MUSTAFA ALTIKATOĞLU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

İKİ GÜZEL İNSAN

İKİ GÜZEL İNSAN

İş adamlarından değerli arkadaşım dostum Ahmet anlatıyor: inşaat malzemeleri ticaretiyle meşgulüm. Uzun süre tahsil edemediğim alacağımı görüşmek  ve bir karara bağlamak üzere borçlumun köyüne gitmiştim. Borçluyu buldum. Görüşüp konuştuk. Koyunları vardı borcuna karşılık koyun vermeyi teklif etti “olur” dedim. Birkaç koyun ayırıp “bunlar size olan borcumu öder” dedi. Koyunların piyasa değerini bilmiyordum.dolayısıyla borçlunun teklif ettiği koyunun miktarına “ vicdanın ne diyorsa kabul ediyorum” dedim. “ Benim bir itirazım olmaz.” Biz bunları konuşurken öteden beri durumu dikkatle izleyen borçlunun annesi “oğlum şu koyunu da ver Ahmet Bey’e o verdiğin koyunlar borcumuzu ödemez” dedi. Borçlu da annesinin sözünü dinledi, gerekeni yaptı. Oysa benim bir itirazım olmamıştı. Bu eli öpülesi anne bu tavrını haktan, adaletten yana kullanmış, rıza-i ilahiye talip olmuştu… Evladı da  annesine kızıp bağırmak yerine hakka razı olmuştu… Koyunları alıp eve giderken yıllarca unutamayacağım bir insanlık örneğine şahit olmuştum.

Arkadaşım dostum Ahmet’ten dinlediğim başka bir güzellik … Mehmet Bey hayvan tüccarıdır. Köy, kasaba gezer, hayvan alıp satar. Yolu bir köye düşer. Karşısına düvesini satmak isteyen bir karı oca çıkar. Düve Anadolu’da anne adayı olmamış  genç ineğe denilmektedir.  Düveye istenilen ücret tüccar Mehmet’i şaşırtır. Çünkü düveye piyasa değerinden az  istemişlerdir. Belli ki piyasayı bilmiyorlar.onların bilmeyişlerini  menfaatine alet etmez.” Ben bu fiyata alamam” der.  Karı koca sükut eder, düşüncelere dalarlar. Mehmet bey , “düveniz için istediğiniz para az. Bu düve daha fazla para eder ”der. Karı kocanın istediği paranın daha fazlasını teklif eder. Karı-koca  bir hoş olur. Çok sevinirler. Dualar ederler. İstenilen parayı pazarlık yaparak aşağı çekmek yerine piyasa fiyatına uygun olarak yukarı çeken tüccar Mehmet çok hayırlı bir iş yapmıştır. O da nefsinin arzusuna uymamıştır. Gerçek kazançta bu değil mi?

Bu güzel insanlar Anadolu’da öteden beri hep varidi… Her ne kadar sosyal medya da “insanlık öldü”  türü yayınlar olsa da halen varlar, azda olsa. Allah sayılarını arttırsın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MUSTAFA ALTIKATOĞLU Arşivi