İSABELLA ÜZÜM İLK MAHSÜLÜNÜ VERDİ...

İSABELLA ÜZÜM İLK MAHSÜLÜNÜ VERDİ...
Samsun'un Çarşamba İlçesine bağlı Şeyhgüven Mahallesinde geçen yıl Nisan ayında dikimi yapılan şarap ve yemelik İsabella türü üzüm ilk mahsulünü verdi.

İsabella üzüm yetiştiricileri, "Bu yıl ürün beklemiyorduk ama beklentimizden çok ürün almamız şaşkınlık yarattı" dedi. 

uzumm-(9).jpg

2014 yılı Nisan ayında Samsun Çarşamba ilçesi Şeyhgüven mahallesinde isabella üzüm fidanlarını diken çiftçilerden Kamuran Kılıç ve Ali Kablan, ilk yıl ürün beklemediklerini en erken ikinci yıl ürün beklediklerini dile getirmişlerdi. Geçen yıl fidan dikimi yapan çiftçilerden Kamuran Kılıç'ın fidanlarının dikildiği toprak yapısı kumlu - tınlı, diğer çiftçilerden Ali Kablan'ın ise sarı- sert toprağa dikilmişti. Çiftçilerden Kamuran Kılıç' a ait kumlu- tınlı toprakta ki fidanlar ilk yıldan beklentinin üzerinde dönüden 600 ila 700 kilogram isabella üzüm hasadı yaptı. Hasadı yapılan isabella üzümler bu yıl Tekkeköy' de gerçekleştirilen Tarım fuarında sergilenirken tarım fuarına katılan çiftçilerden büyük ilgi gördü.

uzumm-(8).jpg

İsabella Üzüm türünün Çarşamba ilçesinde alternatif ürün olarak en verimli alternatif ürünler arasında ilk sıraya yerleşeceğine inandıklarına dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve İsabella Üzüm türünün kontrolörü İsa Şahin, "Normal de İsabella ürünlerde ilk yıl mahsul beklemek çok doğru değildir. Ama bizim geçen yıl dikimini yaptığımız kumlu ve tınlı toprak dediğimiz toprakta ki 1000 metre karelik arazide ilk yılda mahsul aldık. Diğer sarı - sert toprakta ki ürünümüzde ise kök gelişimi kumlu toprakta ki gibi gelişimi hızlı olmadığı için mahsul alınamadı. Gelecek yıl bu tarlamızdan da mutlaka ürün alacağız" diyerek şöyle devam etti.

Şahin, "İsabella Üzüm türünün ilçemizde alternatif ürün olması için Kaymakamlık ve diğer yetkili kurumlarla iş birliği içinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu yıl Kamuran Kılıç'ın arazisine has ürün hasadı yapılması bizleri de şaşırttı. Bu projemiz OMÜ Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü destekli bir çalışma olup, ürün yelpazesini daha da genişletmek için uğraşımız sürmektedir. Bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çiftçi arkadaşlarımıza ise hayırlı hasatlar diliyorum" dedi.

uzumm-(7).jpg

 İsabella üzümün tam verimli hasadı olması halinde, dönüm başına 2 bin 500 kilogram üzüm beklentilerinin olduğu, maddi olarak ise dönüm başına 3 bin liraya yakın bir gelir elde etme şansına sahip olduğu açıklanırken, gelecek yıl 2 yaşını dolduracak pilot arazilerde normal hasada başlanacağı belirtildi. Bu arada Proje sorumluları gelecek yıl için mevcut isabella üzümlerden çelikleme yapılarak başka arazilerde de isabella projesinin dikim alanını ile çiftçi sayısının geliştirilmesinin hedeflendiği açıklandı.

uzumm-(1).jpguzumm-(2).jpguzumm-(3).jpguzumm-(4).jpguzumm-(5).jpguzumm-(6).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber