Furkan Eren Özdemir

Furkan Eren Özdemir

İmralı-Kandil Arası Seçim Çalışmaları

İmralı-Kandil Arası Seçim Çalışmaları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'ye gitmeden Menbiç için "3 aşamalı plan" ile başlamıştı. Amerikalı mevkidaşı ile görüştükten sonra açıklamaları ilginç açıklamaları peş peşe yaptı... Daha Türkiye'ye gelmeden "yol haritası onaylandı", "tarih net" dedi ama aylardan bahsetti. 6 ay süre koydu. Hem "yol haritasını onayladık" dedi hem de parametrelerden bahsetti. Onaylanan yol haritasının ana hatlarını bile açıklamadı. Çalışma gruplarından bahsetti. Çavuşoğlu, Washington'dayken Reuters haber ajansı, "yol haritasının detayları belli değil, nasıl çözecekleri belli değil" diye haber geçti. Newyork Times gazetesi de, "Pompeo-Çavuşoğlu görüşmesinden sonra  Çavuşoğlu'nun Türk gazetecilerle yaptığı basın toplantısında  anlattıklarının Amerikalı yetkililerce teyit edilemediğini" yazdı. Çavuşoğlu, Antalya'ya geldi. Orada açıklamalarını tekrarladı, süreyi 6 aydan az bir zamana indirdi ama yine kesinleştiremedi. "Temmuz ayında bir toplantı daha gerçekleştirilecek" sözlerinde işin rengini belli etti!..

Belliydi ki ABD, AKP iktidarına seçim öncesi ufak bir hediye sunmuştu. Fakat neyin karşılığında?..

Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da Menbiç açıklamaları yaparken Ankara'ya bölgedeki istihbarat kaynaklarından ilginç haberler ulaşıyordu. İmralı'da bebek katili Öcalan ile yapılan pazarlıklar neticesinde Kandil ve civarında yaşayan eli kanlı katil elebaşlarının yer değiştirdiğine ve bölgeyi kısmen boşalttıklarına dair bilgiler somut bir şekilde kaynaklarda yer buldu. Hem de bu bilgide yer alanlar Barzani destekli!  Sincar'daki yeni ABD üssüne Kandil'den PKK güçlerinin kaydırıldığı ve kahpelerin Sincar Direniş Birlikleri'ne katıldığı bilgileri gelmekteydi. Bölgedeki istihbarat kaynakları, YPG'nin "Münbiç'in IŞİD'den alınmasından sonra 2016'da kenti Münbiç askeri meclisine bırakıp çekildiklerini bildiren YPG; Münbiç askeri meclisi artık bölgeyi koruyabilecek yetkinliğe ulaştığı için bölgedeki son askeri danışmanlarımızı geri çekiyoruz" açıklaması yaptı diye bilgi veriyordu. Adı, "kent meclisi" oldu! Ne tesadüftür ki, Çavuşoğlu'nun  Menbiç yönetim modeli konusundaki söyledikleriyle aynı düzlemde...

İmralı-Kandil arasında sağlanan bilgi trafiğinde terörist başı Öcalan'ın "herkesi daha gelişmiş bir çözüm süreci söylemi ile ikna etmeye çalışıyor" bilgisini veriyor Ankara'daki güvenlik kaynakları.

 Kuzey Irak'ta Hakurk bölgesinde Mart ayında başlayan bir operasyon var, sınırlı sayıda birlikle yapılan operasyon, ama ilginçtir tam da geçen hafta AA'nın Menbiç ile ilgili 3 aşamalı yol haritası haberiyle eş zamanlı Irak'ta operasyon Kandil operasyonu falan diye haber yapılmaya başlandı. Tam da Menbiç görüşmeleri yapıldığı gün hem İçişleri Bakanı hem Bekir Bozdağ Kandil'e her an girebiliriz gibi hayali bir hedeften söz ettiler... Sanırım Menbiç mutabakatı ki bu haliyle ABD'nin senaryosunun kabullenilmesinden başka bir şey değil, onun üstünü örtmek gündemden düşürmek için Kandil gazını veriyorlar.

Kandil'i gündemde tutup Suriye'yi gündemden düşürerek Menbiç'te başarı gibi gösterilen sözde mutabakatın gerçekte oradaki PYD/YPG varlığının kabullenildiği gerçeğinin gözden kaçırılmasına hizmet eder. ABD için Türkiye'ye oradaki durumun kabul ettirilmiş olması çok önemli, zaten Türkiye'nin Irak kuzeyindeki harekatına göz yumuyorlar. "PKK terör örgütüne operasyon yapabilirsiniz, bakın karşı durmuyoruz ama Suriye kuzeyinde YPG/PYD onlardan farklı, onlara operasyonu aklınızdan geçirmeyin, kabullenin aynen Barzani gibi yapın, oluşumlara ses çıkarmayın..." mesajını veriyorlar.

*

Terörist ele başlarından PKK/YPG'li Salih Müslim'i protokol ile karşılayıp sonra da yaygaralar koparan AKP iktidarı bakın daha ne tiyatrolar oynuyor. Haberin tüm detaylarını yandaş haber medyasında bulabilirsiniz. Ben de onlardan birinden (a haber) alıntı yapıyorum;

"Zehra Üniversitesi kurucularından Prof. Dr. Mustafa Müslim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezi'nde düzenlenen kanaat önderleriyle iftar programına katıldı, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya aracılığıyla davet edildiğini anlatan Müslim, Müslümanları faziletli ramazan ayında bir araya getiren toplu iftar organizasyonunun önemine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtlere verdiği söz ve vaatleri yerine getireceğine olan inancını dile getiren Müslim, 'Çünkü Erdoğan, Müslüman ve mümin bir insandır. Müslüman ve mümin bir insan da verdiği sözü yerine getirir. Bu yüzden şu aşamada bence bütün Kürtler Erdoğan'ı desteklemelidir' dedi."

Sincar'da yeni Kandil kuruluyor. İmralı'dan bebek katili Öcalan ile yeniden başlatılan pazarlıklarla ilgili inanılmaz istihbaratlar geliyor. Fırat'ın Doğu'sunu AKP iktidarının kabul ettiği çok açık! Acaba, İran'a karşı ABD'de ne taahhütler verildi?.. Kandil'e dikkatle bakın; Türkiye seçim için düzenlenecek bir şov ve algı operasyonu ile el altından İran'a karşı ileri karakol haline mi getiriliyor?

Bu sorunun cevabı Türk siyasetine sirayet etmiş siyasi ahlaksızlığın zirve noktasını ifade etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Furkan Eren Özdemir Arşivi