İKİ ÜLKE DOLARDAN VAZGEÇTİ

İKİ ÜLKE DOLARDAN VAZGEÇTİ
İran ve Rusya Ekonomik İşbirliği Konseyi 11. Toplantısı'nda Rusya ve İran arasında bir dizi ekonomik anlaşma imzalandı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, toplantıda enerji, ulaşım, bankacılık, endüstri, madencilik, tarım ve sigortacılık konularının ele alındı.

Petrol projelerinin geliştirilmesi, iki ülkenin enerji alanında yatırımlarını kolaylaştıracak önlemler ve ortak ticarette karşılıklı mali kolaylıkların sağlanması konuları toplantıda gündeme geldi. İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya ile stratejik ve ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti. İki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık mevcut ticaret hacminin beklentilerin çok altında olduğunu söyleyen Zengene, bu rakamı 10 katına yükseltebilecek kapasiteye sahip olduklarının altını çizdi.

 

''DOLAR YERİNE SADECE RİYAL VE RUBLE KULLANACAĞIZ''

Zengene, son aylarda Rusya ile önemli anlaşmalar imzaladıklarını belirterek, imzalanan anlaşmaların iki ülkenin ekonomisinde büyük hareketlilik meydana getireceğini söyledi. İran Petrol Bakanı, "Ülkelerimiz arasındaki ticarette dolar yerine riyal ve ruble kullanmayı planlıyoruz" dedi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ise Rus ve İran şirketlerinin uzun yıllar boyunca enerji ve endüstri alanında ortak projelere imza attığını kaydetti. Rusya'dan 40 şirketi temsilen 100 kişilik bir heyetle geldiğine dikkati çeken Novak, bu yılki toplantının her zamankinden daha üst düzeyde gerçekleştiğini vurguladı.

 

Novak, "Rus ve İranlı işadamlarına çok yönlü ortaklık imkanları sağlamak için daha güçlü bir şekilde işbirliği yapmamızın zamanı geldi" ifadesini kullandı.

 

''BATI'NIN YAPTIRIMLARIYLA BAĞLATILI DEĞİL''

Rusya Enerji Bakanı Novak, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların, Moskova'nın Tahran'la enerji işbirliğini artırma planlarını etkilemeyeceğini kaydetti. Novak, "İran'la uzun süredir karşılıklı çıkarlar çerçevesinde işbirliği yapıyoruz. İran ile Rusya'nın ekonomik ortaklığı ve Batı'nın Rusya'ya olan yaptırımları birbiriyle bağlantılı değil" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir