İkinci ele ilgi sürüyor

İkinci ele ilgi sürüyor
Otomotiv sektörü yılın ilk yarısında yüzde 25 oranında daralırken, ikinci el araç satışları geçen yıla oranla sınırlı da olsa arttı

Sıfır otomobil pazarı, kurdaki oynaklık, ÖTV ve kredi sınırlandırması gibi düzenlemelerinin de etkisiyle irtifa kaybını sürdürürken, Ramazan Bayramı öncesi ikinci el otomobil satışlarında hareketliliğin daha da artması bekleniyor.

 

Otomol Satış ve Satınalma Direktörü Melih Mutlu, otomotivde ikinci el piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve bayram öncesi durumu değerlendirdi.

 

İkinci el otomobile olan ilginin bu yıl da artarak devam ettiğini belirten Mutlu, "Bizlerin satış oranları 0 araç satışına oranla oldukça fazla. Bizde sıfır otomobil pazarında görülen yüzde 25'lik yüzde 26'lık bir pazar daralması olmadı" dedi.

 

Kilometresi düşük ve fiyat olarak daha cazip durumdaki ikinci araçların kurdaki dalgalanmadan etkilenmediğini, arz ve talebe göre kendi fiyat mekanizmasını hareket ettirdiğini anlatan Mutlu, sıfır ve ikinci el araç pazarına ilişkin şu karşılaştırmaları yaptı:

 

"İnsanlarda bir miktar kampanya beklentisi var. Bakıyoruz ki sübvansiyonlar ve finansal yapılardan dolayı çok fazla kampanyalar olacakmış gibi görünmüyor. Çünkü kur belli bir yere oturdu artık o banttan geri gelmiyor. Ama bizlerin, ikinci elcilerin maliyetleri kura endeksli değil, sonuçta otomobil bizde ithal edilmediği, kullanıcılardan alındığı ve satıldığı için bizde kura bağımlı bir yapı yok.

 

Biz tamamen araçları alım maliyetlerimize ve takas oranlarımıza göre fiyatlıyoruz. Bu anlamda şu an bizim fiyatlarımız sıfır  otomobil pazarına kıyasla oldukça uygun. Ama yeniotomobil pazarıyla ikinci el otomobil pazarında bu iki bayram arasında hareketlenmenin artacağını ve insanların ertelenen taleplerini bu aralıkta, yaz ortasında gerçekleştireceğini düşünüyorum."

 

"Ramazanın ikinci haftası içerisinde pazarda yeniden bir hareketlenme bekliyoruz"

 

Türkiye'de geçen yıl ortalama 100 bin aracın satışının kurumsal ikinci el noktalarından gerçekleştiğini anımsatan Mutlu, araç alacakların kurdaki artış ve MTV düzenlemesi gibi gerekçelerle ikinci el otomobile yöneldiğini söyledi.

 

Mutlu, "Takasların gerçekleşmemesi ve yeni araç alımı olmamasından dolayı oyuncular pazarda yeni araç tedarik imkanı bulamadılar. Bununla birlikte ramazan etkisi, MTV etkisiyle birlikte yaza yaklaştıkça bir miktar daralma oldu. Fakat biz ramazanın ikinci haftası içerisinde pazarda yeniden bir hareketlenme, gelişme bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel