Irak’taki Olaylar Doğu Karadeniz İhracatını da Vurdu

Irak’taki Olaylar Doğu Karadeniz İhracatını da Vurdu
Doğu Karadeniz için alternatif bir pazar olan Irak’ta son yaşanan olumsuzluklar ihracatta yüzde 16'lık düşüşe neden oldu

Doğu Karadeniz'de 2014 yılının ilk 6 ayında 99 farklı ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Hak Cumhuriyeti oldu.

En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 16.9, Gürcistan’a yönelik ihracatta yüzde 20.7 oranında artış yaşanırken, Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 6.8 oranında bir düşüş yaşandı.

2014 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden alternatif bir pazar olarak önemli sayılabilecek miktarda ihracatın yapıldığı Irak’a yönelik bölge ihracatında son yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak sevkiyatların yavaşlaması nedeniyle yüzde 16 oranında bir düşüşün yaşanması dikkat çekiyor.

 

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2014 yılının ilk 6 ayında 770,4 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,75 oranında bir artış yaşandı.

 

2014 yılı Ocak-Haziran döneminde Doğu Karadeniz'de gerçekleşen ihracatın sektör bazında dağılımına bakıldığında;

Doğu Karadeniz en fazla ihracatı gerçekleştiren ilk 3 sektörden, 344 milyon 368 bin 562 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri ilk sırayı sırayı, 185 milyon 339 bin 639 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri sektörü ikinci sırayı ve 105 milyon 490 bin 502 dolar tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri sektörü üçüncü sırada yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel