IŞİD zulmünden kaçan Ezidilerin gözyaşları

IŞİD zulmünden kaçan Ezidilerin gözyaşları
IŞİD terör örgütünden kaçarak Şırnak’ın Uludere ilçesi Orta köye yerleştirilen Ezidi göçmenler, tanık oldukları katliamları anlatırken gözyaşlarına hakim olamadılar.

Irak’ta, IŞİD’in vahşetinden kaçarak Şırnak’ın Uludere ilçesi Orta köydeki Yeşimli Umutışığı İlköğretim Okulu’na yerleştirilen yüzlerce Şengal’lı Kürt Ezidi göçmene, Hakkari Kent Meclisi bileşenleri öncülüğünde kamyonlar dolusu gıda yardımı ulaştırıldı. Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari İl Eş Başkanı Av. Mustafa Miraz Çallı ve beraberindeki partililer, Yeşimli Umutışığı İlköğretim Okulu’na yerleştirilen göçmen ailelerle bir araya geldiler. Burada zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Şengallı Ezidi göçmenler, IŞİD’in yaptığı vahşeti anlattı. Vahşeti anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan bir anne sinir krizleri geçirerek yere yığılırken, erkekler de gözyaşlarını tutamayarak hüngür hüngür ağladılar.

Dağlarda aç susuz kaldıklarını ve yüzlerce kişinin dağlarda öldüğüne şahit olduğunu belirten Ezidiler, tanık oldukları dehşet anlarını anlatırken çevresindeki herkesi de ağlattılar. 10 yaşındaki bir çocuk ise, IŞİD üyelerinin insanları yakalayıp gözlerinin önünde boğazlarını kestiğine şahit olduğunu ifade etti.
YPG ve PKK’nın bölgede güvenlik çemberi oluşturarak on binlerce kişinin hayatını kurtardığını ifade eden göçmenler, YPG’nin orada olmaması halinde ise on binlerce kişinin şu anda hayatta olamayacağını söylediler. IŞİD terör örgütüne destek veren 25 ayrı çetenin bulunduğunu ve Kürtleri katlettiğini ifade eden göçmenler, dünyanın ise bu vahşete seyirci kaldığını belirttiler.

DBP Hakkari İl Eş Başkanı Av. Mustafa Miraz Çallı ise, burada bir insanlık dramı yaşandığını söyledi. Çallı, “Ezidi halkımız Şengal’da IŞİD’in katliamları nedeniyle ve daha da ötesi uluslar arası güçlerin komploları ve kirli ittifakları nedeniyle göç ederek Şırnak’a sığınmışlardır. Binlerce Ezidi halen sınırda bekletilmektedir. Köylere gelen Ezidilerin kamplara geçişine izin verilmemekle birlikte izinlerde sürekli değiştirilmektedir. Bir askeri uygulama ile yaşanan bu olağanüstü durum daha da feci bir hale getirilmektedir. Çırılçıplak, ayakkabısız, aç ve susuz olarak buraya gelen insanlara yapılan muamele düşmana bile kabul edilecek bir muamele değildir. Bugün 26 bin Filistinlinin İstanbul’a tedavi için getirilmesi ile övünen 70 milyonluk bir devlet, buradaki Ezidi trajedisini görmemektedirler” dedi.

Açıklamasında hükümete de seslenen Çallı, “Biz İsrail’in Filistin’e uyguladığı insanlık dışı uygulamaları kınıyoruz. Ancak hükümet burada 3 maymunu oynamaktadır. Ezdilere karşı uygulanan bu vahşeti görmeme ve duymama halidir. Oysa artık bunu hiçbir yürek kaldırmamaktadır. Bizler Ezidi, Şengal ve Türkmen halkına ve mazlum Arap halkına sahip çıkacağız. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Nasıl ki annelerimiz dün tandırda elleri ile pişirdikleri ekmekleri buraya gönderdiyse, bizde soframızdaki ekmeği onlarla paylaşacağız. Ancak hükümetin acil olarak atılması gereken bazı adımlar vardır. Ezidileri Avrupa’ya şuraya buraya göndermek veya başka illere göndermek bahanesi, asimilasyon amacıyla göndermek, onları orada eğitmek bir çözüm değildir. Ezidilerin anavatanı Kürdistan’dır. Bu insanların tekrar topraklarına geri dönüşünü sağlayacak, onları onarılmaz yaralardan alıkoyacak bir politika uygulaması gerekmektedir. Bizim çağrımız AKP hükümetine ve Türkiye devletine, bir an önce insani yardımların çoğaltılmasıdır” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir