İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Samsun İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında yapıldı.

 

İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda 2013 yılı yatırım teklifleri değerlendirildi. 2012 yılı 4. dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı için yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile mahalli idare kuruluşlarının raporlarını okuyan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “31 Ağustos 2012 tarihi itibariyle il genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait toplam 319 proje, mahalli idarelere ait 569 proje olmak üzere toplam 888 proje bulunmaktadır. Bu projelerin genel yapısına baktığımızda proje bedelleri toplamı 5 milyar 166 milyon 44 bin TL, önceki yıllar harcaması 2 milyar 713 milyon 236 bin TL, 2012 yılı yatırım ödeneği de 831 milyon 678 bin TL, dönem sonuna kadar yapılan harcamalarda 384 milyon 745 bin TL olarak görülmektedir. Bölgelerin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 46, fiziki gerçekleşme oranı da yüzde 50 düzeyindedir. Kuruluş yatırımlarının sekteröl bazda yer aldığı tabloyu değerlendirdiğimizde ise proje bazında diğer kamu hizmetleri sektörü 455 proje ile en fazla proje sahip sektördür. Bunu 220 proje ile eğitim sektörü izlemektedir. Proje bedellerine baktığımızda toplam itibariyle en fazla olan 2 milyar 519 milyon TL ile ulaştırma sektörüdür. Bunu 1 milyar 12 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri sektörü izlemektedir. Önceki yıllar toplam harcamalarına baktığımızda da sektör bazında en fazla harcama 1 milyar 860 milyon TL ile ulaşım sektöründe olup, bunu 428 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri sektörü izlemektedir. 2012 yılı ödeneklerinde sektör bazında en fazla ödenek 326 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri sektörüne ait olup bunu 187 milyon TL ile eğitim sektörü izlemektedir. 2012 yılı harcamalarında da en fazla harcama sektör bazında 154 milyon TL ile ulaştırma sektörüne ait olup, bunu 100 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri sektörü izlemektedir. Gerçekleştirmeler açısından ise, 2012 yılında en çok nakdi gerçekleşme yüzde 90 ile ulaşım sektörü olup, bunu yüzde 60 ile sağlık sektörü takip etmektedir. En çok fiziki gerçekleşme ise yüzde 58 ile eğitim sektörünün olup bunu yüzde 57 ile ulaştırma sektörü izlemektedir” dedi.

İl genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlarla bağlı idarelerin 888 proje yürüttüğünü belirten Vali Aksoy, “Bu projelerden 190’ı dönem sonu itibariyle tamamlanmış, 358’i devam etmekte, 107’si ihale aşamasında olup, 233 proje ise çeşitli nedenlerle başlanamamıştır. İlimizde önceki yıllardan devam eden ve 2012 yılından yapılacak olan yatırımların değerlendirilerek zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşlarımızın işbirliği ve koordinasyon içersinde çalışmaları ve herhangi bir sorun olduğunda valilik makamını bilgilendirmeleri büyük önem taşımaktadır. Özellikle 2012 yılında tamamlanmamış ve başlanamamış olan yatırımlarımızın biran önce ihalelerinin gerçekleşmesi konusunda ilgili kuruluşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum” diye konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİR İLE OMÜ ARASINDA ASFALT SORUNU

Mülkiyeti Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne (OMÜ) ait olan ve Kredi Yurtlar Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilen arsa üzerine yapılan bin kişilik kız öğrenci yurdunun ulaşımı için yaklaşık 500 metrelik kısmın asfaltlanması Büyükşehir Belediyesi tarafından, kaldırım ve ışıklandırılma çalışmalarının ise OMÜ tarafından yapılmasına geçen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında karar verilmişti.

Toplantıda söz alan OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, asfaltlamanın Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, Tekkeköy Belediyesi tarafından yapıldığını açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt da, “Rektörümüzün yurt binasının yollarıyla ilgili az da olsa Büyükşehir Belediyesi’ne sitemvari bir sözünden etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Biz protokolsüz bir şey yapamıyoruz. Geçen dönemlerde protokolsüz bir iş yaptığımızdan dolayı soruşturma geçirdik. O nedenle yoğurdu üfleyerek yiyoruz. OMÜ’nün bize gönderdiği protokol, protokolden ziyade birazda böyle ‘talimat’ şeklindeydi. İşin konusu belli değil, tarafları belli değil, yapılacak iş belli değildi. Biz de kendilerine ‘buranın özel mülkiyete ait yer olduğunu, protokolün konusunun, ne şekilde ödeneceğinin belirtilmesiyle yapabileceğimizi’ söyledik. Diğer belediyelerle bu problemi halletmişler” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuyla ilgili söz alan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan şöyle konuştu: “Yurt önünün asfaltlanması için biz belediyeye bir protokol gönderdik. Ama bize protokolü ‘şöyle değil, böyle yapalım’ diye bir cevap gelmedi. Bize ‘kusura bakmayın, sel nedeniyle çok işimiz var. Biz size herhangi bir şey yapamayacağız’ diye bir yanıt geldi. Ayrıca belediye istediği zaman protokole hiç gerek kalmadan bu işleri yapıyor. Hatta bizim sözel bile haberimiz olmadan 2 yıl önce nizamiyeyi çok rahat gelip yıkmışlardı. Yani böyle bir protokol şartı gerekmiyor aslında. Ama bize ‘şöyle bir protokol yapın’ deselerdi yapardık. Çok sorun değil.”

Asfalt konusunda diyalogda eksiklik yaşandığını ifade eden Vali Hüseyin Aksoy, “Önceki koordinasyon kurulumuzda da gündeme alınan asfalt konusunda zannediyorum diyalog eksikliği var. Yoksa kurumlarımızın birbirlerinin taleplerini yerine getirmede farklı bir bakış açışı içersinde olmaları kabul edilemez. Bu bakımdan herkesin amacı hangi görev noktasında olursak olalım, bu bölgede yaşayan insanlara hizmet etmektir” açıklamasında bulundu.

il-koordinasyon-kurulu-toplantisi-1.jpg

il-koordinasyon-kurulu-toplantisi-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel