Erol ŞEKER

Erol ŞEKER

İnsanları hasta etmeyin. Yeter!

İnsanları hasta etmeyin. Yeter!

Sağlık alanında AK Parti ile birlikte büyük bir değişim ve hatta devasal bir devrim yaşandı. AK Partinin iktidara gelmesi ile birlikte özellikle sağlık alanında hükümet olarak önce SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı birleştirilerek hizmet verilmeye başlandı.

Ardından hastanelerde alınan ücretler ve ilaç katkı payları bir dönem insanların sırtındaki yük olmaktan çıkartıldı. Akabinde vatandaşların düşünüldüğü iddia edilerek ülkenin gerçeği olan inşaat sektöründeki hızlı çalışmada sağlık sektörünün içine monte edilerek yeni devlet hastaneleri yapılmaya başlandı.

Bu çalışmalardan herkes mutluydu ve eski teknoloji ile eski iktidarlar dönemindeki muayene sıralarından kurtuldukları için vatandaşlardan büyük övgü ve destek alınması sağlanmıştı.

Buraya kadar aslına bakarsanız her şey güllük gülistanlık görünüyordu.

Ancak yıllar geçtikçe kimse yüksek perdeden konuşamasa da sağlık sektöründe hizmet veren ilaç firmaları, eczacılar isyana başladı.

Akabinde hükümet hastanelerin daha işlevsel hale gelmesi için kamu hastaneleri genel sekreterliği adı altında yeni bir oluşuma daha gitti.

Sağlık sektöründeki bu hızlı değişimler ilk zamanlar herkesin hoşuna gittiği için piyasada mantar gibi özel hastaneler de türemeye başladı.

Bütün bu gelişmeler sonrasında sıkıntılarda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladıkça alttan alta tepkiler ve isyanlarda başladı. Ama hiç kimse yüksek perdeden bunları konuşamadı, dile getiremedi. Hala daha dile getiremiyor.

Tüm bu aşamaların içerisinde yukarıda da dile getirdiğimiz gibi yeni ve modern hastanelerin yapımına başlandı. Bundan Çarşamba Devlet Hastanesi ve Çarşamba halkının da yararlanacaklar listesine girmesi büyük heyecan yarattı.

Lakin eski gençlik ve spor bakanı Suat Kılıç'ın da katıldığı muhteşem temel atma töreni ile temeli atılan 200 yataklı modern devlet hastanesi inşaatı hayali inşaatın başladığı hızla hüsrana dönüştü. İnşaatın ihalesini alan Uzunlar İnşaat'ın iflas ettiği ve çalışanların parasını veremediği gündeme gelince yeni hastane hayalleri de başka bahara doğru sürüklenmeye başladı.

İşin aslına bakarsanız sağlık alanında yapılan devrimlerin zeminlerinin çürük olduğunu görmemek için kör olmak gerekir. Neden derseniz:

SGK adı altında kurulan kurumların eskisi gibi yine 3 alanda hizmet vermeye devam etmesi sadece bazı makamları ve bazılarını aldığı maaşlarını yükseltti o kadar.

Eczane ve hastanelerden alınan katkı payları hastalara hissettirilmeden yeniden uygulandı ancak vatandaşlardan direkt alınmadığı için insanlar fark edemedi.

Özel hastaneler bir süre sonra beklentileri karşılayamayınca ilk günlerindeki eski devlet hastaneleri gibi sıralarda bekleyen insanlar geri devlet hastanelerine yönelmeye başladı. Bunun çok nedenleri var ama bunu sağlık bakanlığı da ilgililerde bir türlü itiraf edemiyorlar.

Kamu hastaneleri genel sekreterliği tıpkı büyükşehir belediye başkanlıkları gibi ilçe hastanelerinin işlevselliğini yitirmelerine neden oldu.

Bu arada özel hastanelerde yüksek maaşlı doktorlar çalıştırılması, büyük devlet hastanelerinde ise çoğu doktorlara döner sermayeden yüksek ücretler ödenmesi nedeni ile ilçe hastanelerinin ihtiyacı olan uzman ve tecrübeli doktorlardan yoksun bırakılmasına neden oldu. Bu çalışmalar neresinden tutarsanız elinizde kaldığını gördüğünüzde;

Yeni Çarşamba Devlet Hastanesi inşaatının da  neresinden tutarsak tutalım elimizde kalacağı aşikardır. Şimdi önüne gelen milletvekilleri önümüzde yaklaşan genel seçimler öncesinde gelip gittikleri Çarşambada (çoğunu da göremiyoruz ya!) yaptıkları açıklamalarda tıpkı temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp hastaneyi önümüze sürüyorlar. Aylardır 200 yatak 250'ye çıkartıldı, yeniden ihale yapıldı yapılacak masalları ile Çarşamba halkını yalandan yere 2015 genel seçimlerine yönlendirmesinler.

Bu hikayeler zaten sağlıklı olmayan halkı isyan ettirirken, siyasi gelecek için yeteri kadar varyasyonunun yapıldığı ayan beyan ortada değil midir? Yeni hastanenin 'salyangoz kıvrımlı görünümü' gibi insanlarda yeni hastane özlemiyle kıvrım kıvrım kıvranmaya devam ediyor. Bu vesile ile vatandaşlar der ki: İnsanları hasta etmeyin. Yeter!

Mutlu ve (sağ)-lıcakla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol ŞEKER Arşivi