İş adamlarında en çok yaşanılan olay!

İş adamlarında en çok yaşanılan olay!
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, hastaların muayene sırasında en çok rastladıkları teşhisin kan şekerinin sınırda olması olduğunu hatırlatarak, uyarıda bulundu

Açlık kan şekerinin 126 mg/dl'nin üzerinde olmasının şeker hastalığı için önem ifade ettiğini hatırlatan Dr. M. Emin Dinççağ, "Açlık kan şekeri bu civarda olanlar için hekimler kan şekerin sınırda ifadesi kullanırlar. Kan şekeri sınırda olan hastaların bu konuda ihmal etmemeleri ve hekimlerin önerilerini ciddi bir şekilde yerine getirmeleri gerekir. Hasta kilo vermeli, sağlıklı beslenme önerilerini yerine getirmeli, sık sık kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Çünkü kan şekeri sınırda olanların sağlık açısından tehlikelere de çok yakın olduğunu bilmeleri gerekir. Şeker yükleme testi yapılması, sağlıklı beslenme önerileri bu hastalar için gereklidir. Hatta bazı durumlarda ilaç bile başlanabilir" dedi.

Günlük hayatta en sık rastlanılan teşhislerden birinin de kan şekerinin sınırda olma hali olduğunu ifade eden Dr. Dinççağ, "Kan şekeri sınırda olan, özellikle genç erkekler ciddi risk altındadır. Kalp krizi en çok sigara içen, tansiyonu yüksek olan, kolesterol ve trgliserid değeri yüksek olan, kan şekeri sınırda olan hareketsiz iş adamlarında en çok görülür. Bu bakımdan kan şekeri sınırda ise, kalp krizi riski de yakında demektir. Kan basıncı değeri, 120/80 mm/Hg idealdir. Kan basıncının (tansiyonun) 135/85'in üzerinde olduğu durumlara tansiyonun sınırda denilir. Tansiyonu sınırda olanları, riskli hasta grubunu oluşturduğu ve bu hastaların hekim tavsiyelerine ciddi bir şekilde uymaları gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü sınırda yüksek tansiyon gerekli önerilere dikkat edilmezse yüksek tansiyon olarak karşımıza çıkacaktır. Bu hastaların da kalp krizi geçirme riski diğer hastalara göre daha fazladır. Özellikle metabolik sendrom adı verilen, göbek çevresi erkeklerde 102 santim. kadınlarda ise 88 santimi aşıyorsa, trigliserid değerleri 300 mg. üzerinde ise kan şekeri değerlerinin sınırda diye tanımlandığı, trigiliserid değerinin yüksek, HDL kolesterol değerlerinin düşük olduğu tabloya metabolik sendrom adı verilir ki, bu hastalar kalp damar hastalıları için ciddi risk altındadır. Hareketsiz, kilolu, yemeyi seven, göbekli, stres altındaki genç erkeklerin bu durumda daha dikkatli olmalarının gerektiği bilinmelidir. Sınırda kelimesi teşhisi hafifletmez ancak riskin de yakın olduğunu anımsatır. Aynı şekilde, kolesterol değerlerinin sınırda olduğu söylendiğinde, diyete başlanmalı, doymuş yağ miktarı azaltılmalı ve egzersiz yaşamın bir parçası olarak düzenli yapılmalıdır. Hekim kontrolleri hayat kurtarır" diye konuştu.
Kaynak: İHA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel