yürümüşse, nasıl Sehattin Eyyubi Kudüs’e inancımız için yürümüşse biz de geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz. Hep birlikte yürümeye var mısınız? Birliği daim kılmaya, ezeli kardeşliği ebedi kılmaya var mısınız? Bu havalimanıyla Hakkari’yi Çanakkale’yi kardeş kılmaya, komşu kılmaya var mısınız?" diye sordu.

Hakkari kilimindeki desenlere değinen Davutoğlu, "Gelin kız, muhabet kuşu, hayat ağacı, kurt ayağı, akrep ve daha nice desenler hakkari kiliminde olduğu gibi Torosların yörük kiliminde, Uşak halısında da vardır" diyen Davutoğlu, "Her yerde biz aynı desenleri kullanırız. Şimdi birileri bu güzel motifleri, desenleri birbirinden ayırmak istese, liflere bölmek istese, tel tel o kilimin iplerini birbirinden ayırmak istese geriye kilimden eser kalır mı? Birleri bu kilimin renkleri ayırmak istese o güzel Hakkari kiliminden eser kalır mı? Biz, kilimlerimizin desenlerinin birleşmesi gibi ülkemizin her santimetrekaresini birbiriyle ebediyen Hakkari kilimi gibi kılmaya geliyoruz. Hereke halısı, Uşak halısı, Hakkari kilimi hepsi aynı desende, hepsi aynı ruh haliyle dokunmuştur. işte, kardeşliğimiz esası bu" ifadelerini kullandı.

Ordu-Giresun Havaalanı açılışını yaptıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Denizin üzerine havalimanı yapacak kudrette bir devletimiz var. Hakkari’de, Yüksekova’da havalimanı olur mu diye düşünenlere, şimdi en güzel cevap Türkiye Cumhuriyeti için vatandaşları arasında fark yoktur. Ordu-Giresun’da havaalanı olursa Yüksekova’da da olur. Ülkemizin hiçbir santimetrekaresi, gönüllerimiz birbirine ırak olmayacak. Bütün Hakkarililer, Şemdinliler, Yüksekovalılar adına projeyi başlatan ve her zaman yakından takip eden Cumhurbaşkanımıza, ulaştırma bakanlarımız Binali Bey’e, Lütfi Elvan’a bir kez daha teşekkürü borç biliyorum" şeklinde konuştu.

Hakkari bizim için önemlidir" diyen Davutoğlu, "Hakkari’nin AK Parti içinde de tarihi bir yeri vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk mitingine çıktığında 2002 yılında büyük yürüyüşe çıktığında bu yürüyüşü Hakkari’de başlattı. İlk miting Hakkari’de olmuştu. Bundan örnekle ilk mitingi burada yapmayı planlıyorduk, ancak mitingimizi hediyeyle birleştirelim diye bugüne aldık. Hediyemiz hayırlı olsun. 12 yıl içinde neleri gerçekleştirdik. Olağanüstü hali kaldırdık. kim kaldırdı? Olağanüstü hal bu bölgede hayatı zorlaştırıyordu. Yol kontrolleri vardı, meralar boşalmıştı, köyler boşalmıştı. Yol kontrollerini kim kaldırdı? Meraları inerken Rabbime Hamdettim. Hakkarililer, Yüksekovalılar siz ne kadar şanşlısın. İlk fırsatta, bir iki gün tatil imkanı olsa inşallah bu yaylalara, dağlara, ovalara gelip sizler ve dağlardan enerji alacağız. Buraya sadece miting yapmaya, havaalanı tesisi açmaya değil, kardeşlerimizle diz dize oturmak üzere bir bayram gününde de beraber olacağız inşallah. Bu güzel dağlar, meralar hayvancılığa hasretti. İç göç eylem planı çıkartık, köye dönüşü çıkardık, arkasından hayvancılığa destek verdik. 434 bin kücükbaş hayvan varmış, 750 bin şimdi. Havyancılığı iki katına çıkaran bizim takip ettiğimiz çözüm süreci ve ebedi kardeşlik milli birlik projesidir. Bütün bu projelerde hepsinde tek birşeyi gözettik, ’insan onurunu korumak" diye konuştu.

"BUNLARI HERHANGİ BİR TEHDİT DOLAYISIYLA DEĞİL, VATANDAŞLARIMIZA SAYGI DOLAYISIYLA VERDİK"

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vatandaşlarımız Edirne’de ne hakka sahipse, Hakkari’de de o hakkı bütün vatandaşlarımıza vermek. ’Hakkari’de Bir Mevsim’ diye filmi vardı, 12 Eylül’de yasaklanmıştı. O zaman buraya sürgün olarak gönderilen bir öğretmenin hayat hikayesi anlatılıyordu, şimdi o Hakkari’den eser kalmadı. Aksine birçok memurumuz, benim yakın dostumun oğlu da burada doktorluk yapıyor. ’Hakkari’ye dönmek için fırsat kolluyorum’ diyor. ’Çünkü, Hakkari, İstanbul’a Ankara’ya göre çok daha huzurlu ve yaşanabilir yer oldu’ diyor. Bu dağlarda yaşanmak istenmez mi? Bütün bu çözüm süreci bağlamında attığımız adımlarla, Kürtçe üzerindeki, anadiller üzerindeki yasakları kaldırdık. Siyasi propaganlara üzerindeki yasakları kaldırdık. Çağdaş bir ülkede ne varsa hepsi verildi. Birşeyi özenle vurguladık, bunları bir herhangi tehdit dolayısıyla değil, vatandaşlarımıza saygı dolayısıyla verdik. Vatandaşlarımızın hukukunu korumak için ne gerekiyorsa yapacağız."

"ŞİMDİ HAKKARİ’NİN DE BÖLGENİN DE GELECEĞİNDE ’İKİ YOL’ VAR"

Şimdi Hakkari’nin de bölgeninde geleceğinde iki yolun olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu havalimanı bu iki alternatifin en güzel işareti. Havalimanız gibi, havalimanımıza inen her uçakla burası Şemdinli, Yüksekova, Hakkari şenlenecek, ticaret artacak, yollar açılacak. Irak’a İran’a, Esendere’ye buradan gidilecek. Bugün güzel bir hediye olarak da Derecik-Karüzümlü kapısının da resmi açılışı için imzayı atıp öyle geldim. Üzümlü kapısı da hayırlı olsun. Bu havalimanı sadece hakkaride yayaşan vatandaşlarımız için değil, Iraklı, İranlı misafirlere de mekan olacak, buradan uçacaklar. Bizim vizyonumuz bu. Yüksekova’yı bütün çevre ülkeleri içinde önemli merkezi kılmak. Hayvancılığa tarımsal desteği artırarak yaylarımızı şenlendirmek. Bu yolla Hakkari’yi Türkiye’nin yükselen illeri arasına sokmak. İkinci yol ise bu projenin karşısında şiddeti, törerü, baskıyı, silahı gencecik kardeşlerimizi dağa kaldırmaya dayalı bir fitne stratejisini devreye sokmak. İşte, 7 Haziran bu iki yoldan birini seçme seçimidir. Bütün Hakkarili kardeşlerimizin, Çaza vatandaşlarımızın bu bölgede yaşanan bütün kardeşlerimizin bunu gözönüne alması lazım" dedi.

İktidara geldiklerinde Hakkari’de sadece bir ambulansın olduğunu, şimdi 42 ambulans olduğunu belirten Davutoğlu, "6 tanesi kar paletli, bir tanesi helikopter. İşte, Hakkari’ye ve bölgeye saygı duymamızın gereği. Bölünmüş yol, sadece bir kilometreydi, şimdi 73 kilometre bölünmüş yol var. Buradan bir müjdeyi daha vereyim, inşallah Hakkari-Van arasını da en kısa süre zamanda yapacağız, 32 viraj diye andığınız çileli yola son vereceğiz. Hakkari çıkmaz sokak olmayacak, Hakkari yükselen bir şehir olacak. Bu dağları şenlendireceğiz, bu yayları bereketlendireceğiz. Yüksekova Havalimanına bütün turistlerin uğrak yeri kılacağız. Bizim, vizyonumuz bu. Bu vizyonla hareket ediyoruz. Gelirken ifade edildi, Yüksekova’da kayak tesisi yapılması. Bütün bu dağları, kayak tesisleriyle, gençlik merkezleriyle, güzel spor tesisleriyle ilçelerde Şemdinli’de açtığımız kütüphanelerle ilim, irfan, spor diyarı ve gençlerimizin birbirleriyle kardeşçe ve omuz omuza yaşayacakları barış diyarı yapacağız. Anaların gözyaşları dinecek. Analar, ’Oğlum nerede ’diye sormayacak. Oğlu, ya gençlik merkezinde spor yapacak, ya bir kütüphanede" diye konuştu.

"TÜRKİYE ÇÖZÜM SÜRECİNDE İLERLERKEN BİRİLERİ TUZAK KURMA YOLUNDA"

Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti: "Türkiye çözüm sürecinde ilerlerken birileri tuzak kurma yolunda. Birileri biraya gelerek tek başına iktadar olma şansı olmayan, birbirinin düşman kardeşleri gibi görülen partiler biraraya gelerek AK Parti’yi engellemeye çalışıyorlar. Bakınız Adana’da Mersin’de HDP binalaranı saldırı oldu, anında kınadık, İçişleri Bakanımıza sorumlulaları bulma konusunda talimat verdik. Daha olayın üzerinden bir saat geçmeden Selahattin Demirtaş, Sayın Cumhurbaşkanımıza, bana ve AK Parti’ye dönük olarak bu saldırıların arkasında sizler varsınız dediler. Arkasından çok ilginçtir MHP, HDP haklı bunu arkasında AK Parti var dedi. arkasından Kılıçdaroğlu aynı şeyi söyledi. Paralel medya, Doğan Medya benzer yaklaşımlar sergilediler. Tespit edildi, fail, DHKP-C’li 2007’de yakalanmış bir terörist, bu tespiti ilan ettik bu sefer DHKP-C’den açıklama geldi, HDP’yi destekliyoruz diye. Bir tarafta AK Parti’nin barış, çözüm vizyonu, bu dağlara, ovalara bereket getirme vizyonu var, diğer tarafta bütün bu 3’lü çete arkasında bazı unsurların, paralelcilerin, Türkiye’yi tekrar 1990’lı yıllara götürme çabası var. işte seçim ve tercih bu ikisi arasındadır. Sizler barış ve çözüm yoluna ’evet diyecek misiniz? Sizler bu dağların, yayların bereketlenmesi için AK Parti’nin kalkınma hamlesine ’Evet’ diyecek misiniz? Hakkari’yi İran’a, Irak’a Esendere’den Üzümlü’den bağlayıp Ortadoğu’daki kan politikalarına karşı kardeşlik politikasını egemen kılacak mısınız? Türk, Kürt, Sünni, Şii...Bütün Iraklılar bizim kardeşimizdir. Herkes bütün sınırlara saygı gösterecek mi, Erbil’den Yüksekova’ya insanlar uçmak için gelecekler. Bütün bölgeyi kardeşlik diyarı yapmaya var mısınız?" diye sordu.

HAKKARİ YÜKSEKOVA HAVALİMANI’NIN YENİ İSMİ

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu anda 400 milyonluk ihracat yapıyor Hakkari, biz bu ihracatı milyar dolarlara çıkaracağız. Bir refah havzası kurmaya var mınız? Birlik ve kardeşlik deyince akla kim gelir? Hakkari’ye Yüksekova Havalimanı’na öyle bir ad verelim ki, Kürtler de, Araplar da, Türkler de ’İşte bizim liderimiz, işte bizim birlik sembolumüz’ desin. Kudüs, Yahudilerin kutsal mekanıdır diyenler de bir kez daha utansın? Bu toprakların yiğit bacıları bu havalimanına birlik kardeşlik mesajı vermek için ve Kudüs edebiyen Kürtlerin, Türklerin, Araplarındır, Müslümanlarındır demek için bu meydana Selahaddin Eyyubi adını veriyoruz. Buradan hepiniz adına, eminim o büyük komutan alim, ordusunda bütün Ortadoğu halklarını biraraya getirerek Haçlıları dize getiren o büyük alim manen şu anda bize şahitlik ediyordur. Ben onun manevi huzurunda ona hitaben diyorum ki, ’Hakkarili, Yükseovalı, Çukurcalı, Şemdinlili, doğulu, güneydoğulu, Anadolu yiğitler bütün Türkiye sana söz veriyor Ey Selahattin Eyyubi. Sen nasıl Ortadoğu coğrafyasını kardeş kılmışsan biz de kardeş kılacağız. Sen nasıl Türke, Kürde, Arap’a kardeş kılmışsan biz de kardeş kılacağız. Sen nasıl, Kudüs Haçlıların değildir demişsen biz de sen şahit ol, Allah şahit olsun Kudüs İsrail’in değil Müslümanlarındır demeye devam edeceğiz. Mescid’i Aksa’ya postallarla girenlerle dost olmadık olmayacağız. Kudüs Yahudilerin mekanıdır diyenlerle dost olmadık, olmayacağız. Bunlara ders vermeye hazır mısınız Hakkari? Türkiye’de kardeşlik tohumu atmaya hazır mısınız? Bu kardeşlik tohumundan bir çınar yetiştirmeye, Ortadoğu’da kardeşlik davasını üstlenmeye hazır mısınız? Selahattin Eyyubi’nin yolundan yürümeye hazır mısınız? İşte, Selahattin Eyyubi’nin yolunun takipçileri AK Parti’de. 7 Haziran böyle bir seçim. 7 Haziran’nda Selahattin Eyyubi’nin izinden yürüyen AK Parti’ye destek verecek misiniz? Tarihi bir destan yazacak mısınız? Dağlar, ovalar şahit, söz mü? Hakkarili söz verdi mi şu dağ çöker ama Hakkarili o sözünden dönmez. Allah yar ve yardımcımız olsun."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Başbakan’ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka hitap etti. Erdoğan, havalimanının açılışının 2 yıl gecikmesine yol açan saldırılara değinerek, "İş makineleri yakıldı, müteahhitler tehdit edildi. Hakkarili vatandaşlarımızı mahrum etmek istediler. Kararlıydık, ’bu bitecek’ dedik. ’Hakkarili kardeşlerimiz de insanca yaşamanın mutluluğuna erecek’ dedik. Neden bu havalimanının açılışını yaptırmak istemediler. Bunlar Kürt kardeşlerimizi sevmiyorlar. Bu yaptıkları zulüm değil mi?" diye konuştu. Erdoğan, Türk,Kürt, Gürcü,Çerkez ayrımı yapmadıklarını ’Yaradılanı Yaradandan ötürü’ sevdiklerini ifade etti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaşananların da 17-25 Aralık girişimleri ile Gezi olaylarının da çözüm sürecini hedef aldığını anlattı. Cumhurbaşkanı, "Çözüm süreci aynı kararlılıkla devam edecek. Çözüm süreci örgüt ve onun güdümündeki parti için değil, milletimiz için devam edecek. Eğer bugün bölgeye yatırım gelmiyorsa tek sebebi terördür. Bu ortadan kalksa işsizlik burada biter" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir