İslam, önceki dinlerin ileri bir versiyonudur

İslam, önceki dinlerin ileri bir versiyonudur
Diyanet İşleri eski başkanlarından Prof. Dr. Süleyman Ateş, İslamiyetin, önceki dinlerin ileri bir versiyonu olduğunu söyledi.

19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Sosyal Bilimler ve Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen 'İslamda Islah Hareketleri' konulu konferans okulun konferans salonunda yapıldı. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, Sosyal Bilimler ve Kültür Topluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Osman Keskiner, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı. 


Konferansta konuşan Diyanet İşleri eski başkanlarından emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Ateş, yirminci yüzyılın ilk yarısına damgasını vuran islah düşüncesinin; tarihi, başlıca prensipleri, temel doktrinleri, çağdaş Arap ve İslam ülkelerindeki yansımaları, başlıkları altında incelenmesi gerektiğini belirtti. Hadislerin çok sınırlı bir miktarının inanç, hac, namaz gibi ibadet konularında kanıt olarak kullanıldığını kaydeden Ateş, "Sağlamlığı kuşku taşımayan hadislerin sayısı da bir düzineyi geçmez. O halde Müslüman, sağlamlığında herhangi bir suretle kuşku bulunan hadisi kabul etmek zorunda değildir. Demek ki kitap ile aynı otoriteye sahip olan hadis ile yani tam anlamıyla sağlam sünnet ile Peygamber'in sözü olduğunda kuşku bulunan sünneti birbirinden ayırt etmek gerekir. Kuşkulu hadis, sağlam hadisin otoritesine (gücüne) sahip değildir. Sağlam, güvenilir hadislerin çok sınırlı olduğunu vurgulamakla yenilikçiler, aslında dinin tek kaynağının Kur'an olduğunu belirtmek istemişlerdir. İslam insanlığın yenilikçi prensibidir. Din ve şeriat olarak İslam, önceki dinlerin ileri bir versiyonudur." diye konuştu. Prof. Dr. Süleyman Ateş, konferansında Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki yenilikçi akımlara ve 1950'den sonra Türkiye'deki dini açılım konularına da değindi. Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Aydın, Prof. Dr. Ateş'e plaket takdim etti. OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker de Ateş'e el yapımı ebru tablo takdim etti.

 

kaynak:dengegazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz