İl Müdüründen Buğday Üreticilerine Uyarı

İl Müdüründen Buğday Üreticilerine Uyarı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Buğday üreticisi çiftçileri biçer döver operatörleri konusunda uyardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, biçerdöverle buğday hasadında dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmenin operatörlerin elinde olduğunu belirterek, “Operatör belgesi olmayan hasat yapmamalı. Kurallara uymayanlara Kabahatler Kanunu’na göre ceza yazılacak” dedi.

2014 hasat sezonuna girildiğini vurgulayan İl Müdürü Kadir Güven, "Bilindiği üzere her hasat sezonunda olduğu gibi bu yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak iyi bir hasat sezonu geçirebilmek için birlikte çalışmaya başlayacağız. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Samsun’da yaklaşık 100 bin hektar buğday ekilişinin yüzde 80'i biçerdöverle hasat edilmektedir. 2013 yılında il genelinde yapılan 227 biçerdöver denetimin sonucunda 0,94’lük dane kaybı ile ilimiz ekonomisine katkısı, müsaade edilebilir yüzde 2'lik kayba göre 1 milyon 392 bin 696 TL oldu. Bu bağlamda, biçerdöverle biçilen alanda dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmekte biçerdöver kullanıcılarının elindedir. Bunun içinde; operatör belgesi olmayan hasat yapmamalı. Olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli. Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı. Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sık sık temizlenmeli” diye konuştu.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA

Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerimizi belgeli operatörlere teslim edilmesinin öneminin altını çizen İl Müdürü Güven, “Bunun için de İl Müdürlüğü olarak talep gelen ilçelerde ‘biçerdöver operatörleri yetiştirme’ kursları açmaktayız. 2001-2014 yılları arasında açtığımız kurslardan toplam 708 kişi eğitimden geçirilerek ‘biçerdöver operatörü’ olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimize de operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, çiftçi tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde İl Müdürlüğü’ne, ilçelerde de İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine merkez ve ilçelerimizde 14 ekipte görev yapan 43 kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. ve 40. maddesine göre işlem yapacaklardır.” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir